Rijstepap met stoofpeertjes – na een gezellig etentje in het weekend hoort een nagerecht. In de zomer licht en fris. Op donkere winterse dagen mag het net wat voller en kruidiger zijn. Dan is een nagerecht van zelfgemaakte rijstepap met stoofpeertjes perfect. Dit is door de klassieke Hollandse recepten een typisch Hollands nagerecht geworden. Toch is dit nagerecht niet heel zwaar. Door een heel eenvoudig foefje toe te passen bij de rijstepap krijg je een luchtige rijstepap met een luxe uitstraling.
Lichte en luchtige rijstepap met stoofpeertjes
Een rijstepap gekookt met volle melk is vrij compact en is na afkoelen behoorlijk stevig. Als je een iets luxer en luchtiger nagerecht wil maken met rijstepap, kun je er slagroom aan toevoegen. Die slagroom kook je niet mee, maar klop je stevig. Als de rijstepap koud is roer je hem even los. Daarna spatel je de geklopte slagroom voorzichtig door de rijstepap. De rijstepap wordt hierdoor vanzelfsprekend ook romiger; je zou het bijna een mousse kunnen noemen. De rijstepap met stoofpeertjes is hierdoor lichter en luchtiger dan de basis rijstepap.
Stoofpeertjes een heerlijke klassieker
Er zijn veel manieren om stoofpeertjes te maken. De stoofpeertjes voor bij de rijstepap worden gemaakt met een recept waar rode port in verwerkt is. Je hoeft niet bang te zijn voor de alcohol, want die verdwijnt door het koken. De rode port geeft de stoofpeertjes een heerlijke volle smaak. De citroen, die er ook in verwerkt is, zorgt voor een frisse toets. Gebruik je liever geen alcohol? Kies dan voor bessensap.
De stoofpeertjes kleuren mooi rood door het gebruik van rode port. De ene port zal iets rodere peertjes opleveren dan de andere. Wil je graag rijstepap met mooie donkere stoofpeertjes? Dan is daar een trucje voor: kook met de peertjes een paar bramen of wat bramensap mee, voor een echt donker effect.
Stoofperen; de heerlijke smaak van herfst en winter
Tien recepten met stoofperen in de hoofdrol. Van pure nostalgie tot modernere varianten. Heb jij al eens een koek gevuld met stoofperen? Ontdek het hier.
Rijstepap met stoofpeertjes
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 75 gram dessertrijst
- 500 ml volle melk
- 100 + 50 gram suiker
- 150 ml slagroom
- 500 gram gieser wildeman stoofperen
- 250 ml rode port
- het sap en de schil van een halve citroen
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je rijstepap met stoofpeertjes:
Minimaal 6 uur eerder:
Neem een pan met dikke bodem en doe hierin de rijst, de 100 gram suiker, de melk en een snufje zout.
Breng aan de kook en laat 20 minuten zachtjes koken. Roer tussendoor om aanbranden te voorkomen.
Als de korrels lekker zacht zijn is de rijstepap gaar.
Schep de rijstepap over in een schaal en dek deze af met huishoudfolie. De folie moet op de rijst liggen om het ontstaan van een vel te voorkomen.
Laat de rijst volledig afkoelen en zet koel weg tot gebruik.
Snijd de stoofpeertjes in kwarten, schil ze en haal het klokhuis eruit.
Schil met een dunschiller 2-3 repen schil van een gewassen citroen.
Doe de peren samen met de port, het citroensap, de schil en de 50 gram suiker in een pannetje.
Kook de peertjes in een halfuur zachtjes gaar en laat de stoofpeertjes in het vocht afkoelen.
Haal de stoofpeertjes uit het vocht. Breng het aan de kook en kook in tot 2/3 van de hoeveelheid.
Meng een volle theelepel maizena met een beetje water en giet dit al roeren bij het kokende sap tot een mooie lopende saus.
Doe de peertjes in het sap zodat ze omhuld worden met een laagje saus.
Klop de slagroom stevig.
Roer de rijstepap los en schep er voorzichtig de geslagen room doorheen.
Neem het benodigde aantal glazen en schep een flinke lepel (koude) saus op de bodem. Snijd 2 stukken peer in blokjes of plakjes en leg ze in de saus. Schep 3-4 eetlepels rijstepap op de saus.
Snijd per glas een partje stoofpeer in plakjes en leg dat op de luchtige rijstepap.
Je hebt waarschijnlijk pap en peren over, het is bij beide recepten vrij lastig om kleinere hoeveelheden te maken.
Tafel lekker !!