Karnemelk bavarois – Een lekker fris en licht, dat is een bavarois die je maakt met karnemelk. Het is een ideaal toetje na een zwaardere maaltijd. Serveer de karnemelk bavarois met lekker veel vers fruit, voor een zomers effect. Je maakt dit recept snel, maar het moet wel een paar uur opstijven. Op tijd beginnen dus.
Een verrassend lekker nagerecht wordt nog lekkerder met vers fruit
Het ligt niet echt voor de hand, maar karnemelk is perfect geschikt om te gebruiken in een bavarois. Het is fris van smaak en combineert geweldig met veel vers fruit of een verse, zelfgemaakte vruchtensaus. Denk aan verse, Hollandse aardbeien of een saus die je daarvan maakt. De toevoeging van limoen aan het recept geeft het nagerecht nog extra kick. En mooi meegenomen is dat karnemelk onder de magere zuivelproducten valt. Een echt zomers dessert dus.
Voor een extra sterke limoensmaak gebruik je de rasp van 1 limoen
Serveer de karnemelk bavarois in een mooie vorm, voor een feestelijk effect
Een recept voor een bavarois is meteen een mooie reden om die leuke vormen uit de kast te halen. Want een mooi gepresenteerd nagerecht doet meteen heel feestelijk aan. Gebruik echter geen vorm van ijzer, want het zuur uit de karnemelk reageert hierop. Dit is niet goed voor de vorm, maar ook niet lekker, want het beïnvloedt de smaak. Gebruik daarom voor de karnemelk bavarois een vorm van glas, plastic, porselein of siliconen. Spoel die altijd eerst om met een beetje water om beter te kunnen lossen. Als de bavarois opgesteven is, maak je eerst de randjes voorzichtig los en keer je hem om op een bord of schaal. Maak ook die schaal eerst vochtig, zo kun je de bavarois nog een beetje verschuiven als hij niet goed ligt. Heb je geen puddingvorm of maak je liever kleine porties, dan kan dit prima in glaasjes of kopjes, die je al dan niet omkeert op een bordje.
Gebruik voor voor deze karnemelk bavarois geen ijzeren vorm omdat deze reageert op de zuren van de karnemelk
Karnemelk; ook dat is een musthave in je koelkast
Karnemelk: een zuivelproduct waar je veel meer mee kan dan alleen maar drinken, gebruik het ook eens om mee te koken en te bakken.
Karnemelk bavarois
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 750 ml karnemelk
- 150 gram suiker
- het sap van 2 limoenen
- 20 gram gelatine
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je karnemelk bavarois:
Week de gelatine in ruim koud water.
Rasp eventueel de limoenen als je een sterkere limoensmaak wilt en pers de limoenen uit.
Verwarm het limoensap en de limoenrasp met een klein scheutje karnemelk en de suiker tot tegen het kookpunt. Haal van het vuur af en los er de gelatine in op. Voeg al roerende de rest van de karnemelk toe.
Spoel de vorm om met water en schud het meeste vocht eruit. Giet het mengsel in de vorm en zet dit voor minimaal 4 tot 6 uur koud weg.
Maak de randen van de bavarois los van de vorm. Spoel een bord of schaal met koud water en leg dat omgekeerd op de vorm. Keer alles om en schud even tot de bavarois los komt. Serveer de karnemelk bavarois met vers fruit of een huisgemaakte vruchtensaus.
Tafel lekker !!