Lekker Tafelen
zondag 18 mei 2025
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Nagerecht

Extra luchtige rijstepap met stoofpeertjes en port

Een luxe nagerecht met een luchtige rijstepap

Connie Derks door Connie Derks
in Nagerecht
0
Rijstepap met stoofpeertjes

Rijstepap met stoofpeertjes – na een gezellig etentje in het weekend hoort een nagerecht. In de zomer licht en fris. Op donkere winterse dagen mag het net wat voller en kruidiger zijn. Dan is een nagerecht van zelfgemaakte rijstepap met stoofpeertjes perfect. Dit is door de klassieke Hollandse recepten een typisch Hollands nagerecht geworden. Toch is dit nagerecht niet heel zwaar. Door een heel eenvoudig foefje toe te passen bij de rijstepap krijg je een luchtige rijstepap met een luxe uitstraling.

Lichte en luchtige rijstepap met stoofpeertjes

Een rijstepap gekookt met volle melk is vrij compact en is na afkoelen behoorlijk stevig. Als je een iets luxer en luchtiger nagerecht wil maken met rijstepap, kun je er slagroom aan toevoegen. Die slagroom kook je niet mee, maar klop je stevig. Als de rijstepap koud is roer je hem even los. Daarna spatel je de geklopte slagroom voorzichtig door de rijstepap. De rijstepap wordt hierdoor vanzelfsprekend ook romiger; je zou het bijna een mousse kunnen noemen. De rijstepap met stoofpeertjes is hierdoor lichter en luchtiger dan de basis rijstepap.

Stoofpeertjes een heerlijke klassieker

Er zijn veel manieren om stoofpeertjes te maken. De stoofpeertjes voor bij de rijstepap worden gemaakt met een recept waar rode port in verwerkt is. Je hoeft niet bang te zijn voor de alcohol, want die verdwijnt door het koken. De rode port geeft de stoofpeertjes een heerlijke volle smaak. De citroen, die er ook in verwerkt is, zorgt voor een frisse toets. Gebruik je liever geen alcohol? Kies dan voor bessensap.

De stoofpeertjes kleuren mooi rood door het gebruik van rode port. De ene port zal iets rodere peertjes opleveren dan de andere. Wil je graag rijstepap met mooie donkere stoofpeertjes? Dan is daar een trucje voor: kook met de peertjes een paar bramen of wat bramensap mee, voor een echt donker effect.

Stoofperen

Stoofperen; de heerlijke smaak van herfst en winter

Tien recepten met stoofperen in de hoofdrol. Van pure nostalgie tot modernere varianten. Heb jij al eens een koek gevuld met stoofperen? Ontdek het hier.

Rijstepap met stoofpeertjes

Porties: 6-8 porties
Bereidingstijd: 60 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 75 gram dessertrijst
  • 500 ml volle melk
  • 100 + 50 gram suiker
  • 150 ml slagroom
  • 500 gram gieser wildeman stoofperen
  • 250 ml rode port
  • het sap en de schil van een halve citroen

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je rijstepap met stoofpeertjes:

Minimaal 6 uur eerder:

Neem een pan met dikke bodem en doe hierin de rijst, de 100 gram suiker, de melk en een snufje zout.

Breng aan de kook en laat 20 minuten zachtjes koken. Roer tussendoor om aanbranden te voorkomen.

Als de korrels lekker zacht zijn is de rijstepap gaar.

Schep de rijstepap over in een schaal en dek deze af met huishoudfolie. De folie moet op de rijst liggen om het ontstaan van een vel te voorkomen.

Laat de rijst volledig afkoelen en zet koel weg tot gebruik.

Snijd de stoofpeertjes in kwarten, schil ze en haal het klokhuis eruit.

Schil met een dunschiller 2-3 repen schil van een gewassen citroen.

Doe de peren samen met de port, het citroensap, de schil en de 50 gram suiker in een pannetje.

Kook de peertjes in een halfuur zachtjes gaar en laat de stoofpeertjes in het vocht afkoelen.

Haal de stoofpeertjes uit het vocht. Breng het aan de kook en kook in tot 2/3 van de hoeveelheid.

Meng een volle theelepel maizena met een beetje water en giet dit al roeren bij het kokende sap tot een mooie lopende saus.

Doe de peertjes in het sap zodat ze omhuld worden met een laagje saus.

Klop de slagroom stevig.

Roer de rijstepap los en schep er voorzichtig de geslagen room doorheen.

Neem het benodigde aantal glazen en schep een flinke lepel (koude) saus op de bodem. Snijd 2 stukken peer in blokjes of plakjes en leg ze in de saus. Schep 3-4 eetlepels rijstepap op de saus.

Snijd per glas een partje stoofpeer in plakjes en leg dat op de luchtige rijstepap.

Je hebt waarschijnlijk pap en peren over, het is bij beide recepten vrij lastig om kleinere hoeveelheden te maken.

Tafel lekker !!

Tags: FruitZuivel
DeelPin6TweetVerstuurVerstuur
Connie Derks

Connie Derks

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Tiramisu met bosbessen en citroen
Nagerecht

Tiramisu met bosbessen en citroen; omdat zelf gemaakt echt lekkerder is

Vers fruit op een spies met marshmallows
Nagerecht

Vers fruit op een spies met marshmallows; in 5 minuten klaar

Tiramisu met aardbeien in glaasjes
Nagerecht

Tiramisu met aardbeien in glaasjes

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Verse kapucijners met spirelli en kiphaasjes
  • Tiramisu met bosbessen en citroen; omdat zelf gemaakt echt lekkerder is
  • Spiezenfeest: zelf barbecue spiesjes maken
  • Van gloeiend rooster tot gekoeld glas
  • Zelfgemaakte graskaassalade voor op brood of toast
  • Verse aspergesoep met roomkaas en geschaafde Rotterdamsche Oude

Reacties

  • Redactie op Gebakken rijstepap met lekker veel fruit
  • Redactie op Gebakken rijstepap met lekker veel fruit
  • Roselinde Tichelaar-Zanen op Gebakken rijstepap met lekker veel fruit
  • Roselinde Tichelaar-Zanen op Gebakken rijstepap met lekker veel fruit
  • Redactie op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Martine op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

  • Update privacyvoorkeuren

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!