Rijstepap – De rijstepap is een nagerecht dat steeds minder vaak op de Nederlandse tafels verschijnt. Dat is best wel jammer, want het is een heerlijk nagerecht, wat je makkelijk zelf maakt met alleen rijst, melk en suiker. En we leggen graag de nadruk op het ZELF MAKEN. Want wat je zelf maakt, is totaal anders dan de kant-en-klare variant die je in de winkel koopt. Het verschil is enorm! Echte rijstepap is zacht, romig, kleverig en een beetje zoet. Het is troostvoedsel uit grootmoeders tijd dat echt meer aandacht verdient. Eeuwenlang werd de pap als een luxe weldaad ervaren, nu wordt er vaak minachtend naar gekeken. Als je eenmaal echt lekkere rijstepap hebt geproefd, snap je wat er wordt bedoeld. Het is niet voor niets al eeuwenlang een erg geliefd recept.
Rijstepap met een gouden lepeltje
Dit is een oud gezegde dat je misschien wel eens hebt gehoord. In de 16e eeuw moest de arme bevolking zich op aarde voorbeeldig gedragen, zodat ze in de hemel terecht zouden komen en daar rijstepap met gouden lepeltjes mochten eten. Rijstepap werd in die tijd als heel luxe beschouwd en werd vaak als nagerecht geserveerd op bruiloften.
Gebruik de juiste rijst voor het maken van rijstepap
Als je het recept voor rijstepap wilt maken kies je voor dessertrijst. Dat is rijst met een ronde korrel, waar meer zetmeel in zit dan de langkorrelrijst. Door het zetmeel kleven de korrels lekker aan elkaar, wat de pap zijn binding geeft. Dessertrijst is na het koken heerlijk zacht, dik en plakkerig, met een lichte romig zoete smaak. Dessertrijst absorbeert heel veel vocht tijdens het koken, daarom kook je de dessertrijst in een ruime hoeveelheid melk. Bij die melk voeg je een klein beetje suiker en vanille, voor een heerlijk eindresultaat. Kun je geen dessertrijst vinden dan zijn paella rijst of risottorijst goede vervangers om dit recept te maken, ze hebben namelijk dezelfde eigenschappen.
Kies ook voor lekkere melk
Nog zo’n basis van rijstepap is melk. Kies dan voor een lekkere melk voor dit recept. Maar… dat doe je toch altijd al? Helaas wordt melk vaak gekozen op het vetgehalte. Halfvolle melk is dan de meest verkochte melk. Volle melk is een ondergeschoven kindje geworden. Voor een lekkere rijstepap kun je veel beter een volle melk gebruiken. Het liefst nog een rauwe melk, rechtstreeks van de boer. In die volle melk zitten vet bestanddelen en die maken echt het verschil als je zelf rijstepap maakt. De rijstepap wordt dan ook echt niet ingedeeld in de categorie gezond voedsel. Nee, er zit vet in, er zit suiker in het recept, dus gezond gaat het niet worden. Maar neem dan ook dat beetje vet uit de melk voor lief. Door volle melk te gebruiken eet je een fantastisch lekkere rijstepap. Als je dan in de middag die chocoladereep een keer laat liggen is het weer helemaal in balans, en beloofd… die keuze ga je vaker maken!
Kaneel, nootmuskaat of kardamom
Rijstepap kun je zowel warm als koud eten. De meningen verschillen hier nogal over. Ieder land heeft ook zijn eigen manier om dit nagerecht te serveren. In Nederland wordt rijstepap meestal gegeten met een beetje kaneel, bruine basterdsuiker of een snufje nootmuskaat. In Spanje gebruiken ze kaneel en citroenschil om de pap op smaak te brengen. Scandinavië gebruikt kaneel of kersencompote en in India maken ze gebruik van saffraan en kardamom. Je ziet, er zijn keuzes te over om rijstepap op smaak te brengen.
Een goede basis voor heel veel andere lekkere nagerechten
Als je rijstepap hebt gemaakt, kun je die natuurlijk gewoon opeten met een beetje kaneel of suiker, wat geweldig lekker is. Wil je het iets luxer, dan maak je heel makkelijk een rijst-mousse door een beetje slagroom op te kloppen en dit door de koude rijstepap te spatelen. Houd je van iets meer uitdaging maak dan eens een rijst-bavarois of een Limburgse rijstevlaai, met als basis rijstepap.
Rijstepap
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 150 gram dessertrijst
- 50 gram suiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 1 liter volle melk
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je rijstepap:
Doe de melk met de suiker en een snufje zout in een ruime pan. Als je een pan met dikke bodem gebruikt, zal de pap minder snel aanbranden.
Breng de melk zachtjes roerend aan de kook. Als de melk eenmaal kookt zet je het vuur laag en laat je de pap 15 minuutjes zachtjes koken, tot de rijst heel zachte korrels heeft. Roer tussendoor regelmatig met een siliconen spatel over de bodem om aanbranden te voorkomen.
Giet de gare rijstepap in een schaal.
Je kunt de rijstepap warm, lauwwarm of koud eten. Heb je liever geen vel op de pap? Dek de schaal dan af met huishoudfolie, zodat zich geen vel kan vormen.
Laat de rijstepap afkoelen en bewaar hem in de koelkast. Bewaar rijstepap niet te lang 2 tot maximaal 3 dagen bij 4-6 graden.
Tafel lekker !!