• Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
donderdag 13 november 2025
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Nagerecht

Sinaasappelsoufflé; een luchtig nagerecht uit de oven

Dit toetje mag best vaker op tafel komen

0
Sinaasappelsoufflé

Sinaasappelsoufflé – Als je een zwaar diner hebt gehad of een diner met bijvoorbeeld wild, dan is een soufflé een mooie afsluiter. Het is namelijk een vederlicht dessert en door het gebruik van sinaasappels lekker fris van smaak. Voor zo een nagerecht met vers fruit heeft iedereen nog wel een plaatsje. Durf jij het aan om eens zelf sinaasappelsoufflé te maken?

Wat is een soufflé?

Het woord ‘soufflé’ komt uit het Frans. Als je het in het Nederlands vertaalt, betekent het zoveel als ‘opgeblazen’. Het is een luchtig dessert, gemaakt van eieren De soufflé wordt al sinds de achttiende eeuw gemaakt in Frankrijk, dus je kunt rustig spreken van een echte Franse klassieker. Het bijzondere aan een soufflé is de unieke, luchtige textuur. Een goed gebakken soufflé heeft een mousseachtige binnenkant en een licht krokante korst aan de buitenkant. Behalve de zoete soufflé, zoals de sinaasappelsoufflé, die als nagerecht wordt geserveerd, worden er ook wel hartige soufflés gemaakt.

Sinaasappels, het fruit voor de winter

In de winter is er minder aanbod in vers fruit afkomstig uit Nederland. Een goede reden om eens te kiezen voor citrus. Dat is er namelijk in het najaar en de winter volop. En in de winter eet je vaak zwaardere diners, dus dan is een luchtig en licht nagerecht als een sinaasappelsoufflé zeker passend.

Sinaasappelsoufflé maken kun jij ook

Waarom wordt dit zo weinig gegeten? Waarschijnlijk omdat je er tegenop ziet en denkt dat het je toch niet lukt om een goede soufflé te maken. Maar laat je vooral niet intimideren door het idee dat je geen soufflé kunt maken. De kans dat de souffleés mislukken is erg klein, zeker als je het recept goed volgt. Zorg wel dat je de sinaasappelsoufflé direct op tafel kunt zetten en kunt eten, want ze zakken vrij snel in. Dit is normaal bij soufflés en geen teken dat ze mislukt zijn.

Sinaasappel soufflé
Sinaasappel soufflé
sinaasappel - citrus - recept - recepten

Sinaasappel

Gebruik die sinaasappel mensen! Je kunt er echt zoveel mee. In marinades, zelfgemaakte limonade of diverse soorten gebak.

soufflé maken

Soufflé maken; hier vind je tips en tricks

Een soufflé maken is leuk om te doen. Zet iets origineels op tafel. Soufflé maken wordt als moeilijk ervaren, met deze tips is dat het niet.

Sinaasappelsoufflé

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 70 minuten
Niveau: makkelijk

Ingrediënten voor dit recept

  • 2 sinaasappels
  • 2 eidooiers
  • 4 eiwitten
  • 60 gram suiker
  • 3 theelepels maïzena
  • 1 eetlepel bloem
  • 90 ml slagroom
  • 110 ml melk
  • 1 eetlepel roomboter
  • 2 eetlepels kristalsuiker
  • 4-6 ovenvaste bakjes

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je de sinaasappelsoufflé:

Smeer 4-6 ovenvaste bakjes in met roomboter en bestrooi ze met de 2 eetlepels kristalsuiker.

Was de sinaasappels met een beetje warm water en baking soda of neem biologische sinaasappels. Rasp de schil van de sinaasappels en bewaar ze.

Pers het sap uit de sinaasappels en doe dit in een pan.

Meng de maïzena met de bloem in een kommetje en voeg er de room en melk aan toe. Klop alle klontjes eruit en voeg bij het sap in de pan. Breng al roerende aan de kook en laat even goed doorkoken.

Meng de dooiers met  30 gram suiker en klop ze wit.

Giet 1/3 deel van het warme mengel bij de opgeklopte dooiers en roer goed door. Voeg nu bij de rest in de pan roer tot egaal en warm even kort door, maar laat niet koken. Roer de sinaasappelrasp er doorheen. Tot hier kun je het vooraf maken.

Zet een half uur voor je de sinaasappelsoufflé wilt serveren, de oven op 170 graden en begin met het stijfkloppen van het eiwit.

Voeg al kloppend de andere 30 gram suiker aan het eiwit toe en ga door tot er mooie pieken ontstaan. Schep 1/3 van de eiwitten bij het vlamengsel en schep door elkaar. Schep nu de rest er voorzichtig doorheen, je wilt zo veel mogelijk lucht behouden.

Verdeel alles over de bakjes tot ze mooi vol zitten. Strijk de bovenkant enigszins glad en veeg de rand met je vingers schoon.

Zet de bakjes direct voor ca. 20 minuten in de oven tot ze een mooie hoogte hebben. Controleer dit niet door de ovendeur te openen maar door het glas van de ovendeur.

Zet bordjes klaar om de sinaasappelsoufflé op te zetten, want als ze uit de oven komen moeten ze zo snel mogelijk geserveerd worden. Bij het afkoelen zakt de sinaasappelsoufflé in en is het mooie effect weg. Dat is zonde van je werk, al zal de smaak er niet minder om zijn.

Tafel lekker !!

Connie D.

Connie D.

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Ook interessant

  • Vruchtenbowl; ouderwets lekker met vers fruit header

    Vruchtenbowl; ouderwets lekker met vers fruit

  • pruimenjam maken

    Zelf pruimenjam maken van verse Hollandse pruimen

  • Tiramisu met bosbessen en citroen

    Tiramisu met bosbessen en citroen; omdat zelf gemaakt echt lekkerder is

  • Apfelstrudel

    Maak het jezelf makkelijker: Apfelstrudel van bladerdeeg

  • Gebakken rijst met ei

    Gebakken rijst met ei (Egg fried rice)

  • Spitskool met ei

    Spitskool met ei – makkelijk, snel en lokaal

  • Drie-in-de-pan

    Drie-in-de-pan; ouderwets lekker

  • Grootmoeders appelmoes, met tips van een Franse oma

    Grootmoeders appelmoes, met tips van een Franse oma

  • Het perfecte roerei maken

    Het perfecte roerei maken

  • Kaiserschmarrn

    Kaiserschmarrn à la gasthof Schönblick

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren

Nieuw

  • Champignonsaus zelf maken is het allerlekkerst en klaar in 25 minuten
  • Gevuld broodje ei; lekker voor ontbijt of lunch
  • Knapperige aardappelgratin met kaas uit de oven
  • Puddingbroodjes; de enige echte en ook de allerlekkerste
  • Knolselderijpuree met paddenstoelen; als vegetarische stamppot of als begeleider van wild of rundvlees
  • Cheesecake met gekaramelliseerde peren; Nederlandse peren op z’n Amerikaans

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Log in
  • Schrijf in
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.