• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
zaterdag 14 juni 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Nagerecht

Panna cotta met rabarber en aardbeien

Het recept voor een zalige panna cotta

Connie Derks door Connie Derks
in Nagerecht
0
panna cotta met rabarber

Panna cotta met rabarber – Een heerlijk fris nagerecht, met vers fruit van het seizoen.

Wat is dat eigenlijk, panna cotta?

Panna cotta is oorspronkelijk een Italiaans nagerecht, wat letterlijk ‘gekookte room’ betekent. Er zijn heel veel variaties op dit nagerecht en ze heten allemaal panna cotta. Vaak zit er veel vruchtensap of andere zuivel in en de room wordt niet altijd meer gekookt. Dit is ook niet echt meer nodig met de in Nederland verkrijgbare slagroom. De panna cotta van rabarber is gemaakt met het kookvocht dat vrijkomt met het garen van de groente. Dit vul je vervolgens aan met slagroom en aardbeien, wat voor een heerlijk fris nagerecht zorgt.

Is rabarber nu groente of fruit?

Rabarber wordt meestal gezien als fruit, maar wist je dat het een groente is? Dat klinkt een beetje gek als je een nagerecht met rabarber wil maken, maar de heerlijke frisse, zure smaak is juist ideaal voor nagerechten zoals ze panna cotta met rabarber. Rabarber van de koude grond is verkrijgbaar van ongeveer april tot juli. De eerste rabarber is het minst zuur, naarmate het seizoen vordert, wordt de rabarber steeds zuurder. Dit komt doordat het gehalte aan oxaalzuur steeds verder toeneemt. Dat is dan ook de reden dat de bladeren niet eetbaar zijn. Die bevatten erg veel oxaalzuur en dat kan in grote hoeveelheden giftig zijn.

Gelatine voor de vorm

Gelatine is een van de belangrijkste ingrediënten voor panna cotta. Zonder gelatine zou dit nagerecht met aardbeien niet stevig worden. Gelatine houdt niet van zuur. Door zuur wordt de werking minder. Daarom is in dit recept van panna cotta met rabarber vrij veel gelatine gebruikt, want je wilt graag dat het zijn vorm behoudt, om er een mooi nagerecht van te kunnen maken.

slagroom

Slagroom

Voor de smaak, de luchtigheid of voor een feestelijke afwerking, met slagroom worden veel gerechten mooier maar vooral ook lekkerder.

Toetjes met aardbeien

Toetjes met aardbeien; lekker vers en helemaal zelfgemaakt

Verse aardbeien, een paar andere ingrediënten en een klein beetje tijd. Meer is er niet nodig voor de allerlekkerste toetjes met aardbeien.

rabarber desserts

Rabarber desserts; lekkere en inspirerende recepten

Lust je graag rabarber? Ga dan eens een stapje verder dan de bekende rabarber compote. Durf jij één van deze rabarber desserts te proberen?

Panna cotta met rabarber

Porties: 6 personen
Bereidingstijd: 30 minuten
Niveau: Makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 500 gram verse rabarber
  • 200 gram suiker
  • het sap van een halve citroen
  • 250 gram verse Hollandse aardbeien
  • 300 ml verse slagroom
  • 17 gram gelatine
  • een takje munt

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je panna cotta van rabarber en aardbei:

Was de rabarber goed. Schil de rabarber vervolgens met een dunschiller en doe de schillen in een pan. Voeg hier 100 ml water, het citroensap en 200 gram suiker aan toe. Breng aan de kook en laat 2 minuten zachtjes sudderen. Zeef de schillen en vang het vocht op. Doe het vocht terug in de pan.

Snijd de rabarber in schijfjes van ongeveer 2 cm en doe ze in de pan. Breng aan de kook en laat 1 minuut heel zachtjes koken. Doe een deksel op de pan, draai het vuur uit en laat zo afkoelen tot lauwwarm.

Leg 17 gram gelatineblaadjes in koud water.

Giet de rabarber in een zeef en vang het sap op.

Doe de rabarber voorzichtig in een afsluitbaar bakje.

Snijd 100 gram aardbeien grof en doe ze met 400 ml van het sap terug in de pan (De rest van het sap kan bij de rabarber). Breng het sap met de aardbeien aan de kook. Zet de staafmixer erin en mix de aardbeien tot pulp. Zeef dit mengsel en los hier nu de gelatine in op. Voeg er de slagroom aan toe en roer door elkaar.

Neem 6 bakjes of glaasjes (op de foto is een soepkom en een recht glaasje gebruikt), besmeer ze licht met een keukenpapiertje met olie. Doe in ieder glaasje ongeveer 125 ml panna cotta. Zet dat minimaal 6 uur koud weg om op te stijven.

Haal de panna cotta uit de vorm door voorzichtig de randjes los te halen met je vingers. Leg er een bordje omgekeerd op en draai nu samen om. Schud eventueel even, om de panna cotta los laten komen. Als dat niet lukt, kun je het bakje heel kort in een ander bakje met warm water zetten zodat de buitenkant smelt.

Decoreer de panna cotta met de gegaarde rabarber, de rest van de aardbeien en de munt. Serveer dit nagerecht lekker koud.

Tafel lekker !!

Tags: Zuivel
DeelPin3VerstuurVerstuur
Connie Derks

Connie Derks

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Mousse van cottage cheese en frambozen
Nagerecht

Zo maak je een frisse mousse van cottage cheese en frambozen

Pistache-ijs van cottage cheese
Nagerecht

Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade

Romige hangop met rabarbercompote
Nagerecht

Romige hangop met rabarbercompote; heel makkelijk zelf te maken

Tiramisu met bosbessen en citroen
Nagerecht

Tiramisu met bosbessen en citroen; omdat zelf gemaakt echt lekkerder is

Vers fruit op een spies met marshmallows
Nagerecht

Vers fruit op een spies met marshmallows; in 5 minuten klaar

Tiramisu met aardbeien in glaasjes
Nagerecht

Tiramisu met aardbeien in glaasjes

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Zuivel

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Watermeloen snijden is makkelijker dan je denkt
  • Gebakken schol met gepofte tomaatjes – vers en snel klaar
  • Wijn bij zomerse gerechten: lichte salades, vis en frisse pasta’s
  • Pappardelle met gepofte paprika, verse spinazie en echte feta
  • Varkensvlees op de barbecue kies je vers, niet kant-en-klaar
  • Honingkip uit de airfryer met frisse salade en oude kaas

Reacties

  • Redactie op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Corina Loeve op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Redactie op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Marionet op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Redactie op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Ceunen Martine op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

  • Update privacyvoorkeuren

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief