• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
zondag 20 juli 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Nagerecht

Rijstebrij; oma wist er wel raad mee

Redactie door Redactie
in Nagerecht
0
rijstebrij met boter en bruine suiker

Rijstebrij; oma wist er wel raad mee – Ouderwetse rijstebrij met boter en bruine suiker. De meeste zullen het kennen, maar er zijn ook talloze mensen die niet verder komen dan de zoetige en veel te dunne rijstepap uit een beker, de viezig zoete rijstepap met vanille en andere toetjes uit pakken en bekers. Vele meters koeling in de supermarkten zorgen dat jij je keuze niet meer kunt maken. Wie van jullie maakt er nog wel eens een dessert zelf?

Vet en suiker

rijstebrij met boter en bruine suikerEen zoete afsluiter van een maaltijd. De meesten zijn er dol op. Zoet, en vooral suiker, staat steeds vaker in een negatief daglicht. Terecht, want we slaan er een beetje in door. In ons welvarende leventje pakken we ’s middags een stuk chocolade, proberen we ons energie level op te krikken met mierzoete energiedrankjes en starten we onze dag met een dik belegde boterham met zoetigheid. Tja, dan kom je uiteindelijk van een koude kermis thuis. Wie zich weet te beperken in de hoeveelheid zoet op een dag zal zijn dessert beter waarderen. Deze rijstebrij is er een typisch voorbeeld van. Er zit boter in en hij wordt lekker gemaakt met een flinke laag suiker. Probleem? Nee hoor. Oma maakte dit voor opa die hongerig thuiskwam na een dag hard werken in de buitenlucht. Eten en bewegen was in balans, en niemand deed hier moeilijk over. Want, bij de thee ’s middags at opa geen zoet taartje maar had hij genoeg aan een biscuitje. Toen was geluk nog heel gewoon.

Pap van rijst = rijstebrij

Oma maakte rijstebrij van gewone rijst. Tegenwoordig kun je gewoon dessertrijst kopen, een rijstekorrel die het vocht snel in zich opneemt en daarmee zet je in 20 minuten (12 minuten kooktijd) de rijstebrij op tafel. Oma deed dat wat rustiger aan. Ze gebruikte een gewone rijstkorrel die ze langzaam liet garen in de melk. Een uur later had zij rijstebrij op tafel staan.

Rijstebrij; oma wist er wel raad mee

Nagerecht voor 4 à 6 personen

  • 1 liter melk
  • 150 gram gewassen rijst
  • ½ theelepel zout
  • 1-2 zakjes vanillesuiker
  • bruine suiker (of kristalsuiker en kaneel)
  • boter

Breng de melk in een pan met dikke bodem aan de kook. Roer rijst, zout en eventueel vanillesuiker erdoor en laat het geheel al roerend weer aan de kook komen. Sluit de pan en laat de rijstebrij op zeer laag vuur in ongeveer 1 uur gaar worden en binden. Serveer de rijstebrij in een voorverwarmde schaal en geef er bruine suiker en boter bij.

De modernere variant van dessertrijst

  • 1 liter melk
  • 200 gram dessertrijst
  • bruine suiker (of kristalsuiker en kaneel)
  • boter

Doe 1 liter melk en 200 gram dessertrijst in een pan met dikke bodem. Breng aan de kook. Zet het vuur laag en laat 12 minuten zachtjes doorkoken. Serveer met boter en bruine suiker.

De pan met dikke bodem voorkomt het aanbranden van de rijst op de bodem van de pan. Heb je niet zo’n pan, zorg dan vooral dat je tussentijds echt goed roert.

Variëren met rijstebrij

De rijstebrij wordt ook veel gemaakt met rozijnen. Voeg er eenvoudig weg een flinke hand rozijnen aan toe. Je kunt echter alle kanten op. Serveer eens met een aardbeien- of abrikozensaus, of maak een variant met appel en kaneel. Rijstebrij met schijfjes peer en een chocoladesaus is ook een echte aanrader. Vertel je ons ook jouw variant?

DeelPin1VerstuurVerstuur
Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Trifle met nectarine
Nagerecht

Trifle met nectarine; een heerlijk fris en zomers nagerecht

sorbet met zomerfruit
Nagerecht

Sorbet met zomerfruit; makkelijk een feestje bouwen

Gegrilde pruimen
Nagerecht

Gegrilde pruimen uit de oven

Yoghurtijs met blauwe bessen
Nagerecht

Yoghurtijs met blauwe bessen; zonder ijsmachine

Griesmeelpudding met rode bessensaus
Nagerecht

Griesmeelpudding met rode bessensaus; makkelijk en puur natuur

Pruimenclafoutis van verse pruimen
Bakken

Pruimenclafoutis van verse pruimen

Reacties 13

  1. Eef says:
    9 maanden geleden

    Mijn moeder maakte vroeger altijd stijve rijst . Dit werd geserveerd met boter, suiker, kaneel en koud gegeten. Soms ging er ook Tova dessert saus overheen. Voor mij was het altijd een feest als dit als toetje op tafel stond!
    Is er iemand die hier het recept van weet?
    Eef

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      9 maanden geleden

      Dat is dit recept Eef. Waarschijnlijk maakte je moeder al de moderne variant. Dus dessertrijst met melk. Kaneel kun je zelf naar smaak toevoegen. En de Tova dessertsaus is nog steeds te koop, maar kun je in deze tijd natuurlijk uitstekend vervangen door vers fruit.

      Beantwoorden
  2. Jeanine says:
    10 maanden geleden

    Ik lees overal rijstepap als vroeger? Maar vroeger had men geen dessertrijst?en maakte men het met zilvervliesrijst.

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      10 maanden geleden

      Dat staat ook in de tekst Jeanine

      Beantwoorden
  3. Maria Mesman says:
    1 jaar geleden

    Naar ik meen was de variant met rozijnen een brij op basis van Lassie toverrijst gekookt in water, waarop aan tafel een klontje roomboter en een kaneel met suiker strooisel, Was natuurlijk niet zo duur en luxe als de varant gekookt in melk, maar roept toch goede herinneringen op, kookte mijn moeder een paar kaneelstokjes mee, dan aan tafel alleen wat suiker en boter.

    Beantwoorden
  4. Janny Hokke says:
    3 jaar geleden

    Mijn moeder deed de rijst koken en dan ging de rijst naar bed.de pan gewikkeld in oude kranten dan in een geruite theedoek en dan de dekens er goed om heen gestopt. Zo bleef tie warm tot pa thuis kwam om snel te eten. In de hooitijd. Kostte ook minder gas.
    Ik maak het nu voor de kleinkinderen, ook in bed!

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      3 jaar geleden

      En de kleine kinderen zijn er waarschijnlijk dol op 😉

      Beantwoorden
  5. Joyce says:
    4 jaar geleden

    Pure nostalgie, kregen dit vaak als toetje, ook havermoutpap, broodpap, beschuitpap, gerstepap, broodpudding, yoghurt met beschuit,
    ,ook iets met macaroni herinner ik me.
    Er werd nooit iets weggegooid, van overgebleven groenten en een paar maggieblokjes werd soep gemaakt of een ovenschotel met aardappelpuree en gehakt.
    En mocht er dan toch nog over zijn dan had je kliekjes dag.
    Dat was creatief koken en allemaal even lekker.

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      4 jaar geleden

      Van ons mag het de nieuwe mode worden ?

      Beantwoorden
  6. marcel knol says:
    7 jaar geleden

    wij aten vroeger gekookte rijst met boter en bruine basterd suiker als hoofd maaltijd

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      7 jaar geleden

      Dat is dit ook Marcel. Maar je kunt bijvoorbeeld ook de gekookte rijst serveren met rabarber, of als je die nog niet kunt krijgen, met peren en een druppeltje chocoladesaus.

      Beantwoorden
    • Janny Hokke says:
      3 jaar geleden

      Wij ook Marcel. De jaren na de ramp van 1953 was voor ons een hele sobere tijd.

      Beantwoorden
      • Redactie says:
        3 jaar geleden

        Wij doen dat nog steeds af en toe. Afgezien van het feit dat je zo geen groenten serveert is het voor een keertje gewoon lekker, en allerminst sober als je de blije gezichten achteraf ziet.

        Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Trifle met nectarine; een heerlijk fris en zomers nagerecht
  • Crostini met abrikozen en roomkaas
  • Gebakken scholfilet met tartaarsaus; echt een makkelijk visrecept
  • Broodje hamburger met ei, kaas en gebakken uien
  • Ontbijt met aardbeien, verse kwark en granola
  • Spies van biefstuk

Reacties

  • Redactie op Paddenstoelensaus; basisrecept bij heel veel lekkernijen
  • Christel op Paddenstoelensaus; basisrecept bij heel veel lekkernijen
  • Erik op Pitabroodjes of shoarmabroodjes; zo maak je ze zelf
  • Redactie op Zelf pruimenjam maken van verse Hollandse pruimen
  • Janny Hildenbrant op Zelf pruimenjam maken van verse Hollandse pruimen
  • Redactie op Stoofpotje met lam, aardpeer en ras el hanout

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

Heb jij de eerste Hollandse aardbeien alweer geproefd?

Zomerkoninkjes seizoen. Alles over verse Hollandse aardbeien

cropped-pruimen-opal.jpg

Verse Hollandse Pruimen

Ciabatta met geitenkaas en perziken

Verleidelijk Vers Vegetarisch

10 keer VERS in 15 minuten

10 keer VERS in 15 minuten

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!