Slagroomijs zelf maken is niet moeilijk, maar vraagt wel wat geduld. Met dit recept voor slagroomijs zelf maken proef je pas echt hoe lekker vers gemaakt ijs kan zijn. Je gebruikt volle melk, verse eieren en slagroom en laat het basismengsel een nacht rusten. Zo kunnen de smaken zich goed mengen. Of je nu een ijsmachine hebt of niet, dit slagroomijs recept is voor iedereen te doen. Neem de tijd en geniet straks van heerlijk romig zelfgemaakt slagroomijs.
Het fijne aan slagroomijs zelf maken is dat je precies weet wat erin zit. Geen onnodige toevoegingen, maar pure ingrediënten die je in de supermarkt haalt. Door het ijsmengsel rustig au bain-marie te bereiden met eidooiers, krijg je een extra volle smaak. Heb je geen ijsmachine? Geen probleem! Ook in de vriezer lukt het prima als je tussendoor roert. Zo maak je van slagroomijs zelf maken een leuk en smaakvol project voor een zonnige dag.
Slagroomijs zelf maken doe je zo
Ingrediënten:
- 250 ml volle melk
- 250 ml slagroom
- 4 eidooiers
- 150 gram witte basterdsuiker
- 1 eetlepel vanillesuiker of een theelepel extract
Slagroomijs zelf maken doe je zo:
Als je ijs maakt, is hygiënisch werken erg belangrijk!
Begin met de dag ervoor het basismengsel te maken.
De melk verwarm je tot hij warm is, maar niet kookt.
Intussen meng je de eidooiers met de suiker en de vanille in een kom die op een pan past die je als au bain-marie kunt gebruiken.
Meng al roerend de warme melk bij het dooiermengsel. Doe dit voorzichtig en met kleien beetjes tegelijk, je wil niet dat de dooiers gaan stollen en hierdoor klontjes vormen.
Zet een pannetje op het vuur met een laagje water en breng dit aan de kook. Zet het vuur laag en zet de kom op het pannetje. Zorg ervoor dat de kom het water niet raakt. Blijf nu roeren tot het mengsel warm is en licht gebonden. Zorg ervoor dat je alles steeds goed mengt, vergeet de zijkanten niet. Laat het niet te warm worden! Je kunt de gaarheid testen als je een streep op de achterkant van je spatel kunt trekken en het mengsel niet direct terugloopt.
Haal de kom van de pan en klop het mengsel met een mixer licht en luchtig.
Mix er als het mengsel een stuk is afgekoeld kort de slagroom door met de mixer.
Giet de basis voor je slagroomijs in een afsluitbare bak en zet die minimaal 12 uur koud weg.
Heb je een ijsmachine dan kun je het ijs nu draaien volgens de gebruiksaanwijzing van de machine.
Heb je geen ijsmachine, roer de basis dan na 12- 24 uur door en zet de bak in de diepvries. Roer elk uur de basis even door om het ijs gelijkmatig te laten bevriezen. Doe dit 3 of 4 keer. Als het slagroomijs te stevig wordt om door te roeren laat je het nog 3 uur of langer bevriezen.
Haal het slagroomijs een kwartiertje voor je het wil eten uit de diepvries.
Tafel lekker !!
Slagroomijs zelf maken is iets wat je echt een keer gedaan moet hebben. Slagroomijs zelf maken doe je eenvoudig met verse ingrediënten uit de supermarkt. Neem er rustig de tijd voor, want hoe beter je basismengsel, hoe romiger het ijs wordt. Door eidooiers toe te voegen krijgt je slagroomijs een extra volle smaak. Laat het mengsel minstens een nacht rusten en roer het ijs tijdens het bevriezen een paar keer door als je geen ijsmachine gebruikt. Zo voorkom je harde ijskristallen. Serveer het slagroomijs met vers fruit, een hoorntje of gewoon puur in een bakje. Een simpel maar bijzonder toetje dat altijd in de smaak valt.
Slagroomijs zelf maken is het proberen waard
Gebruik altijd verse slagroom, volle melk en scharreleieren voor het beste resultaat. Slagroomijs zelf maken vraagt weinig techniek, maar wel wat geduld. Maak het ijsmengsel goed koud voor je het in de machine doet of in de vriezer zet. Haal je slagroomijs altijd een kwartiertje voor het serveren uit de diepvries zodat het mooi schepbaar is. Met dit recept om slagroomijs zelf te maken haal je de ijssalon in huis, maar dan met de smaak van vers. Een leuke manier om thuis samen van iets lekkers te genieten!
Handige bewaartips en variaties
Bewaar zelfgemaakt slagroomijs goed afgesloten in de vriezer, liefst in een platte bak zodat het sneller bevriest en makkelijker schepbaar is. Slagroomijs zelf maken kan je zo vaak doen als je wilt, en je kunt variëren met toevoegingen zoals stukjes fruit, noten of chocolade. Zorg er wel voor dat je het basismengsel rustig laat rijpen, dat geeft de beste structuur en smaak. Zo wordt slagroomijs zelf maken echt een succes!
Slagroomijs zelf maken doe je zo
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 250 ml volle melk
- 250 ml slagroom
- 4 eidooiers
- 150 gram witte basterdsuiker
- 1 eetlepel vanillesuiker of een theelepel extract
Bereidingswijze van dit recept
Als je ijs maakt, is hygiënisch werken erg belangrijk!
Begin met de dag ervoor het basismengsel te maken.
De melk verwarm je tot hij warm is, maar niet kookt.
Intussen meng je de eidooiers met de suiker en de vanille in een kom die op een pan past die je als au bain-marie kunt gebruiken.
Meng al roerend de warme melk bij het dooiermengsel. Doe dit voorzichtig en met kleien beetjes tegelijk, je wil niet dat de dooiers gaan stollen en hierdoor klontjes vormen.
Zet een pannetje op het vuur met een laagje water en breng dit aan de kook. Zet het vuur laag en zet de kom op het pannetje. Zorg ervoor dat de kom het water niet raakt. Blijf nu roeren tot het mengsel warm is en licht gebonden. Zorg ervoor dat je alles steeds goed mengt, vergeet de zijkanten niet. Laat het niet te warm worden! Je kunt de gaarheid testen als je een streep op de achterkant van je spatel kunt trekken en het mengsel niet direct terugloopt.
Haal de kom van de pan en klop het mengsel met een mixer licht en luchtig.
Mix er als het mengsel een stuk is afgekoeld kort de slagroom door met de mixer.
Giet de basis voor je slagroomijs in een afsluitbare bak en zet die minimaal 12 uur koud weg.
Heb je een ijsmachine dan kun je het ijs nu draaien volgens de gebruiksaanwijzing van de machine.
Heb je geen ijsmachine, roer de basis dan na 12- 24 uur door en zet de bak in de diepvries. Roer elk uur de basis even door om het ijs gelijkmatig te laten bevriezen. Doe dit 3 of 4 keer. Als het slagroomijs te stevig wordt om door te roeren laat je het nog 3 uur of langer bevriezen.
Haal het slagroomijs een kwartiertje voor je het wil eten uit de diepvries.
Tafel lekker !!