Souffle van kwark en rode bessen – Vroeger hadden veel mensen thuis groente en fruit in de tuin. Bijna iedereen had dan toch wel minstens een bessenstruik. Ik kan me herinneren dat we in de zomervakantie weleens bij een tante op bezoek gingen en dat we dan met een bakje vol rode bessen naar huis gingen. Die tante had zoveel fruit dat ze het zelf niet allemaal op kreeg. Hier moest ik vandaag aan denken toen ik deze doos langs de weg zag staan, deze mensen hadden waarschijnlijk ook erg veel bessen en hadden zich bedacht dat ze die wel langs de weg konden verkopen. En het werkt, want ik had nog net het laatste doosje. Dat was de basis voor een heerlijke soufflé van kwark en rode bessen.
Soufflé maken is echt niet zo lastig als het lijkt
Er wordt vaak nogal moeilijk gedaan over het maken van een soufflé. Het is een heerlijk en licht dessert met een luxe uitstraling. Het enige nadeel is dat je het niet van tevoren kunt maken, omdat je het direct uit de oven moet serveren. Als je alles klaar zet kun je dit dessert toch in een half uur op tafel hebben staan. 10 minuten voor het maken en 20 minuten in de oven. Dat valt mee toch?
Het enige nadeel is dat je deze soufflé van kwark en rode bessen niet vooraf kan maken omdat je het direct uit de oven moet serveren.
Soufflé maken; hier vind je tips en tricks
Een soufflé maken is leuk om te doen. Zet iets origineels op tafel. Soufflé maken wordt als moeilijk ervaren, met deze tips is dat het niet.
Kwark; eerlijke en heerlijke zuivel
Vooral gegeten als ontbijt vanwege de vele eiwitten, maar ook in gebak en nagerechten is kwark een veel gebruikt zuivelproduct.
Rode bessen; heerlijke friszure smaakbommetjes
Zet die rode bessen eens in het zonnetje, die smaakbommetjes laten een gerecht helemaal opleven. Zelfs een kan water fleurt er van op.
Soufflé van kwark en rode bessen
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 100 gram kwark
- 10 gram suiker
- 10 gram boter
- 2 eidooiers
- 2 eiwitten
- 35 gram suiker
- een snufje zout
- 12 gram maïzena
- 65 gram rode bessen, gerist
- boter en suiker voor de vormpjes
Bereidingswijze van dit recept
De soufflé van kwark en rode bessen maak je zo:
Wat je klaar kunt zetten:
Smeer 4 ovenschaaltjes of vuurvaste kopjes in met boter. Bestrooi de binnenkant met suiker zodat alle boter bedekt in met suiker en zet koel weg. Zet een ovenschaal klaar waar de vormpjes in passen. Leg op de bodem van de ovenschaal een schone vaatdoek of en paar velletjes keukenpapier, dit is om het trillen van de bakjes tegen te gaan.
Meng de kwark met de suiker en het eigeel. Smelt de boter en roer dat door het kwarkmengsel. Zet koel weg.
Doe de eiwitten in een schone roestvrijstalen of glazen kom met een klein snufje zout. Meng de maïzena met de 35 gram suiker.
Denk eraan om de oven tijdig aan te zetten, de souffle van kwark en rode bessen moet op 220 graden afgebakken worden.
Het maken van de soufflé van kwark en rode bessen:
Klop de eiwitten samen met het suiker/maïzenamengsel tot het dik en schuimig is. Schep een royale lepel van het schuim bij het kwarkmengsel en roer dit er goed doorheen. Doe het kwarkmengsel nu bij het eiwit en vouw het eiwit er voorzichtig door zodat zoveel mogelijk lucht behouden blijft. Schep de besjes er kort doorheen. Verdeel het luchtige mengsel over de vormpjes en zet ze in de ovenschaal. Giet een paar kopjes water in de schaal zodat de kopjes half in het water staan. Bak de soufflé van kwark en rode bessen in ongeveer 20 minuten gaar. Haal de schaaltjes voorzichtig uit het water, dep de onderkant droog door ze even op een doekje te plaatsen en zet op een bordje, bestrooi met poedersuiker en serveer er eventueel wat extra besjes bij. Serveer direct!
Tafel lekker !!