• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
zaterdag 19 juli 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Nagerecht

Peer in chocoladesaus (Belle Hélène) met een kleine twist

Gemaakt van zelf gepocheerde peren

Connie Derks door Connie Derks
in Nagerecht
0
peer in chocolade saus

Peer in chocoladesaus – Een Frans klassiek recept, ook bekend onder de naam Poire Belle Hélène, geserveerd met ijs en de pecannoten maken het feest helemaal compleet. Je kunt dit nagerecht heel makkelijk zelf maken. En met dit recept kun je ook zelf een heerlijke chocoladesaus maken.

Poire Belle Hélène; peer in chocoladesaus

Dit klassieke nagerecht bestaat uit in suikersiroop gepocheerde peer die vervolgens overgoten wordt met een warme chocoladesaus. Van origine wordt dit geserveerd met een bolletje roomijs. Wij hebben daar pecannoten aan toegevoegd, omdat verschillende structuren nu eenmaal echt lekker zijn. Zo heb je warm, koud, fris en krokant in één gerecht en dat zorgt echt voor een heerlijke smaakbeleving.

De klassieke peer in chocoladesaus, geserveerd met pecannoten voor een heerlijke bite.

Gepocheerde peer

Vaak wordt peer in chocoladesaus gemaakt met peren uit blik, maar het is echt zo veel lekkerder om het met verse peren te maken. Voor dit recept ga je zelf peren pocheren. Neem hiervoor een lekkere handpeer. Wij namen de Doyenne du Comice, maar een Conference mag zeker ook. Om de peren mooi blank te houden gebruik je wat citroensap. Dit voorkomt het verkleuren van het verse fruit. Serveer de gepocheerde peren lauwwarm of koud. In het pocheervocht kun je ze prima een paar dagen in de koelkast bewaren.

Vaak wordt dit nagerecht geserveerd met peren uit blik maar het is echt zo veel lekkerder om zelf de peren te pocheren.

peren in chocoladesaus

Zonder pitjes, maar met een steeltje

Het is natuurlijk leuk als het steeltje nog aan de peer in chocoladesaus zit als je die serveert. Het klokhuis of de pitjes moeten er natuurlijk wel uit. Dat doe je zo:

Schil de peer netjes met een dunschiller en laat het takje eraan zitten. Steek dan van onder met een appelboor tot ongeveer de helft van de peer en haal de appelboor er weer uit. Neem nu een scherp mesje en snijdt op ongeveer dezelfde hoogte net boven het klokhuis een sneetje zodat je het klokhuis los snijdt. Haal nu aan de onderkant het staafje met pitten uit de peer. En… bijkomend voordeel is dat de peer zo gelijkmatiger gaart. Makkelijk toch?

Peer in chocoladesaus; maar vergeet de chocoladesaus uit een flesje!

De lekkerste chocoladesaus maak je namelijk zelf. En echt, het is met dit recept zo makkelijk te maken en zo lekker dat je nooit meer een flesje koopt. Het is een kwestie van slagroom verhitten, chocolade toevoegen en roeren. Simpel toch? Je kunt zelfs kiezen; wil je lekker puur, liever melk of wit, zelfs met nootjes of karamel is mogelijk, je kunt het recept aanpassen aan jouw smaak. Maak de saus vooraf en laat die iets afkoelen, dan blijft de chocoladesaus mooier op de peer hangen.
nagerechten met peer

Nagerechten met peer

Iedereen geniet als je een van deze nagerechten met peer op tafel zet. Vers, simpel en ook nog eens erg lekker.

Peer in chocoladesaus

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 40 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 4 peren
  • sap 1/2 citroen
  • 50 gram suiker
  • 150 gram chocolade
  • 150 ml slagroom
  • 4 bollen pecan-ijs of walnoot-ijs
  • een handje geroosterde pecannoten

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je peer in chocoladesaus:

Schil de peren en snijdt de kern eruit zoals uitgelegd in de begeleidende tekst.

Doe het sap en de suiker in een pannetje waarin de peren het liefst precies naast elkaar rechtop in kunnen staan. Giet er 200 ml water bij en breng aan de kook. Zet de peren in het vocht. Als ze niet helemaal onder staan voeg je nog iets water toe. Verwarm tot tegen de kook.

Snijd een cirkel van bakpapier die iets groter is dan de bovenkant van de pan. Maak nat onder de kraan en verkreukel het papier. Zo kun je het beter naar de pan vormen. Knip een gat in het midden en leg dit op de peren. Zorg dat er een beetje vocht op het papier drijft. Door de tegendruk van het vocht op het papier blijven de peren beter in het vocht. Doe je dit niet dan komen ze bovendrijven en worden ze niet gelijkmatig gaar.

Laat ongeveer 20 tot 30 minuten zachtjes pocheren. De tijd is afhankelijk van de grootte en het soort peer. Je moet er met iets tegendruk in kunnen prikken met een vork. Laat de peren in hun vocht afkoelen.

Maak terwijl de peren pocheren de chocoladesaus. Verwarm hiervoor de slagroom tot tegen de kook. Snijd de chocolade klein en voeg het toe aan de hete slagroom. Laat 5 minuten van het vuur af staan en roer goed door tot een mooie gladde, glanzende saus. Zet opzij tot gebruik.

Controleer of de chocoladesaus nog vloeibaar of al stevig is. Verwarm eventueel nog een heel klein beetje en schenk in een kannetje.

Breek de pecannoten grof.

Neem een stuk keukenpapier en zet hier de peren op. Dep ze enigszins droog.

Neem 4 (koude) borden of schaaltjes en schep in ieder bord een flinke bol ijs. Duw met een lepel een kuil in het ijs en zet hier de peer op.

Schenk een klein beetje chocoladesaus over de peer en bestrooi met de pecannoten. Zet het kannetje met de rest van de chocoladesaus op tafel voor degene die graag meer saus willen.

Serveer direct.

Tafel lekker !!

DeelPin1VerstuurVerstuur
Connie Derks

Connie Derks

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Gegrilde pruimen
Nagerecht

Gegrilde pruimen uit de oven

Yoghurtijs met blauwe bessen
Nagerecht

Yoghurtijs met blauwe bessen; zonder ijsmachine

Griesmeelpudding met rode bessensaus
Nagerecht

Griesmeelpudding met rode bessensaus; makkelijk en puur natuur

Pruimenclafoutis van verse pruimen
Bakken

Pruimenclafoutis van verse pruimen

Blauwe bessen pannenkoekjes
Nagerecht

Blauwe bessen pannenkoekjes; een echt lekker ontbijt

Citroenroom met zacht zomerfruit
Nagerecht

Makkelijk toetje: Citroenroom met zacht zomerfruit

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Verse schelvis met gestoofde paprika en cajunkruiden
  • Runderribstuk; slowcooking op de barbecue
  • Op de huid gebakken dorade met spaghetti van courgette en wortel
  • Prikkertjes met meloen, ham en mozzarella
  • Lamsbiefstuk met kruidenboter; dat is smaak op tafel
  • Fruitsalade van meloen in een limoncello dressing

Reacties

  • Erik op Pitabroodjes of shoarmabroodjes; zo maak je ze zelf
  • Redactie op Zelf pruimenjam maken van verse Hollandse pruimen
  • Janny Hildenbrant op Zelf pruimenjam maken van verse Hollandse pruimen
  • Redactie op Stoofpotje met lam, aardpeer en ras el hanout
  • Eric op Stoofpotje met lam, aardpeer en ras el hanout
  • Redactie op De echte Duitse Currywurst (TOPSNACK)

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

cropped-pruimen-opal.jpg

Verse Hollandse Pruimen

Ciabatta met geitenkaas en perziken

Verleidelijk Vers Vegetarisch

10 keer VERS in 15 minuten

10 keer VERS in 15 minuten

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!