Panna cotta met rabarber – Een heerlijk fris nagerecht, met vers fruit van het seizoen.
Wat is dat eigenlijk, panna cotta?
Panna cotta is oorspronkelijk een Italiaans nagerecht, wat letterlijk ‘gekookte room’ betekent. Er zijn heel veel variaties op dit nagerecht en ze heten allemaal panna cotta. Vaak zit er veel vruchtensap of andere zuivel in en de room wordt niet altijd meer gekookt. Dit is ook niet echt meer nodig met de in Nederland verkrijgbare slagroom. De panna cotta van rabarber is gemaakt met het kookvocht dat vrijkomt met het garen van de groente. Dit vul je vervolgens aan met slagroom en aardbeien, wat voor een heerlijk fris nagerecht zorgt.
Is rabarber nu groente of fruit?
Rabarber wordt meestal gezien als fruit, maar wist je dat het een groente is? Dat klinkt een beetje gek als je een nagerecht met rabarber wil maken, maar de heerlijke frisse, zure smaak is juist ideaal voor nagerechten zoals ze panna cotta met rabarber. Rabarber van de koude grond is verkrijgbaar van ongeveer april tot juli. De eerste rabarber is het minst zuur, naarmate het seizoen vordert, wordt de rabarber steeds zuurder. Dit komt doordat het gehalte aan oxaalzuur steeds verder toeneemt. Dat is dan ook de reden dat de bladeren niet eetbaar zijn. Die bevatten erg veel oxaalzuur en dat kan in grote hoeveelheden giftig zijn.
Gelatine voor de vorm
Gelatine is een van de belangrijkste ingrediënten voor panna cotta. Zonder gelatine zou dit nagerecht met aardbeien niet stevig worden. Gelatine houdt niet van zuur. Door zuur wordt de werking minder. Daarom is in dit recept van panna cotta met rabarber vrij veel gelatine gebruikt, want je wilt graag dat het zijn vorm behoudt, om er een mooi nagerecht van te kunnen maken.
Slagroom
Voor de smaak, de luchtigheid of voor een feestelijke afwerking, met slagroom worden veel gerechten mooier maar vooral ook lekkerder.
Toetjes met aardbeien; lekker vers en helemaal zelfgemaakt
Verse aardbeien, een paar andere ingrediënten en een klein beetje tijd. Meer is er niet nodig voor de allerlekkerste toetjes met aardbeien.
Rabarber desserts; lekkere en inspirerende recepten
Lust je graag rabarber? Ga dan eens een stapje verder dan de bekende rabarber compote. Durf jij één van deze rabarber desserts te proberen?
Panna cotta met rabarber
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 500 gram verse rabarber
- 200 gram suiker
- het sap van een halve citroen
- 250 gram verse Hollandse aardbeien
- 300 ml verse slagroom
- 17 gram gelatine
- een takje munt
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je panna cotta van rabarber en aardbei:
Was de rabarber goed. Schil de rabarber vervolgens met een dunschiller en doe de schillen in een pan. Voeg hier 100 ml water, het citroensap en 200 gram suiker aan toe. Breng aan de kook en laat 2 minuten zachtjes sudderen. Zeef de schillen en vang het vocht op. Doe het vocht terug in de pan.
Snijd de rabarber in schijfjes van ongeveer 2 cm en doe ze in de pan. Breng aan de kook en laat 1 minuut heel zachtjes koken. Doe een deksel op de pan, draai het vuur uit en laat zo afkoelen tot lauwwarm.
Leg 17 gram gelatineblaadjes in koud water.
Giet de rabarber in een zeef en vang het sap op.
Doe de rabarber voorzichtig in een afsluitbaar bakje.
Snijd 100 gram aardbeien grof en doe ze met 400 ml van het sap terug in de pan (De rest van het sap kan bij de rabarber). Breng het sap met de aardbeien aan de kook. Zet de staafmixer erin en mix de aardbeien tot pulp. Zeef dit mengsel en los hier nu de gelatine in op. Voeg er de slagroom aan toe en roer door elkaar.
Neem 6 bakjes of glaasjes (op de foto is een soepkom en een recht glaasje gebruikt), besmeer ze licht met een keukenpapiertje met olie. Doe in ieder glaasje ongeveer 125 ml panna cotta. Zet dat minimaal 6 uur koud weg om op te stijven.
Haal de panna cotta uit de vorm door voorzichtig de randjes los te halen met je vingers. Leg er een bordje omgekeerd op en draai nu samen om. Schud eventueel even, om de panna cotta los laten komen. Als dat niet lukt, kun je het bakje heel kort in een ander bakje met warm water zetten zodat de buitenkant smelt.
Decoreer de panna cotta met de gegaarde rabarber, de rest van de aardbeien en de munt. Serveer dit nagerecht lekker koud.
Tafel lekker !!