Rijstepap met appel – Een grote schaal met rijstepap met appel is een leuke manier om een heel eenvoudig gerecht om te toveren tot iets speciaals. Door in laagjes te werken bereik je een speciaal effect wat er mooi uitziet, maar ook erg lekker is. De donkere streep geeft de rijstepap met appel iets geheimzinnigs, iets speciaals waardoor je er echt trek in krijgt.
Zelf rijstepap koken heeft heel veel voordelen
Rijstepap is heerlijk als nagerecht of als extra op bijvoorbeeld een ontbijtbuffet. Zelfgekookte rijstepap is echt zo veel lekkerder dan de kant-en-klaar gekochte toetjes uit het koelschap. De rijst is veel zachter en de pap smaakt echt veel romiger. En niet onbelangrijk, je kunt hem helemaal naar smaak aanpassen. Wil je hem lekker zoet of juist helemaal niet. Wil je rijstepap met appel, ander fruit of liever neutraal? Het kan allemaal.
Gemaakt met volle melk
Als je met dit recept voor rijstepap met appel aan de slag gaat, gebruik dan volle melk! Hierdoor wordt de pap heerlijk zacht van smaak. De dikte van de rijstepap is afhankelijk van hoe lang je hem kookt, maar ook hoeveel melk je gebruikt. De standaard verhouding voor een stevige rijstepap is 200 gram dessertrijst per liter melk. Je hebt dan echt heel stevige rijstepap. In dit recept gebruik je 150 gram per liter melk, dit lijkt tijdens het koken niet veel, maar afgekoeld is hij nog steeds heel stevig. Wil je een meer vloeibare rijstepap? Gebruik dan maar 100 gram rijst per liter melk.
Rijstepap met appel, lekker, leerzaam en een beetje spannend
Heb je kinderen of kleinkinderen? Maak dan eens samen een grote schaal met rijstepap met appel. Het is een leuk klusje op een regenachtige namiddag. Samen koken is dan een leuke bezigheid en ze leren er ook nog van. Dat leren gaat trouwens veel makkelijker als er iets lekkers tegenover staat.
Leer kinderen appels schillen en in stukken snijden. Laat ze ontdekken dat die stukken appels door het koken zacht worden en heerlijk beginnen te ruiken. Laat ze beleven hoe die harde kleine korreltjes rijst een heerlijke rijstepap maken. En tenslotte laat je ze toveren door kaneelsuiker te strooien en die te zien verkleuren als de rijstepap met appel even staat. Zo leer je ze dat zelf koken veel leuker is dan gewoon een bakje uit de koelkast halen.
De allerlekkerste toetjes met appel
Ontdek de meest verrassende toetjes met appel in de hoofdrol. Van super simpel tot echte klassiekers en frisse combinaties.
Rijstepap met appel
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 liter volle melk
- 150 gram dessertrijst
- 3 x 50 gram suiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 1/2 theelepeltje zout
- 750 gram elstar appels
- 100 ml water
- 1 theelepel kaneel
- 1/2 theelepel gemalen kardamom
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je rijstepap met appel:
Neem een ruime pan met dikke bodem en doe daarin de melk, dessertrijst, 50 gram suiker, vanillesuiker en zout.
Breng dit aan de kook en laat 15 tot 20 minuten zachtjes koken, roer regelmatig met een siliconen spatel over de bodem.
Als de rijstepap stevig begint te worden en de rijst lekker zacht is zet je het vuur uit en leg je een deksel op de pan. Laat een kwartiertje afkoelen.
Schil intussen de appels en snijd ze in grove stukken.
Kook de appels in een andere pan met water en 50 gram suiker tot een grove compote. Laat even afkoelen.
Meng 50 gram suiker met de kaneel en de kardamom.
Verdeel de lauwwarme appels over de bodem van een glazen schaal, houd een beetje achter voor decoratie.
Bestrooi de appels met de kaneelsuiker, houd ook hier een beetje van achter.
Verdeel er de lauwwarme rijstepap over en decoreer met de achtergehouden appels en kaneelsuiker.
Serveer de rijstepap met appel lauwwarm of koud als nagerecht.
Tafel lekker !!