Peer in chocoladesaus – Een Frans klassiek recept, ook bekend onder de naam Poire Belle Hélène, geserveerd met ijs en de pecannoten maken het feest helemaal compleet. Je kunt dit nagerecht heel makkelijk zelf maken. En met dit recept kun je ook zelf een heerlijke chocoladesaus maken.
Poire Belle Hélène; peer in chocoladesaus
Dit klassieke nagerecht bestaat uit in suikersiroop gepocheerde peer die vervolgens overgoten wordt met een warme chocoladesaus. Van origine wordt dit geserveerd met een bolletje roomijs. Wij hebben daar pecannoten aan toegevoegd, omdat verschillende structuren nu eenmaal echt lekker zijn. Zo heb je warm, koud, fris en krokant in één gerecht en dat zorgt echt voor een heerlijke smaakbeleving.
De klassieke peer in chocoladesaus, geserveerd met pecannoten voor een heerlijke bite.
Gepocheerde peer
Vaak wordt peer in chocoladesaus gemaakt met peren uit blik, maar het is echt zo veel lekkerder om het met verse peren te maken. Voor dit recept ga je zelf peren pocheren. Neem hiervoor een lekkere handpeer. Wij namen de Doyenne du Comice, maar een Conference mag zeker ook. Om de peren mooi blank te houden gebruik je wat citroensap. Dit voorkomt het verkleuren van het verse fruit. Serveer de gepocheerde peren lauwwarm of koud. In het pocheervocht kun je ze prima een paar dagen in de koelkast bewaren.
Vaak wordt dit nagerecht geserveerd met peren uit blik maar het is echt zo veel lekkerder om zelf de peren te pocheren.
Zonder pitjes, maar met een steeltje
Het is natuurlijk leuk als het steeltje nog aan de peer in chocoladesaus zit als je die serveert. Het klokhuis of de pitjes moeten er natuurlijk wel uit. Dat doe je zo:
Schil de peer netjes met een dunschiller en laat het takje eraan zitten. Steek dan van onder met een appelboor tot ongeveer de helft van de peer en haal de appelboor er weer uit. Neem nu een scherp mesje en snijdt op ongeveer dezelfde hoogte net boven het klokhuis een sneetje zodat je het klokhuis los snijdt. Haal nu aan de onderkant het staafje met pitten uit de peer. En… bijkomend voordeel is dat de peer zo gelijkmatiger gaart. Makkelijk toch?
Peer in chocoladesaus; maar vergeet de chocoladesaus uit een flesje!
Nagerechten met peer
Iedereen geniet als je een van deze nagerechten met peer op tafel zet. Vers, simpel en ook nog eens erg lekker.
Peer in chocoladesaus
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 4 peren
- sap 1/2 citroen
- 50 gram suiker
- 150 gram chocolade
- 150 ml slagroom
- 4 bollen pecan-ijs of walnoot-ijs
- een handje geroosterde pecannoten
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je peer in chocoladesaus:
Schil de peren en snijdt de kern eruit zoals uitgelegd in de begeleidende tekst.
Doe het sap en de suiker in een pannetje waarin de peren het liefst precies naast elkaar rechtop in kunnen staan. Giet er 200 ml water bij en breng aan de kook. Zet de peren in het vocht. Als ze niet helemaal onder staan voeg je nog iets water toe. Verwarm tot tegen de kook.
Snijd een cirkel van bakpapier die iets groter is dan de bovenkant van de pan. Maak nat onder de kraan en verkreukel het papier. Zo kun je het beter naar de pan vormen. Knip een gat in het midden en leg dit op de peren. Zorg dat er een beetje vocht op het papier drijft. Door de tegendruk van het vocht op het papier blijven de peren beter in het vocht. Doe je dit niet dan komen ze bovendrijven en worden ze niet gelijkmatig gaar.
Laat ongeveer 20 tot 30 minuten zachtjes pocheren. De tijd is afhankelijk van de grootte en het soort peer. Je moet er met iets tegendruk in kunnen prikken met een vork. Laat de peren in hun vocht afkoelen.
Maak terwijl de peren pocheren de chocoladesaus. Verwarm hiervoor de slagroom tot tegen de kook. Snijd de chocolade klein en voeg het toe aan de hete slagroom. Laat 5 minuten van het vuur af staan en roer goed door tot een mooie gladde, glanzende saus. Zet opzij tot gebruik.
Controleer of de chocoladesaus nog vloeibaar of al stevig is. Verwarm eventueel nog een heel klein beetje en schenk in een kannetje.
Breek de pecannoten grof.
Neem een stuk keukenpapier en zet hier de peren op. Dep ze enigszins droog.
Neem 4 (koude) borden of schaaltjes en schep in ieder bord een flinke bol ijs. Duw met een lepel een kuil in het ijs en zet hier de peer op.
Schenk een klein beetje chocoladesaus over de peer en bestrooi met de pecannoten. Zet het kannetje met de rest van de chocoladesaus op tafel voor degene die graag meer saus willen.
Serveer direct.
Tafel lekker !!