Slagroomijs – Wie is er niet verzot op een heerlijk romig ijsje! Zeker op een mooie zomerdag is een ijsje een heerlijk tussendoortje. Je kunt hiervoor naar de ijssalon, maar je kunt ook thuis zelf heerlijk ijs maken. Begin er wel op tijd aan want ijs moet natuurlijk wel nog bevriezen en dat heeft tijd nodig.
Slagroomijs zelf maken
Het is leuk, leerzaam en vooral ook erg lekker om zelf ijs te maken. Hiervoor is een ijsmachine erg handig maar niet per se noodzakelijk. Het ijs uit de ijsmachine zal iets luchtiger en soepeler zijn dan ijs wat je zonder ijsmachine maakt. Met het recept van slagroomijs maak je heerlijk romig ijs. Het kan worden gebruikt voor de ijsmachine, maar het is ook heel eenvoudig om het ijs in de diepvries te laten bevriezen.
Roomijs is geen slagroomijs
Wat is dan het verschil zul je denken. Het komt er in het kort op neer dat slagroomijs een hoger vetpercentage heeft doordat je meer slagroom gebruikt. Roomijs is ijs wat gemaakt is met alleen eiwit uit zuivel. Voeg je er zoals in dit recept eidooiers aan toe, dan mag het geen roomijs meer heten. Dit zijn allemaal regeltjes om oneerlijke praktijken te voorkomen. Als nagerecht of tussendoortje voor thuis maakt het niet uit hoe je het ijs noemt als het maar lekker is toch?
Eidooiers in het slagroomijs
En een ding is zeker die eidooiers geven echt een veel vollere smaak aan het ijs. Een ander voordeel van eidooiers in het ijs is dat je basismengsel gebonden wordt door de dooiers. Dit is zeker als je ijs maakt zonder ijsmachine, goed voor de structuur. Slagroomijs met kristallen eet nu eenmaal niet zo lekker als heerlijk zacht ijs.
IJs maak je niet in een dag
Als je zelf ijs maakt, is dit niet in een uurtje gedaan. Het is niet veel werk, maar je moet wel even geduld hebben. Om te beginnen heeft ijs tijd nodig om te bevriezen, maar het is misschien wel net zo belangrijk om het ijsmengsel te laten rijpen.
Door het mengsel een nacht in de koelkast te laten rusten mengen de smaken zich goed. Het vet uit de dooiers heeft tijd nodig om zich te verenigen met het vet uit de slagroom. Het is niet dat je het basismengsel niet direct kunt bevriezen, het ijs zal echt wel lekker zijn. Maar zeker bij het maken van ijs zonder ijsmachine is er wel degelijk verschil in de structuur van het ijs als je het basismengsel de tijd geeft om te rijpen.
De ideale temperatuur voor ijs
Slagroomijs moet bevroren zijn, anders is het geen ijs. De meeste vriezers staan vaak op -18 graden, de ideale temperatuur om ijs te serveren is tussen de -12 en -15 graden. Haal voor het lekkerste zelfgemaakte slagroomijs je ijs daarom ongeveer een kwartiertje voor je het wil eten uit de diepvries. Het scheppen gaat dan ook een stuk makkelijker.
Slagroom
Voor de smaak, de luchtigheid of voor een feestelijke afwerking, met slagroom worden veel gerechten mooier maar vooral ook lekkerder.
Slagroomijs zelf maken doe je zo
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 250 ml volle melk
- 250 ml slagroom
- 4 eidooiers
- 150 gram witte basterdsuiker
- 1 eetlepel vanillesuiker of een theelepel extract
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je slagroomijs:
Als je ijs maakt, is hygiënisch werken erg belangrijk!
Begin met de dag ervoor het basismengsel te maken.
De melk verwarm je tot hij warm is, maar niet kookt.
Intussen meng je de eidooiers met de suiker en de vanille in een kom die op een pan past die je als au bain-marie kunt gebruiken.
Meng al roerend de warme melk bij het dooiermengsel. Doe dit voorzichtig en met kleien beetjes tegelijk, je wil niet dat de dooiers gaan stollen en hierdoor klontjes vormen.
Zet een pannetje op het vuur met een laagje water en breng dit aan de kook. Zet het vuur laag en zet de kom op het pannetje. Zorg ervoor dat de kom het water niet raakt. Blijf nu roeren tot het mengsel warm is en licht gebonden. Zorg ervoor dat je alles steeds goed mengt, vergeet de zijkanten niet. Laat het niet te warm worden! Je kunt de gaarheid testen als je een streep op de achterkant van je spatel kunt trekken en het mengsel niet direct terugloopt.
Haal de kom van de pan en klop het mengsel met een mixer licht en luchtig.
Mix er als het mengsel een stuk is afgekoeld kort de slagroom door met de mixer.
Giet de basis voor je slagroomijs in een afsluitbare bak en zet die minimaal 12 uur koud weg.
Heb je een ijsmachine dan kun je het ijs nu draaien volgens de gebruiksaanwijzing van de machine.
Heb je geen ijsmachine, roer de basis dan na 12- 24 uur door en zet de bak in de diepvries. Roer elk uur de basis even door om het ijs gelijkmatig te laten bevriezen. Doe dit 3 of 4 keer. Als het slagroomijs te stevig wordt om door te roeren laat je het nog 3 uur of langer bevriezen.
Haal het slagroomijs een kwartiertje voor je het wil eten uit de diepvries.
Tafel lekker!!