• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
zondag 20 juli 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Nagerecht

Rijstepap met appel

Een oud Hollands nagerecht in een nieuw jasje

Connie Derks door Connie Derks
in Nagerecht
0
Rijstepap-met-appel

Rijstepap met appel – Een grote schaal met rijstepap met appel is een leuke manier om een heel eenvoudig gerecht om te toveren tot iets speciaals. Door in laagjes te werken bereik je een speciaal effect wat er mooi uitziet, maar ook erg lekker is. De donkere streep geeft de rijstepap met appel iets geheimzinnigs, iets speciaals waardoor je er echt trek in krijgt.

Zelf rijstepap koken heeft heel veel voordelen

Rijstepap is heerlijk als nagerecht of als extra op bijvoorbeeld een ontbijtbuffet. Zelfgekookte rijstepap is echt zo veel lekkerder dan de kant-en-klaar gekochte toetjes uit het koelschap. De rijst is veel zachter en de pap smaakt echt veel romiger. En niet onbelangrijk, je kunt hem helemaal naar smaak aanpassen. Wil je hem lekker zoet of juist helemaal niet. Wil je rijstepap met appel, ander fruit of liever neutraal? Het kan allemaal.

Gemaakt met volle melk

Als je met dit recept voor rijstepap met appel aan de slag gaat, gebruik dan volle melk! Hierdoor wordt de pap heerlijk zacht van smaak. De dikte van de rijstepap is afhankelijk van hoe lang je hem kookt, maar ook hoeveel melk je gebruikt. De standaard verhouding voor een stevige rijstepap is 200 gram dessertrijst per liter melk. Je hebt dan echt heel stevige rijstepap. In dit recept gebruik je 150 gram per liter melk, dit lijkt tijdens het koken niet veel, maar afgekoeld is hij nog steeds heel stevig. Wil je een meer vloeibare rijstepap? Gebruik dan maar 100 gram rijst per liter melk.

Rijstepap met appel, lekker, leerzaam en een beetje spannend

Heb je kinderen of kleinkinderen? Maak dan eens samen een grote schaal met rijstepap met appel. Het is een leuk klusje op een regenachtige namiddag. Samen koken is dan een leuke bezigheid en ze leren er ook nog van. Dat leren gaat trouwens veel makkelijker als er iets lekkers tegenover staat.

Leer kinderen appels schillen en in stukken snijden. Laat ze ontdekken dat die stukken appels door het koken zacht worden en heerlijk beginnen te ruiken. Laat ze beleven hoe die harde kleine korreltjes rijst een heerlijke rijstepap maken. En tenslotte laat je ze toveren door kaneelsuiker te strooien en die te zien verkleuren als de rijstepap met appel even staat. Zo leer je ze dat zelf koken veel leuker is dan gewoon een bakje uit de koelkast halen.

toetjes met appel

De allerlekkerste toetjes met appel

Ontdek de meest verrassende toetjes met appel in de hoofdrol. Van super simpel tot echte klassiekers en frisse combinaties.

Rijstepap met appel

Porties: 6-8 porties
Bereidingstijd: 30 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 1 liter volle melk
  • 150 gram dessertrijst
  • 3 x 50 gram suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1/2 theelepeltje zout
  • 750 gram elstar appels
  • 100 ml water
  • 1 theelepel kaneel
  • 1/2 theelepel gemalen kardamom

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je rijstepap met appel:

Neem een ruime pan met dikke bodem en doe daarin de melk, dessertrijst, 50 gram suiker, vanillesuiker en zout.

Breng dit aan de kook en laat 15 tot 20 minuten zachtjes koken, roer regelmatig met een siliconen spatel over de bodem.

Als de rijstepap stevig begint te worden en de rijst lekker zacht is zet je het vuur uit en leg je een deksel op de pan. Laat een kwartiertje afkoelen.

Schil intussen de appels en snijd ze in grove stukken.

Kook de appels in een andere pan met water en 50 gram suiker tot een grove compote. Laat even afkoelen.

Meng 50 gram suiker met de kaneel en de kardamom.

Verdeel de lauwwarme appels over de bodem van een glazen schaal, houd een beetje achter voor decoratie.

Bestrooi de appels met de kaneelsuiker, houd ook hier een beetje van achter.

Verdeel er de lauwwarme rijstepap over en decoreer met de achtergehouden appels en kaneelsuiker.

Serveer de rijstepap met appel lauwwarm of koud als nagerecht.

Tafel lekker !!

DeelPin8VerstuurVerstuur
Connie Derks

Connie Derks

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Trifle met nectarine
Nagerecht

Trifle met nectarine; een heerlijk fris en zomers nagerecht

sorbet met zomerfruit
Nagerecht

Sorbet met zomerfruit; makkelijk een feestje bouwen

Gegrilde pruimen
Nagerecht

Gegrilde pruimen uit de oven

Yoghurtijs met blauwe bessen
Nagerecht

Yoghurtijs met blauwe bessen; zonder ijsmachine

Griesmeelpudding met rode bessensaus
Nagerecht

Griesmeelpudding met rode bessensaus; makkelijk en puur natuur

Pruimenclafoutis van verse pruimen
Bakken

Pruimenclafoutis van verse pruimen

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Trifle met nectarine; een heerlijk fris en zomers nagerecht
  • Crostini met abrikozen en roomkaas
  • Gebakken scholfilet met tartaarsaus; echt een makkelijk visrecept
  • Broodje hamburger met ei, kaas en gebakken uien
  • Ontbijt met aardbeien, verse kwark en granola
  • Spies van biefstuk

Reacties

  • Redactie op Paddenstoelensaus; basisrecept bij heel veel lekkernijen
  • Christel op Paddenstoelensaus; basisrecept bij heel veel lekkernijen
  • Erik op Pitabroodjes of shoarmabroodjes; zo maak je ze zelf
  • Redactie op Zelf pruimenjam maken van verse Hollandse pruimen
  • Janny Hildenbrant op Zelf pruimenjam maken van verse Hollandse pruimen
  • Redactie op Stoofpotje met lam, aardpeer en ras el hanout

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

Heb jij de eerste Hollandse aardbeien alweer geproefd?

Zomerkoninkjes seizoen. Alles over verse Hollandse aardbeien

cropped-pruimen-opal.jpg

Verse Hollandse Pruimen

Ciabatta met geitenkaas en perziken

Verleidelijk Vers Vegetarisch

10 keer VERS in 15 minuten

10 keer VERS in 15 minuten

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!