• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
dinsdag 17 juni 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Nagerecht

IJstaart met sinaasappel, speculaas en gember

De meest perfecte ijstaart voor een heerlijk avondje!

Connie Derks door Connie Derks
in Nagerecht
1
ijstaart sinaasappel, speculaas en gember

IJstaart met sinaasappel, speculaas en gember – Een feestmaaltijd is pas compleet met een nagerecht. En de smaken van de ijstaart met sinaasappel, passen precies bij de koude wintermaanden. Ja hoor, zelfs in december als het buiten guur en koud is, is een ijstaart een heerlijk nagerecht waar iedereen van geniet. De warme smaken van speculaas en gember, samen met het frisse van de sinaasappel, maken van dat bakje vanille-ijs een echte feestelijke winterijstaart. Het recept voor dit lekkere toetje vind je onderaan het artikel.

Maak van een bakje vanille-ijs een ijstaart met sinaasappel, speculaas en gember

Er is maar weinig zuivel zo geliefd als ijs. En ijs is er in heel veel smaken en met onze ijstaart met sinaasappel komt er nog een extra smaak bij. Er is voor dit recept een klein beetje vals gespeeld door kant-en-klaar vanille-ijs te gebruiken. Dit is omdat niet iedereen een ijsmachine heeft en zelf zijn ijs kan draaien. Het ijs laat je heel even een beetje zachter worden zodat je de stukken speculaas, de sinaasappelstukken en saus er door kan scheppen. Laat het ijs niet te ver smelten. Het is niet erg als erg nog grove stukken vanille-ijs inzitten. Laat je het ijs te veel smelten dan wordt de ijstaart met sinaasappel een stuk minder luchtig.

Winterse smaken bij een winterse ijstaart

In het recept voor een winterse ijstaart met sinaasappel horen warme smaken. Alleen al speculaas barst van de smaak. Kaneel, gember, nootmuskaat, kruidnagel, anijs en kardemom, allemaal heerlijke geurige en kruidige winterse smaken. En laten die smaken perfect passen bij sinaasappels en mandarijnen, het fruit bij uitstek voor de wintermaanden. Door al die heerlijke smaken te combineren en er nog een beetje extra gembersiroop aan het recept toe te voegen, krijg je een echte lekkere winterse ijstaart, die ondanks dat hij koud is, je smaakpapillen verwarmt. En die ijstaart met sinaasappel die maak je natuurlijk gezellig samen. De kinderen kunnen de speculaasjes uit het recept breken, maar reken dan wel op de dubbele hoeveelheid, want ze zijn weg voor je erg in hebt.

sinaasappel - citrus - recept - recepten

Sinaasappel

Gebruik die sinaasappel mensen! Je kunt er echt zoveel mee. In marinades, zelfgemaakte limonade of diverse soorten gebak.

IJstaart met sinaasappel, speculaas en gember

Porties: 6-8 porties
Bereidingstijd: 300 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 1 liter vanille ijs
  • 4 sinaasappels
  • 100 + 50 gram speculaas
  • 25 ml gembersiroop
  • 100 ml sinaasappelsap
  • 1 flinke theelepel maïzena
  • 100 ml slagroom

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je ijstaart met sinaasappel, speculaas en gember:

Snijd van een halve sinaasappel plakken, en pers de andere helft uit.

Snijd van 3 sinaasappels de schil en snijd de partjes met een scherp mesje tussen de vliesjes uit. Vang het sap op en meet af met het andere sap tot 100 ml.

Verwarm het sap samen met de gembersiroop en de sinaasappelschil in een pannetje en laat dit 5 minuten inkoken. Bind het sap tot yoghurtdikte, met de in water opgeloste maizena. Laat afkoelen tot lauwwarm en voeg de partjes sinaasappel toe. Zet opzij en laat volledig afkoelen.

Laat het ijs in ongeveer 10 minuten zachter worden.

Bekleed ondertussen een cakevorm van 20-24 cm met bakpapier.

Breek de 100 gram speculaas in stukjes en verkruimel de rest.

Verdeel het ijs in stukken en doe het in een kom. Meng het kort door met de sinaasappels en het speculaas. Doe de massa over in het voorbereide bakblik en duw goed aan. Zet minimaal 4 uur in de diepvries om op te stijven.

Klop de slagroom lobbig.

Haal de ijstaart uit de vorm en stort hem op een bord of schaal waarover je eerst de helft van de koekkruimels gestrooid hebt. Haal het papier van de ijstaart en besmeer de bovenkant met slagroom. Strooi er koekkruimels over.

Snijd de schijven sinaasappel in tot het midden en draai de punten van elkaar af. Zet ze op de slagroom met koekkruimels.

Laat de ijstaart met sinaasappel 10 minuten op temperatuur komen en snijd hem aan en geniet.

Tafel lekker !!

Tags: FruitIJsSinterklaas receptenZuivel
DeelPin3VerstuurVerstuur
Connie Derks

Connie Derks

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Mousse van cottage cheese en frambozen
Nagerecht

Zo maak je een frisse mousse van cottage cheese en frambozen

Pistache-ijs van cottage cheese
Nagerecht

Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade

Romige hangop met rabarbercompote
Nagerecht

Romige hangop met rabarbercompote; heel makkelijk zelf te maken

Tiramisu met bosbessen en citroen
Nagerecht

Tiramisu met bosbessen en citroen; omdat zelf gemaakt echt lekkerder is

Vers fruit op een spies met marshmallows
Nagerecht

Vers fruit op een spies met marshmallows; in 5 minuten klaar

Tiramisu met aardbeien in glaasjes
Nagerecht

Tiramisu met aardbeien in glaasjes

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Zuivel

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Gegratineerde bloemkool uit de airfyer met Noble Rouge (gatenkaas)
  • Jam met minder suiker, maar met lekker veel vers fruit (in 10 minuten)
  • Aardbeien met Rotterdamsche Oude: simpel, vers en verrassend lekker
  • Watermeloen snijden is makkelijker dan je denkt
  • Gebakken schol met gepofte tomaatjes – vers en snel klaar
  • Wijn bij zomerse gerechten: lichte salades, vis en frisse pasta’s

Reacties

  • Redactie op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Corina Loeve op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Redactie op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Marionet op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Redactie op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Ceunen Martine op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief