Lekker Tafelen
vrijdag 16 mei 2025
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Nagerecht

Luchtige chocolademousse met ei

Gemaakt zoder rauwe eieren

Connie Derks door Connie Derks
in Nagerecht
0
Luchtige chocolademousse met ei 5557

Luchtige chocolademousse met ei – Houd je van chocoladetoetjes? Maak eens een luchtige chocolademousse met ei. Heerlijk vol van smaak, en zeker niet saai!

Crème craque

Geen idee waar het vandaan komt, maar thuis werd de volle mousse met gesmolten chocolade, eieren en slagroom: crème craque genoemd. Ik vermoed dat dit dessert in een van mijn moeders kookboekjes onder die naam te vinden was. Maar wat de naam ook is, het is zalig als je van chocolade houdt.

Contrast doet wonderen

Luchtige chocolademousse met ei is erg lekker, maar ook erg machtig. Om het een beetje minder zwaar te maken voeg je contrast toe. Een gerecht is immers lekkerder als je meerdere smaken en structuren in je mond hebt. Bij contrast denk je dan aan zuur (fruit), zacht (room) of krokant (noten of stukjes chocolade). Zo kun je vruchten toevoegen als sinaasappel, aardbei of framboos. Die combineren erg goed met chocolade. Maar ook stukjes geroosterde noten of als afwerking een krokant koekje of een lekkere dot slagroom of crème fraîche doen wonderen. Je hoeft echt niet alles te gebruiken, maar maak keuzes die bij je tafelgenoten in de smaak zullen vallen.

Het eet wat lekkerder, doordat je een beetje contrast in de smaak hebt en niet alleen de volle chocolade smaak. Decoreer en combineer met wat in het seizoen is en vooral waar je gezin van houdt. Vinden jullie die toeters en bellen maar niets, dan eet je hem lekker helemaal puur.

Tips voor luchtige chocolademousse met ei

Maak ook de wittechocolademousse en doe die in laagjes in een glas voor een mooi effect. Zet de glaasjes bij iedere laag even in de vriezer tot de laag opgesteven is. De mousse die nog in de glazen moet niet in de koelkast zetten tussendoor anders wordt hij te snel stijf en kun je geen mooie laagjes meer maken. Voor de decoratie die bovenop gebruikt is, neem je een klein beetje wittechocolademousse en laat je druppels op de nog enigszins vloeibare chocolade mousse vallen. Neem nu een prikker en trek een lijn van de ene druppel naar de andere om hartjes te verkrijgen.

Luchtige chocolademousse met ei en een borreltje erbij

Een scheut likeur in de luchtige chocolade mousse met ei kan ook erg lekker zijn. Doe dit op het allerlaatst. Want zijn er kinderen bij die er ook van moeten eten, dan maak je eerst voor de kinderen glaasjes. Daarna doe je de likeur erbij en vult de rest van de glazen. Let er wel op dat je ook andere glazen neemt om vergissingen te voorkomen. Welke likeur je neemt, is aan jou, er zijn erg veel mogelijkheden. Een erg populaire is Likeur 43, maar ook Whiskey, Amarula, koffielikeur of Amaretto zijn erg lekker met chocolade.

In dit gerecht zijn geen rauwe eieren gebruikt

Er is voor gekozen om in het recept voor luchtige chocolademousse met ei, de eieren te verwarmen, omdat veel mensen dat een prettiger idee vinden. Zijn voor jou rauwe eieren niet zo een probleem, dan kun je de handelingen van het verwarmen van de eiwitten en de dooiers overslaan. In de oude recepturen wordt er overal gebruikgemaakt van rauwe eieren. Dit kan prima mits je lekker verse eieren gebruikt.

Luchtige chocolademousse met ei 5552
slagroom

Slagroom

Voor de smaak, de luchtigheid of voor een feestelijke afwerking, met slagroom worden veel gerechten mooier maar vooral ook lekkerder.

Eieren

Eieren

Oh wat kun je veel met eieren! Verse scharreleieren van de boer zijn een must have in je voorraadkast. Ontdek hier recepten met eieren.

Luchtige chocolademousse met ei

Porties: 6 tot 8 porties
Bereidingstijd: 260 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 250 gram pure chocolade
  • 4 eieren, gesplitst
  • 2 x 50 gram suiker
  • 200 gram slagroom

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je luchtige chocolademousse met ei:

Klop de slagroom lobbig en zet opzij.

Verwarm de chocolade au bain-marie.

Klop de dooiers los met 50 gram suiker en verwarm dit onder voortdurend roeren tot de dooiers beginnen te binden. Doe dit niet te lang, anders krijg je klontjes.

Haal de chocolade van de pan met water af.

Verwarm onder voortdurend roeren de eiwitten met de andere 50 gram suiker au bain-marie tot 73 graden. Haal de kom van het vuur en klop het eiwit stijf.

Doe nu de licht afgekoelde chocolade bij de dooiers en roer goed door.

Doe er vervolgens de slagroom in gedeeltes bij. Let er wel op dat het temperatuurverschil niet te groot is, anders gaat alles schiften. Is het chocolademengsel nog te warm, laat dit dan nog eventjes staan tot het iets is afgekoeld. Roer wel tussendoor om de temperatuur te controleren.

Als de slagroom door de chocolade massa zit, kun je er de eiwitten voorzichtig door spatelen.

Voeg nu eventueel de likeur toe en schep de chocolade mousse in glaasjes of in een gezellig grote schaal.

Zet de luchtige chocolademousse met ei minimaal 4 uur koud weg om op te stijven.

Werk de mousse af naar keuze.

Tafel lekker !!

Tags: ChocoladeEieren
DeelPin1TweetVerstuurVerstuur
Connie Derks

Connie Derks

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Vers fruit op een spies met marshmallows
Nagerecht

Vers fruit op een spies met marshmallows; in 5 minuten klaar

Tiramisu met aardbeien in glaasjes
Nagerecht

Tiramisu met aardbeien in glaasjes

Crema Catalana
Nagerecht

Zelfgemaakte Crema Catalana: Spaans dessert op z’n best

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Verse aspergesoep met roomkaas en geschaafde Rotterdamsche Oude
  • Vers fruit op een spies met marshmallows; in 5 minuten klaar
  • Nieuw: zoutmolen van Peugeot waarmee je tot drie keer minder zout gebruikt
  • Lunchsalade met asperge en gepocheerd ei
  • Kaaskletskoppen van oude kaas: hartig en vers uit de oven
  • Wraps met gegrilde groenten en mozzarella
  • Lunchsalade met gebakken ei, spek en oude kaas met een caesar dressing
  • Schnitzel spektakel; echt goede schnitzel recepten

Reacties

  • Redactie op Voorjaarssalade met krieltjes en asperges
  • Tessa op Voorjaarssalade met krieltjes en asperges
  • Redactie op Eieren koken; altijd het perfecte resultaat
  • Almeerder op Eieren koken; altijd het perfecte resultaat
  • Redactie op Rabarbertaart met schuim
  • Karin op Rabarbertaart met schuim

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

  • Update privacyvoorkeuren

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!