Pompoenpudding – Een recept voor een pudding, dat klinkt je misschien wat ouderwets in de oren, maar neem maar aan, dat is het niet. Je kunt ook een heel hippe pudding maken. En wat is er in het najaar en de winter nu hipper dan een pompoenpudding? Met dit recept kun je zelf zo’n makkelijke en hippe pompoenpudding maken.
Een pudding gemaakt van groente
Pompoenpudding? Een recept voor een pudding van groente? Pompoenen zijn groenten. Vruchtgroenten om precies te zijn. Dat betekent dus inderdaad dat je een pudding maakt van groenten. Dat klinkt vast heel gek. Maar dat is het niet. Als je wel eens pompoen hebt gegeten, dan weet je vast ook dat die groente een wat zoetige smaak heeft. En als je die pompoen dan klaarmaakt op de manier zoals je een zoet gerecht maakt, dus gecombineerd met zuivel en suiker, dan kun je er een heerlijke pompoenpudding van maken. Voor dit recept voeg je er ook nog amandelen en bitterkoekjes aan toe en daarmee maak je dus een smaakvol nagerecht. Een toetje dat het niet alleen goed doet met Halloween, maar waar je ook prima mee kunt scoren bij een feestdagen diner aan het eind van het jaar. Want een pudding is natuurlijk bij uitstek een gerecht om te delen. En op welk moment doe je dat nu beter dan tijdens een feestje?
Pompoenpudding is echt heel lekker
Niet iedereen houdt van pompoen. Of doet de aanname niet van pompoen te houden. En dat is jammer. Vaak is het een vooroordeel dat is gebaseerd op het ooit hebben gegeten van een gerecht met pompoen waar weinig smaak aan zat. Op zich wel een beetje begrijpelijk. Want pompoen is wel een groente die je goed op smaak moet brengen. Als jij geen pompoenliefhebber denkt te zijn, dan zou het leuk zijn als je toch de uitdaging aan gaat om eens een pompoenpudding te maken volgens het recept hieronder. Mogelijk is je mening over de groente daarna bijgesteld. Je kunt je reactie kwijt in het formulier onderaan de pagina.
Pompoenpudding
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1,5 kilo pompoen vruchtvlees (schoongemaakt)
- 6 bitterkoekjes ( of Italiaanse Ammaretto koekjes)
- 1 liter volle melk
- een mespuntje zout
- 60 gram suiker
- 3 eieren
- 15 gram boter
- 2 eetlepels panko, of paneermeel
- 6 amandelen
- boter, om in te vetten
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je een pompoenpudding:
Schil de pompoen en snijd het vruchtvlees in kleine stukjes.
Breek de bitterkoekjes in stukjes.
Breng de melk in een grote pan langzaam aan de kook.
Voeg de pompoenstukjes toe aan de warme melk en laat ze in 10 – 15 minuten helemaal gaar koken.
Voeg de bitterkoekjes toe, samen met het zout en de suiker. Roer even goed met een houten lepel.
Pureer alles met een staafmixer tot een mooie, gladde massa.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Splits de eieren en doe de dooiers een voor een bij het beslag.
Klop de eiwitten goed stijf en schep ze erdoor.
Vet de puddingvorm in met wat boter en bestrooi die met de panko.
Rooster de amandelen ineen droge koekenpan en verdeel ze over de onderzijde van de vorm.
Giet het beslag in de vorm en zet hem ongeveer 45 minuten in het midden van de voorverwarmde oven.
Laat de pudding afkoelen voor je hem stort.
Serveer de pompoenpudding gekoeld of op kamertemperatuur. Serveer er eventueel wat fruit van het seizoen bij, bijvoorbeeld een appel of perencompote, een bolletje karamelijs en een toef slagroom. Of bestrooi de pudding met wat poedersuiker.
Tafel lekker !!