• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
zondag 15 juni 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Nagerecht

Werkelijk heerlijk rabarber ijs met een scheutje port en honing

Marlene Stolte door Marlene Stolte
in Nagerecht
0
rabarber ijs

Werkelijk heerlijk rabarber ijs met een scheutje port en honing – Rabarber, als er iets is waar ik hier thuis niet mee aan hoef te komen dan zijn het wel die prachtig mooie stengels rode rabarber. Ja, om in een vaas te zetten met wat leuke tulpen erbij maar niet iets eetbaars. En dat vind ik zo jammer, want rabarbermoes is oh zo lekker en ik kan er niet bij dat je wel zure appels eet, maar die heerlijke compote laat staan.

Een bron van vezels en een rijtje mooie vitamines neemt deze groente met zich mee. En inderdaad ook oxaalzuur, het goedje dat ervoor zorgt dat rabarber zo zuur smaakt. Oxaalzuur heeft een nadeel, het zorgt ervoor dat calcium dat je nodig hebt voor je botten, niet wordt opgenomen. Maar ik zou me pas echt zorgen daarover maken als je dagelijks rabarber eet. Zoals voor alle voeding geldt, varieer!

Terug naar mijn missie om ervoor te zorgen dat mijn gezin ooit eens rabarber heeft gegeten zonder meteen een mond die scheefgetrokken worden en ogen die spontaan beginnen te tranen. De compote kon ik wel vergeten, maar zoekend op internet kwam ik romig rabarber ijs tegen die in een persoonlijke Galerij der Onvergetelijke Desserts met rababer werd geplaatst. Dit moest wel heel bijzonder zijn en zeker de moeite waard om eens te proberen. Voor de zekerheid had ik nog wat buren ingeschakeld die wel van rabarber houden, zodat ik uiteindelijk niet met een bak ijs kwam te zitten die nooit meer op zou komen.

Om te beginnen moest de rabarber een uur in de oven gestoofd worden met suiker en rode port. Kijk, dat begon al goed! Die port dan, die suiker is wat minder, maar voor een toetje mag dat best een keertje. Na een uur rook het al zo heerlijk en toen ik een miniem hapje aan manlief gaf zag ik dat het automatische scheve mondje halverwege stopte en hij me vol verbazing aankeek met een blik van: dit valt best wel mee. Kijk dat was stap één. De honing erbij maakte alles nog lekkerder! Hoef je eigenlijk geen ijs meer van te maken, maar ik was nu al halverwege.

Geen ijsmachine in huis en dus met de hand het mengsel in de vriezer om de zoveel tijd geroerd, maar dat had ik er graag voor over. Deze strijd zou ik gaan winnen! En diegene die het in de Galerij der Onvergetelijke Desserts heeft geplaatst had helemaal gelijk. Zacht, bijna softijs, romig zonder room met een verrukkelijk zuurtje. En het gezin? De compote hoef ik nog steeds niet te maken, maar het ijs mag zeker nog een keer terug komen!

rabarber desserts

Rabarber desserts; lekkere en inspirerende recepten

Lust je graag rabarber? Ga dan eens een stapje verder dan de bekende rabarber compote. Durf jij één van deze rabarber desserts te proberen?

Rabarber ijs

Porties: ca. 10 bolletjes ij
Bereidingstijd: 240 minuten
Niveau: Makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 500 gram rabarber
  • 125 gram suiker
  • 50 ml rode port
  • 50 ml heldere honing

Bereidingswijze van dit recept

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Trek stugge vezels van de rabarberstengels, was de stengels en snijd in stukken van een paar centimeter. Spreid ze uit over de bodem van een ovenschaal. Meng met de port en suiker. Zet de ovenschaal 1 uur in de oven en laat de rabarber daarna wat afkoelen.

Pureer de rabarber met het kookvocht glad met een staafmixer. Meng de honing erdoor en laat de rabarberpuree in de koelkast door en door koud worden. Plaats de puree daarna in een bak in de vriezer en roer de massa in de eerste twee uur in de vriezer regelmatig door om harde ijskristallen te voorkomen. Ik heb dit in totaal een keer of 4 gedaan. Schraap goed over de bodem en de zijkanten zodat alles weer goed gemengd wordt. Laat het rabarber ijs minimaal 4 uur in de vriezer zodat het goed door en door koud is.

Tafel lekker!

Tags: GroenteIJs
DeelPin1VerstuurVerstuur
Marlene Stolte

Marlene Stolte

Eten doe je iedere dag en dan kan het maar beter een feestje zijn. Met mooie verse produkten, fantasie, proberen en heel soms toch wat weggooien moet dit echt goedkomen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Mousse van cottage cheese en frambozen
Nagerecht

Zo maak je een frisse mousse van cottage cheese en frambozen

Pistache-ijs van cottage cheese
Nagerecht

Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade

Romige hangop met rabarbercompote
Nagerecht

Romige hangop met rabarbercompote; heel makkelijk zelf te maken

Tiramisu met bosbessen en citroen
Nagerecht

Tiramisu met bosbessen en citroen; omdat zelf gemaakt echt lekkerder is

Vers fruit op een spies met marshmallows
Nagerecht

Vers fruit op een spies met marshmallows; in 5 minuten klaar

Tiramisu met aardbeien in glaasjes
Nagerecht

Tiramisu met aardbeien in glaasjes

Reacties 2

  1. Poelimo says:
    4 jaar geleden

    Geachte,
    Op welke temperature moet de rabarber in de oven gestoofd worden?
    Met vriendelijke groet,

    Poelimo

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      4 jaar geleden

      180 graden Poelimo ?

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Groenten

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Aardbeien met Rotterdamsche Oude: simpel, vers en verrassend lekker
  • Watermeloen snijden is makkelijker dan je denkt
  • Gebakken schol met gepofte tomaatjes – vers en snel klaar
  • Wijn bij zomerse gerechten: lichte salades, vis en frisse pasta’s
  • Pappardelle met gepofte paprika, verse spinazie en echte feta
  • Varkensvlees op de barbecue kies je vers, niet kant-en-klaar

Reacties

  • Redactie op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Corina Loeve op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Redactie op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Marionet op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Redactie op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Ceunen Martine op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

  • Update privacyvoorkeuren

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief