Romig dessert met peer en mascarpone – Dit is een van die nagerechten die je vaker gaat maken, zo lekker is het!
Ook in een dessert zijn peren heerlijk
Peren koop je meestal als ze nog vrij stevig zijn. En als ze dan eenmaal op de fruitschaal liggen gaat het vaak vrij snel. Dit recept is een perfecte oplossing om peren te verwerken die anders morgen te rijp zijn. Maar ook de niet rijpe peren kun je voor dit recept gebruiken en waarschijnlijk ga je zelfs speciaal voor dit recept peren halen. Want als je dit romig dessert met peer en mascarpone eenmaal een keer gemaakt hebt, zul je het vast vaker gaan maken. Het lekkerst voor dit recept zijn Doyenné du Comice, Williams, of de bekende Conference peer.
Frisse peer en romige mascarpone
Door de grote hoeveelheid gepocheerd fruit in het recept is dit een heerlijk fris nagerecht. De mascarpone en de koekjes zorgen voor de zachte en zoete afwisseling. Dit romige dessert van peer en mascarpone is makkelijk een dag vooraf te maken. Dit komt de smaak zelfs ten goede, steek er de halve koek voor de afwerking dan wel pas op het laatst in zodat ze lekker bros blijven, want door het vocht in het dessert worden de koekjes uiteraard zacht.
Ben je liefhebber van kaneel? Voeg dan een theelepeltje toe tijdens het pocheren
Dessert met peer en kaas
Mascarpone ken je vooral uit het recept van de tiramisu. Dit kaasje (want mascarpone is kaas) is heerlijk romig, maar niet makkelijk luchtig te kloppen. Daarom klop je de mascarpone voor het romig dessert met peer met een beetje vocht van de peren los en klop je de slagroom apart op. De slagroom spatel je door het romige mengsel om er zoveel mogelijk lucht in te houden.
Het oog wil ook wat
Niet alleen een goed recept is belangrijk. Als je een dessert netjes verzorgd serveert, dan ziet het er al direct veel feestelijker uit. De romige laagjes van dit dessert met peer zijn met een lepel vrij lastig zonder knoeien in het glas te krijgen. Doe daarom het mascarponemengsel in een spuitzak of in een plastic zakje waar je een puntje vanaf knipt om het zo netjes in de glazen te kunnen spuiten.
Nagerechten met peer
Iedereen geniet als je een van deze nagerechten met peer op tafel zet. Vers, simpel en ook nog eens erg lekker.
Romig dessert met peer en mascarpone
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 2 flinke peren
- 1 citroen
- 250 gram mascarpone
- 250 ml slagroom
- 2 zakjes vanillesuiker
- 50 gram suiker
- mespuntje kaneel
- 6-8 bastogne koeken
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je een romig dessert met peer en mascarpone:
Pers het sap uit de citroen en doe dit samen met een zakje vanillesuiker en de suiker in een pannetje.
Schil de peren en snijd ze in blokjes. Verwarm de blokjes peer in het vocht zodat ze zacht worden, maar wel nog stevig zijn. Dit is afhankelijk van de soort peer en de rijpheid. Als de peren klaar zijn, giet je alles in een zeef die boven een kommetje hangt zodat het sap opgevangen wordt. Laat dit afkoelen.
Snijd 2 koeken doormidden en verkruimel de rest van de koeken in grove kruimels.
Klop de slagroom met een zakje vanillesuiker lobbig.
Roer de mascarpone glad met het sap van de peren en spatel er de slagroom doorheen. Schep het mascarponemengsel in een spuitzak.
Verdeel iets meer dan de helft van de peren over 4 glazen.
Spuit op de peren een laagje mascarponemengsel.
Bestrooi dit met 3/4 van de koekkruimels en verdeel daar de rest van het roommengsel over.
Bestrooi met het laatste beetje koekkruimels en schep er een lepel perenblokjes op.
Steek vlak voor het serveren de halve koek in het romige dessert met peer zodat ze lekker bros blijven. Bestrooi lichtjes met kaneel.
Tafel lekker !!
Hoe voorkom ik dat peren bruin kleuren. Ik wil het namelijk graag 1 dag van tevoren maken. Ik heb het nu een keer gemaakt en de peren kleurden al heel snel bruinig. Dat ziet er minder smakelijk uit.
Het zijn waarschijnlijk vooral de peren bovenop. Je zou de dubbele hoeveelheid citroensap kunnen gebruiken. Het zuur houdt het verkleuren enigszins tegen. Helemaal voorkomen kun je dit niet. Je kunt ook alle peren ertussen doen en bovenop ergens anders mee decoreren, koekjes, chocolade enz.
Bij gebrek aan mascarpone heb ik dit gemaakt met volle kwark en dat is best heel lekker. Lekker fris van smaak.
Een prima viriant op dit recept.
Is inderdaad een prima alternatief Ton.