Rijstepap met sinaasappel – zo at je rijstepap vast nog nooit. Door de sinaasappel te marineren in een heerlijke siroop en daarna af te branden als een crème brûlée ontstaat een geweldig lekker nagerecht. Met een paar heel eenvoudige ingrediënten maak je zo de lekkerste gerechten.
Rijstepap in een fris jasje
Rijstepap kan geweldig lekker zijn als je het op de juiste manier maakt en serveert. Neem nu dit nagerecht van rijstepap met sinaasappel. Door de zacht romige zuivel te combineren met friszuur fruit krijg je een nagerecht met contrasten. De zoetzure siroop en het knapperige suikerlaagje maken dit nagerecht helemaal af. Zo maak je met vrij eenvoudige ingrediënten een nagerecht waar je echt iets moois en lekkers mee op tafel zet.
De veelzijdigheid van een eenvoudige sinaasappel
Sinaasappels zijn veel meer dan alleen een stuk fruit of een glas sinaasappelsap. Je kunt er de lekkerste gerechten mee maken, zowel hartig als zoet. Dit nagerecht van rijstepap met sinaasappel is een nagerecht waarin de sinaasappel op meerdere manieren gebruikt wordt.
- Als eerste heb je het sap, waar een heerlijke sinaasappelsiroop van gemaakt wordt.
- In die siroop laat je de plakken sinaasappel marineren voor een heerlijke volle sinaasappelsmaak.
- De siroop/marinade is tegelijk ook een geweldig lekkere saus.
- De schijven sinaasappel krijgen een heerlijk knapperig karamel laagje.
- De schil is niet alleen decoratief, maar geeft ook extra smaak.
Rijstepap met sinaasappelsiroop gemaakt met karamel
De saus is er een die je vast vaker gaat maken. Hij is niet alleen erg lekker bij de rijstepap, maar ook over ijs, in de yoghurt of over de cake. Je maakt de sinaasappelsiroop door er eerst een karamel van te maken. Laat dit niet door kinderen doen, want karamel is echt heel heet en kan flinke brandwonden veroorzaken!
Toch is het maken van karamel niet moeilijk als je eenmaal doorhebt hoe het werkt. De natte karamel die in het recept voor de rijstepap met sinaasappel gebruikt wordt is niet moeilijk. Belangrijk is wel dat je er niet in gaat roeren en dat je de suiker niet te donker laat worden. Wanneer de suiker verbrandt, ruik je dit altijd meteen. Daar kun je niets meer mee dan weggooien.
Wanneer je vocht toevoegt, moet je er rekening mee houden dat het ontzettend gaat bubbelen en stomen en dat de suiker een klont gaat vormen. Dit is niet erg. Door de siroop even te laten koken lost de karamel vanzelf op.
Sinaasappel
Gebruik die sinaasappel mensen! Je kunt er echt zoveel mee. In marinades, zelfgemaakte limonade of diverse soorten gebak.
Rijstepap met sinaasappel
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 500 ml volle melk
- 75 gram dessertrijst
- 25 + 50 gram suiker
- snufje zout
- 4 sinaasappels
- 2 takjes tijm
- 50 gram rietsuiker
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je rijstepap met sinaasappel:
Kook de rijstepap en maak de sinaasappels en siroop de dag voor je het gerecht gaat serveren.
Neem een pan met dikke bodem en doe hierin de rijst, de 25 gram suiker, de melk en een snufje zout.
Breng aan de kook en laat 20 minuten zachtjes koken. Roer tussendoor om aanbranden te voorkomen.
Als de korrels lekker zacht zijn is de rijstepap gaar.
Schep de rijstepap over in een schaal en dek dit af met huishoudfolie. De folie moet op de rijst liggen om het ontstaan van een vel te voorkomen.
Laat de rijst volledig afkoelen en zet koel weg tot gebruik.
Was een sinaasappel goed schoon en rasp hiervan de schil. Zet opzij in een bakje.
Snijd de rest van de schil met een scherp mes weg.
Snijd de sinaasappel in 8 mooie plakjes.
Pers de resterende sinaasappels uit tot je 250 ml sap hebt.
Neem een pan met een licht gekleurde bodem om een sinaasappel karamel te maken.
Doe de 50 gram suiker en 2 eetlepels water in de pan.
Verhit de pan en laat de suiker verkleuren.
Beweeg de pan af en toe een beetje zodat de suiker gelijkmatiger verkleurt. Niet roeren!!
Als de suiker iets donkerder dan de kleur van honing is, haal je de pan van het vuur.
Voeg er direct het sinaasappelsap aan toe om het karameliseren te stoppen. Pas op dit bruist!
Zet de pan terug op het vuur en voeg de tijm toe.
Laat dit koken tot de suiker weer helemaal is opgelost.
Leg de plakjes sinaasappel in de hete siroop laat afkoelen en zet koel weg tot gebruik.
Zo maak je de borden op:
Haal de sinaasappelschijven uit de siroop en leg ze op een stukje keukenpapier.
Haal de takjes tijm uit de saus en schenk de saus in een flesje.
Schep 4 mooie porties rijstepap in schaaltjes.
Vlak voor je de rijstepap met sinaasappel op tafel zet dep je de schijven sinaasappel goed droog.
Leg ze op een bord en bestrooi ze royaal met rietsuiker.
Neem een crème brûlée brander en brand de suiker tot karamel (pas op geen papier eronder laten liggen!)
Leg op iedere portie rijst 2 schijfjes gekarameliseerde sinaasappel.
Giet een beetje siroop langs de zijkanten in het schaaltje en bestrooi de rijstepap met sinaasappel met sinaasappelrasp.
Serveer direct zodat de karamel lekker knapperig blijft.
Tafel lekker !!