Oude remeker met stoofperenchutney – Echt lekkere oude kaas van Hollandse bodem met een zachtzoete chutney van stoofperen die krachtig genoeg is om de oude kaas aan te kunnen. De combinatie is werkelijk een sensatie van smaken in je mond. Dit is een kaasplankje wat je met trots kunt presenteren. Geef een glaasje lekkere rode port bij de oude remeker met stoofperenchutney, en je hebt een geweldig dessert dat in ieders geheugen blijft hangen.
Oude remeker met stoofperenchutney
Bij een dessert denk je al snel aan iets zoets, maar steeds vaker wordt er ook kaas als nagerecht gegeven. Het kan dan lastig zijn om te kiezen welke kazen je hiervoor moet kopen. Maak het jezelf niet te moeilijk en koop één of twee echt lekkere stukken kaas, het liefst van eigen bodem. Het hoeven niet altijd buitenlandse kazen te zijn. Maak een heerlijke stoofperenchutney en koop een mooi stuk oude remeker. Misschien ook nog een stuk remeker pril voor degene die niet van oude kaas houdt. Zeker weten dat iedereen verrast zal zijn door de geweldige smaken.
Een stoofperenchutney is een chutney om te onthouden
Ja, je leest het goed: een chutney van stoofperen. Stoofpeertjes in port zijn heerlijk als bijgerecht bij een winterse maaltijd. Je ziet ze ook vaak in zoete nagerechten en gebak. Maar als je er een hartige stoofperenchutney van maakt, passen ze geweldig bij een lekkere oude kaas zoals olde remeker.
Als je oude remeker met stoofperenchutney op tafel wil zetten, bedenk dan dat de chutney het lekkerste is als hij een tijdje heeft gestaan. Begin er daarom het liefst een week van tevoren aan. Als je dan toch chutney maakt, maak dan direct iets meer. Je kunt goed afgesloten potjes met chutney wel een paar maanden in de koelkast bewaren. Lekker voor een volgende keer of als een cadeautje wanneer je ergens op visite gaat en je niet met lege handen wil komen.
Daar moet bij gedronken worden
Serveer bij de oude remeker met stoofperenchutney een glaasje Ruby Port. De volle, fruitige smaak van de port sluit prachtig aan bij de zoete chutney en de hartige kaas, waardoor je een perfecte balans in smaken krijgt. Voor wie liever een droge wijn kiest, kan een Côtes du Rhône of een Zinfandel een heerlijke optie zijn.
Stoofperen; de heerlijke smaak van herfst en winter
Tien recepten met stoofperen in de hoofdrol. Van pure nostalgie tot modernere varianten. Heb jij al eens een koek gevuld met stoofperen? Ontdek het hier.
Oude remeker met stoofperenchutney
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 500 gram Gieser Wildeman stoofperen
- 200 ml rode port
- 150 gram suiker
- 2 rode uien
- 1 sinaasappel
- 2 cm verse gember
- 1 steranijs
- 1 theelepel zout
- een stuk oude remeker kaas
- toast naar keuze
- 1 kaneelstokje
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je oude remeker met stoofperenchutney:
Schil de peren en snijd ze in kleine blokjes, en doe ze in een ruime pan.
Snipper de uien en voeg ze toe aan de stukjes peer.
Rasp er de gember bij en voeg het zout, de steranijs, het kaneelstokje, de port en de suiker toe.
Was de sinaasappel grondig en schaaf met een dunschiller 4 royale repen van de schil (zonder het wit).
Pers de sinaasappel uit en voeg het sap samen met de repen schil toe aan de peren.
Breng alles aan de kook. Zodra het kookt, draai je het vuur laag en laat je de chutney, onder af en toe roeren, een uurtje zachtjes sudderen.
Als de stukjes peer mooi zacht zijn, zet je het vuur hoger en laat je het vocht inkoken totdat het voor de helft is ingekookt.
Haal de kaneel, steranijs en de repen schil uit de chutney.
Meng een eetlepel water met een eetlepel maizena. Voeg dit al roerend in een straaltje aan de kokende massa toe tot de chutney de gewenste dikte heeft.
Doe de hete chutney in steriele potjes en draai ze direct dicht.
Laat de stoofperenchutney afkoelen en zet de potjes minimaal 3 dagen koel weg.
Snijd van de oude remeker dunne plakken en leg deze op een plank.
Vul een kommetje met stoofperenchutney en zet het bij de kaas op de plank.
Voor de beste smaakbeleving laat je dit een uurtje op kamertemperatuur komen.
Geef er toast naar keuze bij.
Tafel lekker !!
Waar komt de kaneel ineens vandaan? Staat niet bij de ingrediënten.
Sorry die mist inderdaad, het is inmiddels aangepast