• Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
woensdag 12 november 2025
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Nagerecht

Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade

Met dit romige pistache-ijs van cottage cheese en knapperige chocolade maak je een toetje dat echt verrast

0
Pistache-ijs van cottage cheese

Pistache-ijs van cottage cheese maken klinkt misschien een tikje buiten de lijntjes, maar dat is juist het leuke eraan. In plaats van een bak kant-en-klaar ijs uit de supermarkt – vol toegevoegde suikers, verdikkingsmiddelen en melkpoeder – maak je met dit recept iets fris, lichts en verrassend romigs. En dat gewoon met verse ingrediënten.

Het geheim? Cottage cheese. Of hüttenkäse, zoals je ‘m ook vaak tegenkomt. Een frisse, eiwitrijke zuivel die je misschien kent van een cracker met komkommer of als hartige spread. Maar in de blender gebeurt er iets magisch. De korrelige structuur verdwijnt, en wat overblijft is een gladde, milde basis voor ijs. Voeg daar wat goede honing, een snufje zout en gepelde pistachenoten aan toe, en je hebt in een handomdraai een zelfgemaakt ijsmengsel dat je in de vriezer kunt schuiven.

De kracht van verse pistachenoten

Voor dit pistache-ijs van cottage cheese gebruik je echte pistachenoten, en dat proef je. Geen pistache-aroma, geen kleurstof, maar gewoon noten. Als je ze ongepeld koopt, heb je ongeveer 200 gram nodig om aan 50 gram schone noten te komen. Het helpt om ze op een theedoek uit te wrijven, zo verwijder je de meeste velletjes en hou je die mooie groene kleur over.

Die kleur, samen met de smaak, zorgen dat jij er niet vanaf kunt blijven. Pistache is trouwens niet alleen lekker, maar ook voedzaam. Gezonde vetten, vezels en mineralen – mooi meegenomen, als je een ijsje maakt dat ook nog iets bijdraagt.

Pistache-ijs van cottage cheese met een knapperige topping van chocolade en kadayif

Een ijsje is pas echt af met iets knapperigs erbij. In dit geval maken we een krokante chocolade-kadayif: dat is een soort engelshaardeeg, heel dun en luchtig, dat je even bakt in boter en daarna mengt met pure chocolade. Het resultaat is een koekachtige crunch met een hint van baklava. Even laten opstijven in de vriezer, dan breken en over het ijs strooien.

Nog wat extra gehakte pistachenoten erbij en je hebt een toetje dat er niet alleen feestelijk uitziet, maar ook helemaal af is qua textuur. Zacht, romig, zoet en knapperig – alles zit erin.

Vers, eenvoudig en verrassend anders

Het fijne aan dit pistache-ijs van cottage cheese is dat je het helemaal zelf maakt, zonder ijsmachine of ingewikkelde technieken. Gewoon een blender, een vriezer en wat aandacht tussendoor. Het roeren tijdens het bevriezen zorgt ervoor dat je geen harde ijsklonten krijgt.

Je maakt met dit recept vier royale porties. Ideaal als zomers nagerecht, maar ook lekker als verwenmoment tussendoor. Serveer het in een glas of bakje met een lepel knapperige topping erover.

Heb je wat over? Bewaar het dan in een goed afsluitbaar bakje in de vriezer. Haal het ijs wel even op tijd uit de vriezer voordat je het serveert – een kwartiertje is genoeg om het weer schepbaar te maken.

cottage cheese

Cottage cheese; Een gezonde keuze met heel veel mogelijkheden

Er is bijna geen moment van de dag te bedenken waarop je cottage cheese niet in kunt zetten. Ontdek waarom wij gek zijn van cottage cheese.

Pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 20 minuten

Ingrediënten voor dit recept

  • 400 gram cottage cheese
  • 50 gram gepelde pistachenoten
  • 65 gram honing
  • snufje zout
  • 50 gram kadayif
  • 100 gram pure chocolade
  • 25 gram boter

Bereidingswijze van dit recept

Leg de pistachenoten op een theedoek, vouw deze dubbel en wrijf goed over de nootjes om zoveel mogelijk bruine schilletjes te verwijderen.

Doe de cottage cheese, honing, pistachenoten en een snufje zout in een foodprocessor of blender en maal tot een romig geheel. Schraap tussendoor de randen schoon.

Doe de massa in een platte koelkastdoos en zet dit 2 tot 3 uur in de diepvries. Roer tussendoor een of twee keer door voor een gelijkmatige bevriezing.

Snijd de kadayif in kleine stukjes.

Smelt de boter in een pannetje en bak de kadayif goudbruin. Roer goed zodat het gelijkmatig bakt.

Snijd de chocolade fijn.

Doe de warme kadayif in een kommetje en voeg de chocolade toe. Blijf roeren tot alle chocolade gesmolten is.

Verdeel de chocolade kadayif op een stuk bakpapier als een platte koek en plaats dit in de diepvries om op te laten stijven.

Schep bollen van het pistacheijs in een kommetje of glas en decoreer met de knapperige chocolade en eventueel wat extra pistachenoten.

Tafel lekker !!

Connie D.

Connie D.

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Ook interessant

  • Tiramisu met bosbessen en citroen

    Tiramisu met bosbessen en citroen; omdat zelf gemaakt echt lekkerder is

  • Kaassaus voor bij nacho's

    Kaassaus voor bij nacho’s; maar dan wel die lekkere zelfgemaakte

  • Hollandse borrelplank

    Hollandse borrelplank; een feestje!

  • Pasta met blauwe kaas, champignons en spekjes

    Pasta met blauwe kaas, champignons en spekjes

  • Ovenschotel van spruitjes met Leidse kaas

    Hartig en gezond: Ovenschotel van spruitjes met Leidse kaas

  • Hapjes met brie

    Hapjes met brie: vijf verrassend eenvoudige ideeën voor de borreltafel

  • Cottage cheese pannenkoekjes

    Cottage cheese pannenkoekjes

  • Pannenkoek met groenten en kaas

    Pannenkoek met groenten en kaas; groot, mini of als lunchwrap

  • Romige pastasaus van mascarpone en verse tomaten

    Romige pastasaus van mascarpone en verse tomaten

  • Biefstuk met roquefortsaus

    Biefstuk met roquefortsaus; dat is smaak!

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren

Nieuw

  • Gevuld broodje ei; lekker voor ontbijt of lunch
  • Knapperige aardappelgratin met kaas uit de oven
  • Puddingbroodjes; de enige echte en ook de allerlekkerste
  • Knolselderijpuree met paddenstoelen; als vegetarische stamppot of als begeleider van wild of rundvlees
  • Cheesecake met gekaramelliseerde peren; Nederlandse peren op z’n Amerikaans
  • Broodje hete makreel; zoveel lekkerder dan een broodje makreel van de viskraam

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Log in
  • Schrijf in
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.