Peren chocolade crumble – Handperen belanden maar al te vaak op de fruitschaal om vervolgens uit het handje gegeten te worden. Maar iedereen kent het wel, tijdens het perenseizoen zijn ze voordelig, je krijgt er een aantal van de buurman en je fruitschaal ligt binnen de korst mogelijke keren vol met peren. Dan toch maar eens de keuken in voor een heerlijk taart, of een verrassend dessert. En zo vervelend is dat echt niet! Peren zijn van oktober tot maart volop verkrijgbaar, je hebt een hele winter om te experimenteren en deze warme crumble mag in je experimenten zeker niet ontbreken.
Ga je peren combineren met een willekeurig deeg, let er dan even op dat er bij het gebruik van peren veel sap vrij kan komen wat je bakresultaat negatief kan beïnvloeden. Positief is dat peren van zichzelf al zoet zijn waardoor je weinig suiker nodig hebt. De bijgaande peren chocolade crumble is gemaakt met Conference peren. Deze geven minder sap dan het broertje de Doyenne du Comice. Een crumble klinkt niet alleen leuk, maar is lekker, snel, makkelijk en bovendien ideaal om overtollig fruit op je fruitschaal om te toveren in een verrassend dessert. Wil je nog meer voordelen hebben?
Nagerechten met peer
Iedereen geniet als je een van deze nagerechten met peer op tafel zet. Vers, simpel en ook nog eens erg lekker.
Peren chocolade crumble
- 1 kg handperen (Conference)
- 1 theelepel kaneel
- 125 gram suiker
- 100 gram boter
- 160 gram bloem
- snufje zout
- 95 gram havermout
- 100 gram pure chocolade
Weeg alles af en snijdt de chocolade in stukjes, je kunt hiervoor ook chocolade callets nemen soms ook wel drops genoemd. Puur is het lekkerste maar als je liever melk hebt kan dat ook.
Mix de boter met de suiker en het zout, meng er de bloem en de havermout doorheen door met je vingers wrijvende bewegingen te maken. Ga hier mee door tot er kruimels ontstaan. Verdeel de chocolade door de kruimels.
Schil de peren en verdeel deze in grove stukken, doe dit direct in de ovenschaal, strooi er de kaneel overheen en meng deze er even doorheen. Verdeel er de kruimels gelijkmatig overheen. Bak de crumble ongeveer een half uur in een oven van 185 graden Celsius tot de kruimels een mooie goudbruine kleur hebben. Laat dit 10 minuutjes afkoelen voor je het serveert want de peren worden erg heet.
Warme chocolade, warme peren en knapperige kruimels. Serveer met een bolletje ijs of een lepel slagroom en jij presenteert vandaag weer een heerlijk dessert, helemaal van jezelf.
59 havermout
Inderdaad Stef een rare hoeveelheid, het moet 95 gram zijn. Zal het aanpassen, dank je
Leuk recept, maar de hoeveelheid boter wordt niet vermeld…
Mijn excuses, het staat er inderdaad niet bij. Ik heb het gelijk aangepast.