Luchtige chocolademousse met ei – Houd je van chocoladetoetjes? Maak eens een luchtige chocolademousse met ei. Heerlijk vol van smaak, en zeker niet saai!
CrĆØme craque
Geen idee waar het vandaan komt, maar thuis werd de volle mousse met gesmolten chocolade, eieren en slagroom: crĆØme craque genoemd. Ik vermoed dat dit dessert in een van mijn moeders kookboekjes onder die naam te vinden was. Maar wat de naam ook is, het is zalig als je van chocolade houdt.
Contrast doet wonderen
Luchtige chocolademousse met ei is erg lekker, maar ook erg machtig. Om het een beetje minder zwaar te maken voeg je contrast toe. Een gerecht is immers lekkerder als je meerdere smaken en structuren in je mond hebt. Bij contrast denk je dan aan zuur (fruit), zacht (room) of krokant (noten of stukjes chocolade). Zo kun je vruchten toevoegen als sinaasappel, aardbei of framboos. Die combineren erg goed met chocolade. Maar ook stukjes geroosterde noten of als afwerking een krokant koekje of een lekkere dot slagroom of crĆØme fraĆ®che doen wonderen. Je hoeft echt niet alles te gebruiken, maar maak keuzes die bij je tafelgenoten in de smaak zullen vallen.
Het eet wat lekkerder, doordat je een beetje contrast in de smaak hebt en niet alleen de volle chocolade smaak. Decoreer en combineer met wat in het seizoen is en vooral waar je gezin van houdt. Vinden jullie die toeters en bellen maar niets, dan eet je hem lekker helemaal puur.
Tips voor luchtige chocolademousse met ei
Maak ook de wittechocolademousse en doe die in laagjes in een glas voor een mooi effect. Zet de glaasjes bij iedere laag even in de vriezer tot de laag opgesteven is. De mousse die nog in de glazen moet niet in de koelkast zetten tussendoor anders wordt hij te snel stijf en kun je geen mooie laagjes meer maken. Voor de decoratie die bovenop gebruikt is, neem je een klein beetje wittechocolademousse en laat je druppels op de nog enigszins vloeibare chocolade mousse vallen. Neem nu een prikker en trek een lijn van de ene druppel naar de andere om hartjes te verkrijgen.
Luchtige chocolademousse met ei en een borreltje erbij
Een scheut likeur in de luchtige chocolade mousse met ei kan ook erg lekker zijn. Doe dit op het allerlaatst. Want zijn er kinderen bij die er ook van moeten eten, dan maak je eerst voor de kinderen glaasjes. Daarna doe je de likeur erbij en vult de rest van de glazen. Let er wel op dat je ook andere glazen neemt om vergissingen te voorkomen. Welke likeur je neemt, is aan jou, er zijn erg veel mogelijkheden. Een erg populaire is Likeur 43, maar ook Whiskey, Amarula, koffielikeur of Amaretto zijn erg lekker met chocolade.
In dit gerecht zijn geen rauwe eieren gebruikt
Er is voor gekozen om in het recept voor luchtige chocolademousse met ei, de eieren te verwarmen, omdat veel mensen dat een prettiger idee vinden. Zijn voor jou rauwe eieren niet zo een probleem, dan kun je de handelingen van het verwarmen van de eiwitten en de dooiers overslaan. In de oude recepturen wordt er overal gebruikgemaakt van rauwe eieren. Dit kan prima mits je lekker verse eieren gebruikt.
Slagroom
Voor de smaak, de luchtigheid of voor een feestelijke afwerking, met slagroom worden veel gerechten mooier maar vooral ook lekkerder.
Eieren
Oh wat kun je veel met eieren! Verse scharreleieren van de boer zijn een must have in je voorraadkast. Ontdek hier recepten met eieren.
Luchtige chocolademousse met ei
Print receptIngrediƫnten voor dit recept
- 250 gram pure chocolade
- 4 eieren, gesplitst
- 2 x 50 gram suiker
- 200 gram slagroom
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je luchtige chocolademousse met ei:
Klop de slagroom lobbig en zet opzij.
Verwarm de chocolade au bain-marie.
Klop de dooiers los met 50 gram suiker en verwarm dit onder voortdurend roeren tot de dooiers beginnen te binden. Doe dit niet te lang, anders krijg je klontjes.
Haal de chocolade van de pan met water af.
Verwarm onder voortdurend roeren de eiwitten met de andere 50 gram suiker au bain-marie tot 73 graden. Haal de kom van het vuur en klop het eiwit stijf.
Doe nu de licht afgekoelde chocolade bij de dooiers en roer goed door.
Doe er vervolgens de slagroom in gedeeltes bij. Let er wel op dat het temperatuurverschil niet te groot is, anders gaat alles schiften. Is het chocolademengsel nog te warm, laat dit dan nog eventjes staan tot het iets is afgekoeld. Roer wel tussendoor om de temperatuur te controleren.
Als de slagroom door de chocolade massa zit, kun je er de eiwitten voorzichtig door spatelen.
Voeg nu eventueel de likeur toe en schep de chocolade mousse in glaasjes of in een gezellig grote schaal.
Zet de luchtige chocolademousse met ei minimaal 4 uur koud weg om op te stijven.
Werk de mousse af naar keuze.
Tafel lekker !!