Perzik tiramisu is een fris zomers nagerecht dat je maakt met verse perziken in plaats van de klassieke koffie en likeur. Door de perziken eerst kort te pocheren, krijgen ze een volle, zoete smaak en een zachte structuur. Het sap gebruik je vervolgens om de lange vingers in te dopen. Zo maak je optimaal gebruik van deze zomervrucht.
In deze perzik tiramisu zitten geen rauwe eieren. Je maakt de romige vulling met mascarpone, slagroom en een beetje suiker. Daardoor is dit nagerecht toegankelijk voor iedereen. De tiramisu is niet zwaar, juist lekker luchtig en fruitig. Perfect als afsluiter van een zomerse maaltijd of barbecue. Perzik tiramisu is eenvoudig te maken en ideaal om vooraf te bereiden. Zet hem minimaal vier uur koud voor het serveren.
Perzik tiramisu
Ingrediënten:
- 4-5 perziken
- 400 gram mascarpone
- 300 ml slagroom
- 1 limoen
- 25 gram amandelschaafsel
- 180 gram suiker
- 50 gram suiker
- 1 pak lange vingers
Zo maak je Perzik tiramisu:
Neem een grote pan met deksel. Doe hier 150 ml water, 50 gram suiker en het sap van de limoen in.
Was de perziken en snijd ze doormidden. De pit mag erin blijven, het is makkelijker om die er later uit te halen.
Leg de perziken met de snijkant naar beneden in de pan en breng alles aan de kook. Zodra het kookt het vuur laag zetten. Laat dit naar gelang de grootte van de vruchten 5 tot 10 minuten met de deksel op de pan zachtjes koken. De vruchten moeten nog stevig zijn maar niet meer hard. Laat dit met deksel op pan 5 minuten staan.
Haal het fruit uit de pan en doe het sap in een kom waar de lange vingers in passen. Laat de vruchten een beetje afkoelen, pel de schil eraf en haal de pit eruit met een scherp mesje.
Snijd de 3 mooiste halve perziken in plakjes en zet opzij. Snijd de rest in stukjes en laat afkoelen.
Rooster het amandelschaafsel in een droge koekenpan tot het mooi goudbruin is. Blijf erbij want het kan ineens erg snel gaan. Laat afkoelen op een bord.
Doe de slagroom, mascarpone en 180 gram suiker in een kom. Mix dit tot het een egale luchtige en stevige massa is die op geklopte slagroom lijkt. Schep er 2-3 eetlepels siroop bij en schep dit samen met de in stukjes gesneden perzik door het roommengsel.
Neem een ruime schaal om de tiramisu in te maken. Dip steeds een lange vinger in de siroop en leg de bodem van de schaal vol met de helft van de lange vingers. Verdeel er nog 3 eetlepels extra sap overheen.
Verdeel nu de helft van het roommengsel over de lange vingers en herhaal het proces.
Decoreer de bovenkant met de in schijfjes gesneden perzik.
Zet de perzik tiramisu minimaal 4 uur koud weg.
Bestrooi liefst vlak voor het serveren de perzik tiramisu met de geroosterde amandelen, voor het lekkerste resultaat.
Tafel lekker !!
Perzik tiramisu is een heerlijk alternatief voor de klassieke variant, zeker als je niet van koffie houdt of liever geen rauwe eieren gebruikt. Je gebruikt in dit recept verse perzik, een zomervrucht die bij het pocheren zijn smaak en kleur mooi afgeeft. Het sap dat daarbij vrijkomt, gebruik je meteen om de lange vingers in te dopen. Zo versterk je de smaak op een natuurlijke manier.
Perzik tiramisu maken met verse ingrediënten
Het geheim van deze tiramisu zit in de verse perziken. Blikfruit kan in noodgevallen, maar verse vruchten geven echt meer smaak en textuur. Door ze kort te pocheren blijven ze stevig, maar wel zacht genoeg om makkelijk te verwerken. Rooster er wat amandelschaafsel bij voor een krokant accent bovenop.
De romige laag bestaat uit mascarpone, slagroom en suiker. Dit mengsel klop je stevig op zodat het de structuur van opgeklopte slagroom krijgt. Voor extra smaak voeg je een paar eetlepels pocheervocht toe. Door ook stukjes perzik door de room te mengen, wordt het geheel lichter en frisser.
Ook geschikt voor kinderen en zwangeren
Doordat je geen rauwe eieren gebruikt, is deze perzik tiramisu ook geschikt voor zwangeren of mensen die liever geen eieren eten. Let wel op: lange vingers bevatten nog steeds ei, dus het is geen volledig eivrij recept. Wil je dat wel, vervang de lange vingers dan door een koekje zonder ei.
Je kunt deze tiramisu ook goed variëren met ander fruit. Denk aan abrikozen, pruimen of bessen. Houd bij kleinere vruchten rekening met een kortere pocheertijd. Ook dan kun je het sap gebruiken om de lange vingers te dopen. Zo blijft de basis van je dessert hetzelfde, maar pas je het makkelijk aan naar het seizoen.
Tips voor serveren en bewaren
Maak de tiramisu het liefst een dag van tevoren. Dan kunnen de smaken goed intrekken en krijgt de tiramisu een stevige structuur. Bestrooi vlak voor het serveren met geroosterde amandelen voor een knapperige topping. Bewaar restjes maximaal twee dagen afgedekt in de koelkast.
Perzik tiramisu is een lichte, fruitige afsluiter van elk etentje of zomerse barbecue. En door de eenvoudige bereiding is dit een nagerecht dat iedereen kan maken.
Perzik tiramisu
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 4-5 perziken
- 400 gram mascarpone
- 300 ml slagroom
- 1 limoen
- 25 gram amandelschaafsel
- 180 en 50 gram suiker
- 1 pak lange vingers
Bereidingswijze van dit recept
Neem een grote pan met deksel. Doe hier 150 ml water, 50 gram suiker en het sap van de limoen in.
Was de perziken en snijd ze doormidden. De pit mag erin blijven, het is makkelijker om die er later uit te halen.
Leg de perziken met de snijkant naar beneden in de pan en breng alles aan de kook. Zodra het kookt het vuur laag zetten. Laat dit naar gelang de grootte van de vruchten 5 tot 10 minuten met de deksel op de pan zachtjes koken. De vruchten moeten nog stevig zijn maar niet meer hard. Laat dit met deksel op pan 5 minuten staan.
Haal het fruit uit de pan en doe het sap in een kom waar de lange vingers in passen. Laat de vruchten een beetje afkoelen, pel de schil eraf en haal de pit eruit met een scherp mesje.
Snijd de 3 mooiste halve perziken in plakjes en zet opzij. Snijd de rest in stukjes en laat afkoelen.
Rooster het amandelschaafsel in een droge koekenpan tot het mooi goudbruin is. Blijf erbij want het kan ineens erg snel gaan. Laat afkoelen op een bord.
Doe de slagroom, mascarpone en 180 gram suiker in een kom. Mix dit tot het een egale luchtige en stevige massa is die op geklopte slagroom lijkt. Schep er 2-3 eetlepels siroop bij en schep dit samen met de in stukjes gesneden perzik door het roommengsel.
Neem een ruime schaal om de tiramisu in te maken. Dip steeds een lange vinger in de siroop en leg de bodem van de schaal vol met de helft van de lange vingers. Verdeel er nog 3 eetlepels extra sap overheen.
Verdeel nu de helft van het roommengsel over de lange vingers en herhaal het proces.
Decoreer de bovenkant met de in schijfjes gesneden perzik.
Zet de perzik tiramisu minimaal 4 uur koud weg.
Bestrooi liefst vlak voor het serveren de perzik tiramisu met de geroosterde amandelen, voor het lekkerste resultaat.
Tafel lekker !!