Rijstepap met peren – Met weinig ingrediënten een lekker dessert maken is zo moeilijk niet. Het moeilijkste is om een dag te wachten voor je het kan serveren. Het is een heerlijk nagerecht wat misschien wel nostalgische gevoelens opwekt. Misschien dat je moeder of oma het geregeld kookte. Wij snappen wel waarom ze dat deed, die tevreden gezichten aan tafel zijn immers goud waard.
Zelfgemaakte rijstepap met peren
Eén ding is zeker zelfgemaakte vers gekookte pap van rijst en volle melk met peren die je zelf gepocheerd hebt, is zo veel lekkerder dan een pak rijstepap met peren uit blik. Het is echt de moeite waard om dit te maken. En zoveel werk is het nu ook weer niet. Het is niet meer dan dessertrijst met melk en een beetje suiker 20 minuutjes zachtjes te laten koken. En klaar is het. Dit is zuivel op zijn best.
In niets te vergelijken met de bekers rijstepap uit de winkel!
Zalige gepocheerde peren met een extra smaakje
Bij een nagerecht is een beetje fruit vaak lekker, het geeft zuivel net dat beetje frisheid dat het zo lekker maakt. Dat ga je dus doen met dit recept voor rijstepap met peren en chocolade. Die peren ga je eerst pocheren. Nu klinkt pocheren behoorlijk moeilijk, maar dat is het niet. Het betekent garen in een hete vloeistof. De peren mogen dus niet koken. Zo blijven ze perfect in vorm en door te pocheren kun je smaak toevoegen. In het recept voor rijstepap met peren staat vanille, maar je kunt ook een stuk citroen of sinaasappelschil gebruiken. Als je van kruidig houdt, kun je een kaneelstokje of steranijs gebruiken.
Pocheren is garen (niet koken) in een hete vloeistof en daar worden de peren lekkerder van
Rijstepap met peren en chocolade
Het hoeft niet, maar een beetje geraspte chocolade over je nagerecht is wel erg lekker. Chocolade is altijd lekker, en de combinatie met peren en rijstepap is helemaal een feestje. Wil je het nog uitbundiger maken? Verhit dan 100 ml slagroom en giet het over 100 gram gehakte chocolade. Laat het even staan, roer het door, en je hebt een geweldige chocoladesaus.
Nagerechten met peer
Iedereen geniet als je een van deze nagerechten met peer op tafel zet. Vers, simpel en ook nog eens erg lekker.
Rijstepap met peren en choccolade
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 500 ml volle melk
- 75 gram dessertrijst
- 50 + 100 gram suiker
- een snufje zout
- 1 theelepel vanillesuiker
- 2 conference peren
- 1 eetlepel citroensap
- een stukje chocolade
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je rijstepap met peren:
Pocheer de peren en maak de rijstepap een dag voordat je ze wilt serveren.
Neem een pan met dikke bodem en doe hierin de rijst, de 50 gram suiker, de melk en een snufje zout.
Breng aan de kook en laat 20 minuten zachtjes koken. Roer tussendoor om aanbranden te voorkomen.
Als de korrels lekker zacht zijn, is de rijstepap gaar.
Schep de rijstepap over in een schaal en dek dit af met huishoudfolie. De folie moet op de rijst liggen om het ontstaan van een vel te voorkomen.
Laat de rijst volledig afkoelen en zet koel weg tot gebruik.
Snijd de peren in parten, schil ze en haal het klokhuis en de steelaanzet eruit. Snijd ze nog een keer in de lengte door.
Neem een pan en doe daarin 200 ml water, 100 gram suiker, de vanillesuiker en het citroensap. Verwarm het tot net onder het kookpunt.
Doe de parten peer in het pocheervocht en breng aan de kook.
Zet het vuur laag en laat de peren in ongeveer 20 minuten zachtjes gaarstoven. De tijd is afhankelijk van de rijpheid en grootte van de peren. Ze mogen nog een beetje bite hebben, ze garen ook nog een beetje na tijdens het afkoelen.
Laat de peren in het vocht afkoelen.
Neem 4 borden of schaaltjes, roer de rijstepap even door en verdeel ze over de schaaltjes.
Leg bij iedere portie 4 stukjes peer.
Rasp met een kaasschaaf of dunschiller een beetje chocolade over de rijstepap met peren en geniet.
Tafel lekker !!