Rabarbertaart, upside down – De tijd dat er rabarber is, is maar kort. Dat is een goede reden om er dan ook lekker veel mee te koken en te bakken. De upside down rabarbertaart wordt dan ook in die tijd met regelmaat gemaakt. Ook de mensen die zeggen niet van rabarber te houden smullen ervan en zeggen niet te weten dat rabarber zo lekker is. Alle reden dus om de keuken in te duiken en die heerlijkheid te gaan bakken.
De makkelijkste rabarbertaart
Het is altijd leuk om te koken en te bakken met recepten van het seizoen. Zeker als die niet te moeilijk zijn om te maken, maar toch een geweldig mooi en smakelijk effect hebben.
De rabarbertaart maak je in een ovenvaste koekenpan of in een dicht bakblik. Gebruik hiervoor geen springvorm omdat dan de suikerstroop eruit kan lopen en een enorme rommel maakt in je oven. Je maakt eerst op een heel makkelijke manier in het bakblik een karamel. Die karamel beleg je royaal met stukjes gesneden rabarber.
Een mixer is niet nodig voor de rabarbertaart, je mengt eenvoudig de droge ingrediënten en de natte ingrediënten, apart, door elkaar en dan samen. Dit giet je over de rabarber en de oven doet de rest.
Zoet, zuur en heerlijk sappig
De upside down rabarbertaart is lekker zompig en plakkerig door het sap van de rabarber, dat samen met de suiker een karamel vormt. Omdat je de cake omdraait kun je het fruit mooi zien en is de koek absoluut niet droog. Hij is erg lekker bij een kopje koffie of thee, maar ook met een bolletje ijs erbij als nagerecht met rabarber.
Rabarber schillen, of toch niet?
Gelukkig zie je steeds vaker rabarber in de winkels of op de markt, maar niet iedereen weet hoe je rabarber moet klaarmaken. Moet je rabarber schillen bijvoorbeeld? Je kunt hem schillen, maar dat hoeft niet altijd. Als je mooie rode rabarber hebt, zorgt dat schilletje ervoor dat je rabarber na het garen een prachtige rode kleur heeft. Meestal snijd je de rabarber in korte dunne boogjes en zijn taaie draden niet aan de orde. Als je erg dikke stengels hebt, en je gebruikt grote stukken rabarber dan kun je de rabarber beter wel even schillen om die taaie draden te voorkomen.
Rabarber desserts; lekkere en inspirerende recepten
Lust je graag rabarber? Ga dan eens een stapje verder dan de bekende rabarber compote. Durf jij één van deze rabarber desserts te proberen?
Rabarbertaart, upside down
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 300 gram kristalsuiker
- 50 gram boter
- 350 gram rabarber
- 200 gram patentbloem
- 1 theelepel bakpoeder
- 1/4 theelepel baksoda
- 2 eieren
- 200 gram yoghurt
- 75 gram zonnebloemolie
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je rabarbertaart:
Snijd de rabarber in schijfjes van ongeveer 1 cm dikte.
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
Smelt de boter in een ovenvaste koekenpan. Strooi er de helft van de suiker over en laat dit ongeveer 2 minuten verwarmen. Verdeel de rabarber hierover en zet apart.
Weeg nu bloem, bakpoeder, baksoda en zout af en zeef het boven een kom, doe hier de rest van de suiker bij.
Klop de eieren met de yoghurt en de zonnebloemolie los. Giet dit bij de droge ingrediënten en roer dit met een houten lepel goed door elkaar tot een glad beslag.
Giet dit mengsel over de rabarber en strijk het glad.
Zet de pan in de oven en bak de rabarbertaart 30-35 minuten. Test of de rabarbertaart gaar is door er voorzichtig met een satéstokje in te steken, komt het er schoon uit dan is de koek gaar. Laat de rabarbertaart nog 5 minuten staan. Leg een bord op de taart en keer alles in een snelle beweging om.
Serveer de upside down rabarbertaart bij een kop koffie of thee of als nagerecht met een bolletje ijs.
Tafel lekker !!
Ziet er super lekker uit!
Ik ga ze weldra maken want ik heb superveel rabarber in mn tuin staan…mmmmm 🙂
Daar ga je geen spijt van krijgen het is een zalige rabarbertaart.
ben benieuwd hoe hij smaakt…
Wij zijn benieuwd of het je gelukt is 😉
Leuk Els! Wij zijn net zo benieuwd!
Hij was heerlijk, ik ga morgen nog 1 maken!
De smaak te pakken dus! Geniet ervan Els!