Karamel panna cotta met appeltjes – Nagerechten zijn de feestelijke afsluiting van een maaltijd. Het is een menugang waarmee je een wow effect kunt creëren. Een groot voordeel van de meeste nagerechten is namelijk dat je ze helemaal klaar kunt zetten en er niet meer voor in de keuken hoeft te staan. Hierdoor kun je in alle rust en met aandacht je nagerecht klaarzetten zonder dat je je gehaast hoeft te voelen.
Een mooi en makkelijk nagerecht
Een panna cotta ziet er uit alsof je uren in de keuken hebt gestaan, maar dat valt reuze mee. Het recept voor de karamel panna cotta met appeltjes is net iets moeilijker dan de gemiddelde panna cotta omdat je hiervoor een karamel moet maken. Die karamel maak je door suikerwater te laten karameliseren. Dit klinkt moeilijker dan het is. Als je alles klaar zet en er bij blijft, is het prima te doen. Karamel maken is voor kinderen overigens geen optie in verband met de vreselijk hete suiker.
Lekker met gepocheerde appeltjes
Een karamel panna cotta is erg lekker, maar ook vrij zoet en machtig. Door de zoete panna cotta te serveren met gepocheerde appeltjes krijg je een mooie balans in het gerecht. Gepocheerde appeltjes zijn namelijk heerlijk fris van smaak en zijn supersimpel te maken met dit recept. En iedereen houdt wel van toetjes met appel. Je gaart de in mooie blokjes gesneden appel in een heerlijke siroop die je op smaak hebt gebracht met citroen en kaneel.
Maak veel kleine panna cotta
Een gezellig etentje sluit je af met een lekker nagerecht. Een zoetekauw kijkt ernaar uit en houdt er rekening mee tijdens het eten. Het kan ook voorkomen dat er zo lekker gekookt is, dat er eigenlijk net iets te veel gegeten is en dat een groot dessert geen optie is. Maak daarom een grote schaal met allemaal kleine panna cotta’s. Desnoods in verschillende maten, zodat iedereen kan kiezen of ze een grote, een kleine of misschien wel twee panna cotta’s willen. Tussen al die karamel panna cotta’s verdeel je dan de gepocheerde appel. Een paar toefjes slagroom en blokjes fudge maken het geheel af. Een grote schaal karamel panna cotta met appeltjes ziet er supergezellig uit en geeft een saamhorigheidsgevoel. Dat het ook makkelijker is voor degene die het dessert verzorgt hoef je er niet bij te vertellen.
De allerlekkerste toetjes met appel
Ontdek de meest verrassende toetjes met appel in de hoofdrol. Van super simpel tot echte klassiekers en frisse combinaties.
Karamel panna cotta met appeltjes
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 500 + 200 ml verse slagroom
- 150 ml volle melk
- 150 + 50 + 20 gram suiker
- 50 + 150 ml water
- 15 gram bladgelatine
- 1 theelepel oploskoffie
- een snufje zout
- 500 gram Hollandse elstar of jonagold appels
- 1 kaneelstokje
- sap van 1/2 citroen
- een paar druppels zonnebloemolie
- 50 gram fudge
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je karamel panna cotta met appeltjes:
Begin een dag vooraf met het maken van de panna cotta en de gepocheerde appeltjes.
Karamel panna cotta:
Leg de gelatine in koud water om te wellen.
Doe de 150 gram suiker met 50 ml water in een ruime pan (de karamel gaat behoorlijk bruisen).
Verwarm in een andere pan of in een kommetje in de magnetron, de 150 ml melk samen met 100 ml slagroom.
Breng het suikerwater aan de kook, blijf erbij. Verdeel het suikerwater over de bodem door de pan scheef te houden. Vermijd roeren om kristalliseren van de suiker te voorkomen.
Als de suikerstroop lekker begint te ruiken en een mooie goudbruine kleur heeft, blus je hem af met de verwarmde melk. Doe dit niet te vroeg (meer kleur is meer smaak!) maar laat de karamel niet verbranden! De karamel zal gaan koken en bruisen. Het kan zijn dat er een klont vormt, dit is niet erg. Zet het vuur laag en laat de karamel koken tot alles is opgelost. Zet het vuur uit.
Voeg er de koffiepoeder en een snufje zout aan toe om het ergste zoet op te heffen.
Voeg er de rest van de slagroom bij en los er de gelatine in op. Roer alles goed door zodat alle gelatine goed is opgelost. Zet opzij.
Neem 8-12 kopjes of kleine glaasjes en besmeer ze dun met een stukje keukenpapier met zonnebloemolie. Zet ze op een plateau of bord zodat je ze makkelijk in de koelkast kan zetten.
Verdeel de vulling over de vormpjes en zet de gevulde vormpjes met karamel panna cotta minimaal 3 uur koud weg om op te stijven.
Gepocheerde appeltjes:
Kook 150 ml water met 50 gram suiker, het sap van een halve citroen en een kaneelstokje. Zet het vuur uit en laat trekken.
Schil de appels en snijd ze in mooie blokjes.
Doe de appels in de siroop en verwarm alles weer tot het kookt. Kook de appeltjes op een zacht vuur beetgaar, maar niet te zacht want ze garen nog iets na in de siroop. Zet het vuur uit en zet weg tot gebruik.
Opmaken van de schaal:
Snijd de fudge in kleine blokjes.
Klop de 200 ml slagroom met de 20 gram suiker stevig en doe dit in een spuitzak met spuitmondje naar keuze. Heb je die niet dan kan een plastic zakje uitkomst bieden.
Giet de appels in een vergiet en laat ze uitlekken.
Neem een grote schaal en spoel die even om met koud water, zo kun je de panna cotta eventueel nog verplaatsen en plakken ze niet vast op het bord. Maak de randjes van de panna cotta met de vingers los en schud de panna cotta uit de vormpjes. Lukt dit niet, zet ze dan een paar seconden in een schaal met heet water.
Zet de panna cotta op de schaal en verdeel er de appeltjes tussen. Spuit enkele toefjes slagroom op de panna cotta en decoreer met de gesneden fudge. Zet koel weg tot gebruik.
Tafel lekker !!