• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
zondag 22 juni 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Nagerecht

“Ile flottante” met witte chocoladesaus en atsina cress

door
in Nagerecht
0
Ile flottante

Ile flottante met witte chocoladesaus en atsina cress – De ile flottante is een oud klassiek Frans dessert bestaande uit een schuimpje van opgeklopt eiwit die drijft in een bodempje van crème anglaise. Een heerlijk nagerecht waar je na een diner echt van geniet. Ik besloot het oorspronkelijke recept iets aan te passen, altijd een risico natuurlijk want “never change a winning team” maar in plaats van de crème anglais koos ik voor een witte chocoladesaus. Ik maakte de porties ook niet al te groot, een soort van mini ile flottante omdat de chocoladesaus natuurlijk best machtig is.

In de witte chocoladesaus verwerkte ik de atsina cress, een eetbaar plantje met de smaak van zoete anijs. Deze combinatie blijkt, wat mij betreft, een absolute topper, de smaak van witte chocolade met heel subtiel een vleugje anijs wat ook wel wat aan dropsmaak doet denken. Samen met het drijvende schuimpje en zoete maar heerlijke combinatie.

Ile flottante met witte chocoladesaus en atsina cress

  • 125 gram witte chocolade
  • 50 ml melk
  • 125 ml slagroom
  • 1 bakje atsina cress

Doe de melk en de slagroom in een pannetje en breng aan de kook, laat 5 minuten zachtjes doorkoken. Voeg de laatste minuut de atsina cress al roerend toe (houd een aantal blaadjes achter voor later). Laat deze niet langer meekoken dan verliest het veel van zijn smaak. Laat iets afkoelen.

Smelt de chocolade au bain-marie en laat ook iets afkoelen. Schenk het roommengsel nu door de zeef op de chocolade en roer even door tot er een gladde saus ontstaat.

  • 2 eiwitten
  • 4 el suiker
  • 300 ml melk
  • 1 vanillestokje

Klop in een vetvrije kom met een vetvrije garde de eiwitten met de suiker stijf. Doe de melk in een pan, snijd het vanillestokje overdwars open en doe bij de melk. Breng de melk aan de kook en zodra deze kookt draai je het vuur laag zodat de melk tegen het kookpunt aan blijft, maar niet kookt. Doe het eiwit in een spuitzak en spuit doppen in de melk. Laat de eiwit doppen nu 4 minuten drijven in de melk. Draai ze na 4 minuten met behulp van een lepel om en laat ze nog 4 minuten in de melk “garen” en schep ze dan uit de pan.

Schenk in een schaaltje de chocoladesaus en leg hierboven op een eiwit schuimpje, strooi de achtergehouden atsina cress door de chocoladesaus.

Tafel lekker !!

Cress, niet meer alleen voor topkoks

Cress, niet meer alleen voor topkoks

Cress zijn hele jonge plantjes. Het zijn heel vroeg te oosten groenten die, doordat ze nog zo klein zijn, complete smaakbommetjes zijn.

Tags: Chocolade
DeelPin2VerstuurVerstuur

Gerelateerde Recepten en ideeën

Mousse van cottage cheese en frambozen
Nagerecht

Zo maak je een frisse mousse van cottage cheese en frambozen

Pistache-ijs van cottage cheese
Nagerecht

Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade

Romige hangop met rabarbercompote
Nagerecht

Romige hangop met rabarbercompote; heel makkelijk zelf te maken

Tiramisu met bosbessen en citroen
Nagerecht

Tiramisu met bosbessen en citroen; omdat zelf gemaakt echt lekkerder is

Vers fruit op een spies met marshmallows
Nagerecht

Vers fruit op een spies met marshmallows; in 5 minuten klaar

Tiramisu met aardbeien in glaasjes
Nagerecht

Tiramisu met aardbeien in glaasjes

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Pikante drumsticks van de barbecue met currymarinade
  • Kruidig knoflookbrood met oude kaas uit de oven
  • Gebakken nieuwe aardappelen met roomboter
  • Oosterse kippendijen van de barbecue
  • Deze mocktail met blauwe bessen maak je in 20 minuten
  • Gegratineerde bloemkool uit de airfyer met Noble Rouge (gatenkaas)

Reacties

  • Redactie op Gemarineerde champignons; de kracht van eenvoud bij de borrel
  • Victor Alting van Geusau op Gemarineerde champignons; de kracht van eenvoud bij de borrel
  • Redactie op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Corina Loeve op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Redactie op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Marionet op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!