Tarte tatin met ananas – Een friszuur nagerecht, warm uit de oven.
Tarte tartin met verse ananas, karamel en bladerdeeg
De klassieker van fruit, karamel en bladerdeeg, is een recept dat oorspronkelijk gemaakt wordt met appels, kun je ook met heel veel andere soorten fruit maken. Een van de vereisten is dan wel dat het fruit niet te zoet is, om een overdadige zoete taart te vermijden. De tarte tatin is al vrij zoet door het gebruik van karamel. Zou je daar nog zoet fruit bij gebruiken, dan is het wel heel heftig. Een tarte tatin met ananas is wel een goed idee. Verse ananas is ook best zoet, maar heeft een lichte fris zure smaak die je kunt versterken met een beetje limoensap. Zo houd je de zoetigheid in het recept een klein beetje in evenwicht.
Een op zijn kop gebakken taart?
Tarte tatin van ananas wordt, zoals het hoort, op zijn kop gebakken. Eerst maak je een karamel, daarop leg je er lekker dikke schijven verse ananas op die je afdekt met een laag bladerdeeg. Door de taart op zijn kop te bakken wordt het bladerdeeg lekker krokant, terwijl de ananas gaart in de karamel.
Pas op, karamel is heel heet!
Karamel is ontzettend heet en je kunt je er flink aan verbranden. Wacht daarom altijd minimaal 5 minuten voor je de tarte tatin met ananas omdraait. Dit omdraaien doe je het beste met een groot bord en een handdoek. Leg het bord op de taart en vouw de handdoek er in een reep overheen. Draai nu snel in een beweging de vorm met de taart en het bord om. Niet twijfelen want dan loopt de hete karamel ertussenuit. Haal nu voorzichtig de vorm eraf en schik de ananas als dat nodig is.
Tarte tatin met ananas is warm geserveerd het allerlekkerst
De tarte tatin met ananas kun je zeker koud eten, maar als hij nog niet is afgekoeld is hij het allerlekkerst. Serveer dit nagerecht in kleine puntjes met een schepje zure room of ongezoete slagroom. Een bolletje ijs erbij is ook erg lekker door de combinatie van warm en koud.
Ananas; de lekkerste dingen maken met verse ananas
Heerlijk fris zo uit het vuistje, maar ook erg lekker in zowel hartige als zoete gerechten, verse ananas is een topper in de keuken.
Tarte tatin met ananas
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 plak bladerdeeg koelvers
- 1 verse ananas
- 100 gram suiker
- sap 1/2 limoen
- 70 gram roomboter
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je tarte tatin met ananas:
Hiervoor heb je een ronde vuurvaste ovenschaal, pan of bakblik van 24-28 cm nodig. Gebruik geen springvorm want die kan gaan lekken.
Snijd, met een scherp mes, de boven- en onderkant en de schil van de ananas. Snijd de ananas nu in plakken van ongeveer 2 cm dik. Haal de kern eruit met een steker of een mesje. Laat een schijf ananas heel en snijd de andere doormidden. Het is afhankelijk van de grootte van je vorm en de ananas hoeveel schijven je nodig hebt.
Verwarm je bakvorm en smelt hierin de suiker tot die tot karamel begint te verkleuren. Zodra er een mooie bruine kleur ontstaat zet je het vuur uit en voeg je de boter toe. Roer die samen met het sap van de limoen door de karamel.
Leg nu een schijf ananas in het midden van de vorm en probeer er zoveel mogelijk ananas naast te leggen. De ananas moet wel naast elkaar liggen en niet op elkaar. Je kunt het een beetje tegen elkaar aanduwen, want de ananas krimpt een beetje tijdens het bakken. Op de foto is een vorm van 24 cm gebruikt. Heb je een grotere vorm leg de ananas van de buitenring dan dwars.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Neem een bord of deksel die ongeveer 4 cm meer doorsnede heeft dan je bakvorm en leg die op je plak bladerdeeg. Snijd nu met een scherp mes een cirkel langs het bord. Leg de plak bladerdeeg op de ananas en stop de zijkanten goed in. Pas op, kom niet met je vingers aan de karamel. Prik met een vork gaatjes in het bladerdeeg en zet de tarte tatin met ananas in de oven. Verlaag na 10 minuten de oventemperatuur naar 180 graden en bak de tarte tatin nog ongeveer 30 minuten, tot het bladerdeeg mooi goudbruin en gaar is. Maak de ovendeur het eerste half uur niet open zodat het bladerdeeg goed kan bakken.
Haal de tarte tatin met ananas uit de oven en laat hem minimaal 5 minuten afkoelen. Leg een bord of schaal met een iets verhoogde rand (in verband met eventueel lopende karamel) op de vorm en draai die met behulp van een handdoek in een keer om. Rangschik indien nodig de ananas en serveer met een lepel zure room, ijs of slagroom.
Tafel lekker !!