Deze tiramisu met bosbessen en citroen is een fris en licht alternatief voor het klassieke Italiaanse dessert. In plaats van koffie en cacao gebruik je een zelfgemaakte saus van verse bosbessen en citroensap. Dat geeft een fruitige en zomerse smaak die heel goed past bij warmere dagen, gezellige feestjes of als lekkere afsluiter van een etentje.
In dit recept ga je aan de slag met verse bosbessen. Je kookt ze kort met citroensap en een beetje suiker, waardoor ze openspringen en hun smaak afgeven. Het resultaat is een intens fruitige saus waarmee je de lange vingers doordrenkt. Dat is echt veel lekkerder dan bosbessensaus uit een flesje, die vaak te zoet en kunstmatig smaakt.
Een tiramisu met bosbessen en citroen is makkelijker dan je misschien denkt
Een goede tiramisu met bosbessen en citroen hoeft niet ingewikkeld te zijn. Het belangrijkste is dat je werkt met verse, goed verkrijgbare ingrediënten: eieren, mascarpone, lange vingers, witte chocolade en natuurlijk bosbessen en citroen. Je hebt maar acht ingrediënten nodig, maar het eindresultaat ziet eruit alsof je uren hebt staan zwoegen.
Begin met het maken van het bosbessenmengsel. Doe dat ruim van tevoren, want het moet goed afkoelen voor je het gebruikt. Daarna splits je de eieren, klop je de dooiers luchtig met suiker en vanille, en meng je dat voorzichtig met mascarpone. Vervolgens klop je de eiwitten stijf met een beetje suiker. Dat maakt de tiramisu lekker luchtig – roer zo weinig mogelijk om de luchtigheid te behouden.
Zelf een tiramisu maken is echt lekkerder
In de supermarkt vind je kant-en-klare tiramisu in plastic bakjes, maar die zijn vaak zwaar, te zoet en zitten vol met toevoegingen. Deze tiramisu met bosbessen en citroen maak je helemaal zelf, zonder conserveermiddelen of smaakversterkers. Door zelf de saus te maken en echte mascarpone te gebruiken, krijg je een romig dessert dat in balans is: fris, lichtzoet en met voldoende zuren.
De lagen bouw je eenvoudig op: doop de lange vingers in het bosbessenmengsel en leg ze in een schaal, gevolgd door een laag mascarponemengsel. Herhaal dit en werk af met wat achtergehouden saus, verse bosbessen en witte chocoladeschilfers. Die schilfers maak je makkelijk zelf met een dunschiller – veel lekkerder dan witte chocoladevlokken uit de fabriek.
Een feestelijk dessert om te delen
Deze tiramisu met bosbessen en citroen is ideaal als je gasten krijgt. Je maakt het vooraf, zet het in de koelkast, en zet het pas op tafel als het tijd is voor het toetje. Omdat je het in een grote schaal maakt, is het geschikt om te delen. Geen stress over de opmaak, maar gewoon opscheppen en genieten.
Bovendien is het een dessert dat ook in grotere porties niet te zwaar is. Door de frisse citroen en het fruitige van de bosbessen blijft het luchtig en verfrissend. Zelfgemaakt is ook echt veel lekkerder – zonder ingewikkeld te doen of dure ingrediënten te gebruiken. En aan tafel wordt iedereen direct enthousiast. Een groter compliment kun je niet krijgen.
Tiramisu recepten die je zelf wilt maken
De bekende klassieker tiramisu in vele variaties. Mascarpone, lange vingers en nog veel meer lekkers met steeds een ander resultaat.
Bessen; vers fruit met de mooiste kleuren
Zoete blauwe bessen, maar ook zure rode, witte of kruisbessen. Genoeg inspiratie om de lekkerste gerechten te maken met dit fruit.
Tiramisu met bosbessen en citroen
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 300 gram verse bosbessen
- 3 citroenen
- 255 gram suiker
- 400 gram mascarpone
- 4 eieren
- 1 theelepel vanille
- 1-2 pakken lange vingers
- stukje witte chocolade
Bereidingswijze van dit recept
Was de bosbessen en weeg 200 gram af in een pan.
Pers de citroenen uit en doe het sap samen met 75 gram suiker en 75 ml water bij de bosbessen in de pan.
Breng dit aan de kook en laat even doorkoken tot de bosbessen openbarsten. Druk de bosbessen plat en kook kort door. Zet opzij om af te koelen.
Scheid de eieren. Zorg ervoor dat de kom voor het eiwit vetvrij is.
Roer de mascarpone kort los in een ruime kom.
Klop de eidooiers dik en luchtig met 120 gram suiker en de vanille.
Klop de eiwitten glanzend en stevig met 60 gram suiker en een snufje zout.
Meng met een spatel een derde van het eigeelmengsel door de mascarpone. Voeg daarna de rest toe en meng zo kort mogelijk.
Schep het eiwit luchtig door het mascarponemengsel. Meng ook hier zo kort mogelijk om de luchtigheid te behouden.
Neem een ruime schaal.
Haal de lange vingers een voor een door het bosbessenmengsel en leg ze op de bodem van de schaal.
Verdeel de helft van het mascarponemengsel over de lange vingers. Maak nog een laag met door het mengsel gehaalde lange vingers.
Schep een beetje extra sap over de lange vingers, maar bewaar minimaal 2 eetlepels voor de bovenkant.
Verdeel de rest van het mascarponemengsel over de lange vingers en strijk iets glad. Tik zachtjes met de schaal op tafel om de lucht eruit te laten.
Verdeel het overgebleven sap in druppels over de bovenkant en strooi de resterende verse bosbessen erover.
Schaaf met een dunschiller schilfers witte chocolade over de tiramisu.
Zet de tiramisu minimaal 3 uur, maar liever een hele nacht, in de koelkast om op te stijven en de smaken te laten intrekken.
Tafel lekker !!
Dag, voor hoeveel personen is het?
Moet je echt bosbessen of kun je ook bij de Jumbo zoomzak rode fruit uit de vriezer?
Je hopen binnenkort een examenfeest hebben dus dan zoek ik het best wel even een makkelijk recept voor vele eters.
Gr.Doortje
Dit recept is voor 8 personen Doortje en het is makkelijk aan te passen voor een groter gezelschap. In plaats van verse bosbessen kan diepvries rood fruit ook, zoals van Jumbo. Maak het een dag van tevoren zodat de tiramisu goed kan opstijven en de smaken intrekken.
Helaas, bosbessen zijn vrijwel nergens verkrijgbaar. Jammer, want erg lekker. Wel blauwe bessen. Een volstrekt ander product. En die worden vermoedelijk ook bedoeld.
Wij hadden het hier echt over bosbessen, en op onze website kunt u ook lezen dat dat andere bessen zijn dan blauwe bessen. Wat natuurlijk niet wegneemt dat je voor dit recept gerust ook blauwe bessen kunt gebruiken.