Kaneel taco gevuld met roomkaas en gebakken appel – Verras met dit heerlijke en originele dessert. Een heerlijke combinatie van een knapperige zoete taco met een roomkaas vulling en daarbij gebakken appeltjes, dat kan toch niemand weerstaan?
De kaneel taco is erg leuk om met kinderen te maken. Het is geen moeilijk recept en als er een lekker resultaat uit te halen valt, zijn kinderen vaak extra bereid om mee te helpen. Dit betekent echter niet dat dit een nagerecht is dat alleen voor kinderen is, want ook volwassenen zullen ervan genieten.
Maak van een tortilla kaneel taco’s
De basis van het recept voor de kaneel taco is zo eenvoudig dat het bijna geniaal is. Uit een standaard grote bloemtortilla steek je met een steker, of als je die niet hebt, knip je met een schaar, kleine tortilla’s van ongeveer 9 cm doorsnede. Die “paneer” je met een kaneel koekjesmengsel waarna je ze knapperig bakt in de oven. Dat drogen doe je eenvoudig op de achterkant van een muffin tray. Die muffin tray geeft steun aan de taco zodat hij zijn vorm behoud tijdens het bakken.
Een heerlijke roomkaas vulling
Dit heerlijke nagerecht wordt gevuld met roomkaas en gebakken appel. De roomkaas vulling voor de kaneel taco’s maak je door geklopte slagroom te mengen met volvette roomkaas, suiker en kaneel. Neem voor dit recept geen magere of halfvolle variant, die stijft niet goed op. Het is een heel eenvoudige manier om een cheesecake vulling te maken. Wees wel gewaarschuwd want de vulling is te lekker, het is natuurlijk wel de bedoeling dat de vulling in de taco’s gespoten wordt.
De appeltjes bak je voordat je de kaneel taco bakt, zodat ze goed zijn afgekoeld als je ze gaat vullen. Dat vullen doe je het liefst maximaal 2 uur van tevoren, omdat het vocht van de vulling de taco iets zachter maakt. Als je de mogelijkheid hebt om ze op het allerlaatste moment te vullen, is dat zeker aan te raden. Want juist dat knapperige van de schelp, met het romige en zoetzure van de vulling, maakt de kaneel taco met roomkaas en gebakken appel zo lekker. Reken ongeveer 1-2 taco’s per persoon als je ze serveert als nagerecht.
De allerlekkerste toetjes met appel
Ontdek de meest verrassende toetjes met appel in de hoofdrol. Van super simpel tot echte klassiekers en frisse combinaties.
Kaneel taco gevuld met roomkaas en gebakken appel
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 6 grote tortilla’s
- 150 gram mariakoekjes
- 50 + 25 gram suiker
- 2 + 1 theelepels kaneel
- 10 + 50 gram boter
- 200 ml slagroom
- 185 gram roomkaas
- 3 zakjes vanillesuiker
- 2 flinke Jonagold appels
- 1 eetlepel maïzena
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je kaneel taco gevuld met roomkaas en gebakken appel:
De appelvulling:
Schil de appels en snijd ze in kleine blokjes.
Bak de appels in de 10 gram boter tot ze iets zacht worden. Voeg er 25 gram suiker en een flinke theelepel kaneel aan toe en bak nog kort door. Voeg er 100 ml water aan toe en breng alles aan de kook. Meng 2 eetlepels water met 1 eetlepel maïzena en bind hier de appels mee, door dit al roerende aan de kokende appels toe te voegen tot er een stevig, maar licht lopend mengsel ontstaat. Dit mengsel wordt steviger als het is afgekoeld. Zet opzij.
De taco’s:
Steek, snijd of knip 3 cirkels van ongeveer 9 cm doorsnede uit iedere tortilla.
Verkruimel de koekjes. Dit kan in een keukenmachine, maar ook door ze in een stevige ziplock zak te doen en er met een pan of deegroller op te slaan, zodat ze verkruimelen. Meng de kruimels met 50 gram suiker en 2 theelepels kaneel en doe ze in een diep bord. Smelt de boter en besmeer de helft van de taco’s aan beide zijde met boter. Dit gaat het beste door steeds een kant te bestrijken en daar de volgende op te leggen en een beetje aan te drukken, zodat de boter aan beide zijdes zit. Duw de beboterde taco’s stevig in het koekjesmengsel, zodat de taco’s een dun laagje koek krijgen.
Zet de taco’s in de cupcake vorm (zie foto) en bak ze ongeveer 12 minuten in een oven van 180 graden tot de randen beginnen te verkleuren en de taco knapperig wordt. De taco zal als hij nog warm is ietsjes zacht zijn, eenmaal afgekoeld zal hij knapperig zijn. Je kunt ze altijd nog even terug in de oven zetten als ze niet helemaal knapperig zijn. In de tijd dat de eerste 9 taco’s in de oven zitten paneer je de andere 9 en bak je ze op dezelfde manier.
De roomkaas vulling:
Klop de slagroom met de vanillesuiker stevig.
Roer in een andere kom de roomkaas goed los. Voeg er 1/3 van de geklopte slagroom aan toe en roer dit er goed doorheen. Spatel er nu voorzichtig de rest van de slagroom door zodat er zoveel mogelijk lucht in het roomkaasmengsel blijft. Doe het mengsel in een spuitzak met een spuitmondje naar keuze.
Het vullen:
Spuit aan iedere kant van de kaneel taco een dotje roomkaas en schep er een lepel appelmengsel op. Bestrooi eventueel met extra kaneel of poedersuiker en serveer direct.
Als je denkt niet alle taco’s te gebruiken, vul dan alleen die exemplaren die je nodig hebt. Je kunt de vulling, net als de appels, heel goed een dag of 2 in de spuitzak, in de koelkast bewaren. De schelpen bewaar je het liefst in een luchtdichte bak of zak. Zijn de schelpen toch nog zacht geworden, bak ze dan kort even op in de oven.
Tafel lekker !!