Kiwi met hangop – Toetjes met vers fruit en zuivel, daar maak je veel mensen bij mee. Kiwi met hangop is zo’n dessert. Een lust voor het oog, lekker fris van smaak, en ook nog eens erg gezond, want het zit boordevol eiwitten en vezels. Je maakt dit nagerecht niet binnen tien minuten. Hangop maken kost een beetje tijd. Maar het is zo de moeite waard dat je dat er vast en zeker voor over hebt om te genieten van kiwi met hangop.
Een traditioneel Nederlands zuivelgerecht
Hangop is een typisch Nederlands gerecht dat ontstaat door het laten uitlekken van yoghurt. Het resultaat is een dikke, romige substantie. Dat wordt dan gegeten als dessert of als onderdeel van het ontbijt. Het wordt traditioneel gegeten met suiker, honing of stroop. Tegenwoordig wordt het ook wel met granola of noten gegeten. En natuurlijk is het heerlijk met vers fruit, zoals in de hangop met kiwi.
Hangop maak je makkelijk zelf
Kiwi, met hangop die je zelf maakt. En dat is helemaal niet moeilijk, hoor! Het enige wat je moet hebben is een zeef, doek en yoghurt. O ja, en even geduld tot de yoghurt uitgehangen is. Door yoghurt op te hangen in een doek verliest die vocht. Hierdoor krijg je een heerlijk romige zuivel, die heerlijk is met kiwipuree. Voor die puree neem je een goed rijpe kiwi, die is zoeter en makkelijker te prakken dan een stevige kiwi. Is je kiwi toch nog wat stevig? Snijd er dan kleine blokjes van, dat is ook prima voor de kiwi met hangop.
Kiwi met hangop, met of zonder suiker
Het voordeel van zelf een nagerecht maken is dat je net zoveel, of juist helemaal geen suiker, aan je hangop toe kan voegen als je zelf lekker vindt. Of neem een klein beetje honing als zoetstof. Beter dan de te zoete kant-en-klaar dessertjes waar de schappen vol mee staan. Die zitten vaak vol met kunstmatige zoetstoffen. En de smaak van zelfgemaakt is echt veel lekkerder. Probeer het maar eens met de kiwi met hangop.
Puur natuur in een glaasje
Vruchtenyoghurt; maar dan wel met echt fruit
De definitie van vruchtenyoghurt is yoghurt + fruit. Veel fruit uiteraard. De gemiddelde vruchtenyoghurt voldoet hier niet aan.
Kiwi; Groen, Geel, Rood of Mini fruit
Behalve dat een kiwi erg lekker en mooi is maken de vele goede eigenschappen van deze exoot de kiwi de krachtpatser onder het fruit.
Kiwi met hangop
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 800 gram volle yoghurt
- 4 kiwi's
- suiker of honing naar wens
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je kiwi met hangop
Neem een schone, niet naar wasmiddel ruikende theedoek of een andere fijnmazige doek, en leg die in een zeef ,die boven een passende kom hangt. Giet hierin de yoghurt en zet dit ongeveer 4-6 uur koel weg. Haal de doek met de hangop uit de zeef en keer hem om boven een kom. De inhoud zal er zo uit vallen als het goed is. Roer de hangop nog even goed door en breng eventueel op smaak met een beetje suiker.
Schil de kiwi’s en prak of snijd ze tot pulp. Zet alles koel weg tot gebruik. Zuivel wordt namelijk bitter als het lang met kiwi in aanraking komt.
Neem 4 glaasjes en verdeel er de helft van de hangop over. Doe dit ook met de kiwipuree en herhaal dit.
Serveer de glaasjes kiwi met hangop direct.
Tafel lekker !!