Koffie-karamel pudding met amandelkrokant – Eet jij nog wel eens een pudding? Waarschijnlijk niet zo vaak. Dus van zelf een pudding maken zal het al helemaal zelden komen. En dat is jammer, want een zelfgemaakte pudding is een heerlijk dessert. Maar dat niet alleen, een pudding deel je met je tafelgenoten, dus het is ook nog eens een gerecht dat gezelligheid op tafel brengt. Een heerlijke pudding op basis van melk met koffiesmaak en daarop zelfgemaakt amandelkrokant, lijkt dat je wat? De koffie-karamel pudding is zoet, zacht, krokant, kortom een echte verwennerij. En dat is precies wat een goed nagerecht moet zijn, toch?
Koffie-karamel pudding is zeker niet oubollig!
Met melk maak je….. juist! Pudding! Een pudding als nagerecht klinkt eigenlijk heel oubollig. Maar als je de koffie-karamel pudding uit het recept geproefd hebt, weet je dat pudding niet oubollig is maar gewoon erg lekker. Door de afwerking met de stukjes krokante amandel heb je echt iets speciaals op tafel staan. En daarmee maak je indruk op je tafelgenoten. Want het is heel makkelijk om een pak vla open te trekken, maar met een zelfgemaakte pudding laat je zien dat je aandacht en liefde aan het eten hebt besteed.
Amandelkrokant kun je gebruiken voor veel toepassingen
Een onderdeel van dit recept wordt gevormd door amandelkrokant. Amandelkrokant is een vrij makkelijk te maken topping die voor heel veel toepassingen gebruikt kan worden. Nu strooi je het over de koffie-karamel pudding, maar wat dacht je van een appeltaart met slagroom en de krokante amandeltjes? Of bij een ijsje als extra bite. Mogelijkheden genoeg om het bij te gebruiken. Je kunt de amandeltjes in een gesloten trommel vrij lang bewaren, dus maak gerust wat meer. Als je er, voor je het bakt, hoopjes van maakt, heb je een heerlijke versnapering voor bij de koffie.
Puddingen op basis van melk
De lekkerste puddingen op basis van melk komen uit je eigen keuken! Maak zelf eens pudding in plaats van er een te kopen. Proef het verschil!
Koffie-karamel pudding
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 500 ml melk
- 25 gram custard
- 20 gram maïzena
- 80 + 80 gram suiker
- 150 gram sterke koffie
- 2 eetlepels water
- 1 eiwit
- een snufje zout
- 100 gram amandelschaafsel
Bereidingswijze van dit recept
Koffie-karamel pudding maak je zo:
Neem een pannetje met dikke bodem en doe er het water in. Strooi er de suiker over en verhit dit zonder te roeren tot de suiker verkleurt tot karamel. Blus af met de warme koffie. Pas hierbij op voor stoom.
Voeg er ongeveer 400 ml melk aan toe en verwarm het mengsel.
Roer ondertussen de custard en de maïzena door elkaar en voeg er de rest van de melk aan toe. Roer tot een papje en voeg toe aan de warme melk. Breng rustig al roerende aan de kook en laat dit kort doorkoken. Schenk direct in kommetjes. Laat de koffie-karamel pudding afkoelen.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Roer het eiwit in een royale kom los met het zout en de suiker.
Voeg er het amandelschaafsel aan toe en meng dit er ook doorheen. Verdeel het mengsel op een bakplaat bekleed met bakpapier. Wil je koekjes hiervan maken, schep dan met een lepel hoopjes op de bakplaat.
Bak de amandelen in ongeveer 20 minuten goudbruin. Voor mooie stukjes kruimels kun je het beste na 10 minuten het schaafsel een keer doorroeren en opnieuw verdelen.
Laat afkoelen voor gebruik.
Serveer de koffie-karamel pudding koud en strooi er vlak voor het opdienen naar wens de amandelkrokant over.
Tafel lekker !!