Sinaasappelsoufflé – Als je een zwaar diner hebt gehad of een diner met bijvoorbeeld wild, dan is een soufflé een mooie afsluiter. Het is namelijk een vederlicht dessert en door het gebruik van sinaasappels lekker fris van smaak. Voor zo een nagerecht met vers fruit heeft iedereen nog wel een plaatsje. Durf jij het aan om eens zelf sinaasappelsoufflé te maken?
Wat is een soufflé?
Het woord ‘soufflé’ komt uit het Frans. Als je het in het Nederlands vertaalt, betekent het zoveel als ‘opgeblazen’. Het is een luchtig dessert, gemaakt van eieren De soufflé wordt al sinds de achttiende eeuw gemaakt in Frankrijk, dus je kunt rustig spreken van een echte Franse klassieker. Het bijzondere aan een soufflé is de unieke, luchtige textuur. Een goed gebakken soufflé heeft een mousseachtige binnenkant en een licht krokante korst aan de buitenkant. Behalve de zoete soufflé, zoals de sinaasappelsoufflé, die als nagerecht wordt geserveerd, worden er ook wel hartige soufflés gemaakt.
Sinaasappels, het fruit voor de winter
In de winter is er minder aanbod in vers fruit afkomstig uit Nederland. Een goede reden om eens te kiezen voor citrus. Dat is er namelijk in het najaar en de winter volop. En in de winter eet je vaak zwaardere diners, dus dan is een luchtig en licht nagerecht als een sinaasappelsoufflé zeker passend.
Sinaasappelsoufflé maken kun jij ook
Waarom wordt dit zo weinig gegeten? Waarschijnlijk omdat je er tegenop ziet en denkt dat het je toch niet lukt om een goede soufflé te maken. Maar laat je vooral niet intimideren door het idee dat je geen soufflé kunt maken. De kans dat de souffleés mislukken is erg klein, zeker als je het recept goed volgt. Zorg wel dat je de sinaasappelsoufflé direct op tafel kunt zetten en kunt eten, want ze zakken vrij snel in. Dit is normaal bij soufflés en geen teken dat ze mislukt zijn.
Soufflé maken; hier vind je tips en tricks
Een soufflé maken is leuk om te doen. Zet iets origineels op tafel. Soufflé maken wordt als moeilijk ervaren, met deze tips is dat het niet.
Sinaasappel
Gebruik die sinaasappel mensen! Je kunt er echt zoveel mee. In marinades, zelfgemaakte limonade of diverse soorten gebak.
Sinaasappelsoufflé
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 2 sinaasappels
- 2 eidooiers
- 4 eiwitten
- 60 gram suiker
- 3 theelepels maïzena
- 1 eetlepel bloem
- 90 ml slagroom
- 110 ml melk
- 1 eetlepel roomboter
- 2 eetlepels kristalsuiker
- 4-6 ovenvaste bakjes
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je de sinaasappelsoufflé:
Smeer 4-6 ovenvaste bakjes in met roomboter en bestrooi ze met de 2 eetlepels kristalsuiker.
Was de sinaasappels met een beetje warm water en baking soda of neem biologische sinaasappels. Rasp de schil van de sinaasappels en bewaar ze.
Pers het sap uit de sinaasappels en doe dit in een pan.
Meng de maïzena met de bloem in een kommetje en voeg er de room en melk aan toe. Klop alle klontjes eruit en voeg bij het sap in de pan. Breng al roerende aan de kook en laat even goed doorkoken.
Meng de dooiers met 30 gram suiker en klop ze wit.
Giet 1/3 deel van het warme mengel bij de opgeklopte dooiers en roer goed door. Voeg nu bij de rest in de pan roer tot egaal en warm even kort door, maar laat niet koken. Roer de sinaasappelrasp er doorheen. Tot hier kun je het vooraf maken.
Zet een half uur voor je de sinaasappelsoufflé wilt serveren, de oven op 170 graden en begin met het stijfkloppen van het eiwit.
Voeg al kloppend de andere 30 gram suiker aan het eiwit toe en ga door tot er mooie pieken ontstaan. Schep 1/3 van de eiwitten bij het vlamengsel en schep door elkaar. Schep nu de rest er voorzichtig doorheen, je wilt zo veel mogelijk lucht behouden.
Verdeel alles over de bakjes tot ze mooi vol zitten. Strijk de bovenkant enigszins glad en veeg de rand met je vingers schoon.
Zet de bakjes direct voor ca. 20 minuten in de oven tot ze een mooie hoogte hebben. Controleer dit niet door de ovendeur te openen maar door het glas van de ovendeur.
Zet bordjes klaar om de sinaasappelsoufflé op te zetten, want als ze uit de oven komen moeten ze zo snel mogelijk geserveerd worden. Bij het afkoelen zakt de sinaasappelsoufflé in en is het mooie effect weg. Dat is zonde van je werk, al zal de smaak er niet minder om zijn.
Tafel lekker !!
De hoeveelheid suiker klopt niet voor het opkloppen van het eiwit. Goed om dit aan te passen.
De hoeveelheid suiker was misschien niet heel duidelijk uitgelegd, maar klopte wel. Ik heb het aangepast zodat het duidelijker is.
Hoe lang moeten ze in de oven?
Ja dat is jammer…..niet te weten hoelang ze in de oven moeten.
Sorry dames, we hebben dit over de kop gezien. Reken 15 tot 20 minuten.