Snelle rabarber crumble – Rabarber, je houdt ervan of je vindt het helemaal niets. Rabarber duikt vooral op in zoete gerechten als desserts, gebak of als compote. Ben jij een liefhebber? Maak dan eens een snelle rabarber crumble. Daarmee zet je een origineel, en lekker toetje met rabarber op tafel, waarmee je misschien ook nog wel een niet-liefhebber aan de rabarber krijgt. Nooit rabarber gegeten? Probeer het gewoon eens!
Rabarber, is dat nu groente of fruit?
Rabarber is een groente. Dat klinkt je misschien wat vreemd in de oren omdat rabarber vooral opduikt in gerechten waar normaal fruit voor gebruikt wordt, zoals de crumble. Rabarber is een lid van de duizendknoopfamilie en een echte stengelgroente. Meestal wordt de groente zonder de grote groene bladeren verkocht. Die bladeren zijn overigens niet eetbaar. De stelen, die een friszure smaak hebben, kunnen worden gekookt met wat suiker, calciumcarbonaat of kaliumhydroxide om het zuur wat te neutraliseren. Ook kun je wat fijngesneden, gedroogde abrikozen toevoegen. Die bevatten van nature veel calcium en ook daardoor zal het zuur wat geneutraliseerd worden. En natuurlijk is dat lekkerder dan krijt en ongetwijfeld ook gezonder. Het kan verschil in smaak maken of je groene of rode rabarberstengels gebruikt. De groene zijn vaak wat zuurder dan de rode.
Zet jij die rabarber crumble vanavond nog op tafel?
Hieronder vind je het recept voor een snelle rabarber crumble. Een crumble is een nagerecht waarbij fruit wordt afgedekt met kruimeldeeg en in de oven wordt gebakken. Zo krijg je een heerlijk, warm fruittoetje met een krokant laagje. Dus spring snel op de fiets, en sprint naar de groenteboer voor een bos rabarber. Serveer vanavond een rabarber crumble en scoor bonuspunten bij de rabarberliefhebbers aan jouw eettafel. Het is lekker om bij een crumble als deze een bolletje roomijs of vanille-ijs, en eventueel wat slagroom, te serveren.
Rabarber desserts; lekkere en inspirerende recepten
Lust je graag rabarber? Ga dan eens een stapje verder dan de bekende rabarber compote. Durf jij Ć©Ć©n van deze rabarber desserts te proberen?
Snelle rabarber crumble
Print receptIngrediƫnten voor dit recept
- 750 gram rabarber
- 75 gram suiker
- 1 eetlepel citroen- of limoensap
- 1 kaneelstokje
- 1,5 theelepel vanille extract
- 2 eetlepels grenadinesiroop
- 100 gram bloem
- 50 gram boter
- 50 gram lichtbruine basterdsuiker
- een snufje zout
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je een snelle rabarber crumble:
Was de rabarber, haal van beide einden een stukje af en snijd de stengels in stukjes.
Doe de rabarber in een pan. Voeg het limoensap, de grenadinesiroop, het vanille-extract, de suiker en het kaneelstokje toe. Breng aan de kook en laat een minuut of 8 koken. Verwijder na het koken het kaneelstokje.
Doe de rabarber oven in een passende ovenschaal.
Verwarm de oven op 180 graden.
Snijd de boter in kleine blokjes.
Meng de boter met de bloem, de basterdsuiker en het zout. Wrijf met je vingertoppen tot een kruimelig deeg.
Bestrooi de rabarber met de deegkruimels en plaats de schaal in de oven.
Bak de rabarber crumble in 20 – 30 minuten goudbruin.
Serveer direct, eventueel met een bolletje ijs en slagroom.
Tafel lekker !!