Vanille panna cotta met karamelsaus en bastognepoeder – Panna cotta is van origine een Italiaans nagerecht gemaakt van room. De letterlijke vertaling van panna cotta betekent dan ook ‘gekookte room’. De basis ingrediënten van een panna cotta zijn room, suiker, vanille en gelatine. Uiteraard kun je hier eindeloos mee variëren. De klassieke variant van een vanille panna cotta is vaak met een karamelsaus. In dit recept voegen we een poeder van bastognekoeken toe. Heel makkelijk en erg lekker. Dit maakt het tot een heerlijk zoet en verrassend dessert met een combinatie van lekkere smaken en structuren. Een feestje om te serveren als nagerecht of toetje.
Je kunt deze panna cotta met karamelsaus en bastognepoeder heel goed een dag van te voren al maken. Alle losse onderdelen zijn makkelijk en goed voor te bereiden. Bewaar de panna cotta en de karamelsaus in de koelkast en het bastognepoeder in een afgesloten bakje. Op het moment van serveren hoef je de bordjes alleen nog op te maken.
Je kunt deze panna cotta met karamelsaus en bastognepoeder heel goed een dag van te voren al maken.
Vanille panna cotta met karamelsaus en bastognepoeder
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 500 + 100 ml verse slagroom
- 50 + 200 gram kristalsuiker
- 1 vanille stokje
- 4 blaadjes gelatine
- 50 ml. water
- 4 bastognekoeken
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je vanille panna cotta met karamelsaus en bastognepoeder:
Zet 4 kleine schaaltjes / timbaaltjes klaar en vul ze met koud water. Doe 500 ml. slagroom in een pan en breng net niet aan de kook. Snijd het vanillestokje in de lengte door midden en schraap het vanille merg eruit met het puntje van je mes. Voeg het vanille merg toe aan de slagroom. Voeg 50 gram suiker toe en roer goed tot deze is opgelost. Zet het vuur zo laag mogelijk en laat de vanille 10 minuten intrekken. Zorg dat de slagroom net niet gaat koken!
Week de gelatineblaadjes 5 minuten in een koud water.
Zet het vuur onder de slagroom uit. Knijp vervolgens de gelatineblaadjes uit en voeg toe aan de hete slagroom. Roer de gelatine goed door tot deze is opgelost. Giet het water uit de bakjes en vul de bakjes met de vanille room.
Zet de panna cotta’s minimaal 4 uur afgedekt in de koelkast.
Maak ondertussen de karamelsaus door een schone pan met 50 ml water en 200 gram suiker langzaam aan de kook te brengen. Veeg met een nat kwastje de opspattende spetters van de wand van de pan steeds schoon. Als de karamel vloeibaar en mooi lichtbruin is voeg je de slagroom toe. Pas op want dit kan spetteren! Roer goed door en laat afkoelen.
Doe de bastognekoeken in de keukenmachine en maal fijn.
Haal de bakjes met panna cotta uit de koelkast en houd de onderkant al draaiend even kort onder de heel hete kraan. Stort vervolgens de panna cotta op de bordjes. Schenk de karamelsaus over de panna cotta en strooi als laatste het bastogne poeder over de panna cotta’s
Tafel lekker !!