Perziken met Griekse yoghurt – Voor een lekker nagerecht is er altijd wel plek. Een kom yoghurt met vers fruit doet het altijd goed. Als je dat in een mooi glas serveert, zal zelfs een slechte fruit eter genieten van het nagerecht.
Een heerlijk fruitig nagerecht met wilde perziken
Fruit in nagerechten is altijd lekker. Kies voor fruit van het seizoen. Zeker in de zomer is er volop keuze in vers fruit, zoals steenvruchten. Er zijn dan abrikozen, kersen, pruimen, nectarines en natuurlijk ook perziken.
Voor dit recept is gekozen voor wilde perziken, je herkent ze aan hun platte vorm. De vrucht van de wilde perzik is steviger en sterker van smaak dan de gewone perziken, waardoor de smaak ook in de Griekse yoghurt goed tot zijn recht komt.
Perziken pocheren
Perziken hebben een heerlijk zacht schilletje dat aanvoelt als fluweel. De schil kun je gewoon opeten, maar niet iedereen is daar een liefhebber van. Als je perziken pocheert, wordt het fruit heerlijk zacht en sappig. Een andere prettige bijkomstigheid is dat je, na het pocheren, heel gemakkelijk de schil kunt verwijderen.
Pocheren klinkt moeilijker dan het is. Het is niets meer dan het fruit kort in heet water laten wellen. Voordat je het fruit in het water legt snijd je er kruislings met een mes in. Na een minuut of 2 haal je de perziken uit het water en laat je ze een beetje afkoelen. Nu haal je heel makkelijk de schil eraf. Het sap dat vrijkomt vang je natuurlijk op, dit meng je met een beetje suiker en citroensap tot een marinade. In die marinade leg je de in stukjes gesneden perzik, waardoor er een heerlijke saus ontstaat.
Griekse yoghurt is lekker vol van smaak
Je snapt dat die gemarineerde perziken geweldig lekker zijn in combinatie met Griekse yoghurt. Die saus die vrijkomt door het marineren meng je door de yoghurt voor een heerlijke perziksmaak. Als je de Griekse yoghurt en de perziken mooi in duidelijke lagen in een glas doet dan heb je niet alleen een erg lekker, maar ook een heel mooi nagerecht.
Perzik en nectarine; veelzijdige zomerse vruchten
Het verschil tussen perzik en nectarine. Waar komen ze vandaan, hoe koop je de beste exemplaren en nog meer tips.
Perziken met Griekse yoghurt
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 4 mooie rijpe wilde perziken
- 4 eetlepels suiker
- het sap van een halve citroen
- 500 ml Griekse yoghurt
- 1 zakje vanillesuiker
- citroenmelisse of munt om te decoreren
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je perziken met Griekse yoghurt:
Breng een pannetje met water aan de kook.
Was de perziken en snijd ze kruislings in.
Draai het vuur lager en pocheer de perziken 2-3 minuten in het water dat je tegen de kook aan hout.
Haal de perziken uit het water en leg ze op een snijplank om een beetje af te laten koelen.
Meng in een kommetje het citroensap met de suiker en de vanillesuiker.
Trek de velletjes van de lauwwarme perziken en snijd ze doormidden. Snijd de perziken in niet te dunne partjes en doe ze in het kommetje bij de marinade. Laat dit een kwartiertje staan zodat er een heerlijke saus ontstaat.
Doe de Grieks yoghurt in een kom en roer die los met het sap van de perziken.
Zet de yoghurt koud tot gebruik. Serveer de perziken op kamertemperatuur.
Houd een paar mooie partjes perzik achter en verdeel de rest over 4 mooie glazen.
Verdeel de Griekse yoghurt over de perziken en werk dit heerlijke nagerecht af met de achtergehouden stukjes perzik en een paar blaadjes citroenmelisse of munt.
Tip: Serveer dit nagerecht met lauwe perziken en ijskoude yoghurt.
Tafel lekker !!