Verse ananas crumble – de frisheid van sappige ananas met een knapperige, goudbruine crumble en een heerlijke zelfgemaakte vanillesaus. Dit dessert is ideaal voor elke gelegenheid: serveer het in een grote schaal om uit te scheppen of in glaasjes voor eenpersoons porties. Hoe je het ook serveert, de smaak van de verse ananas maakt dit gerecht tot een echte traktatie.
Meer smaak met verse ananas
Ananas uit blik kan misschien handig lijken, maar verse ananas is toch echt veel lekkerder. Verse ananas heeft een natuurlijke zoetheid met een licht zure ondertoon. Dat fris-zure is verdwenen bij ananas uit blik. De smaak is veel vlakker door het conserveren. Het is ook nog zelfs na het bakken steviger van structuur. Verse ananas crumble is puur genieten zonder gekke toevoegingen.
Heerlijk krokante kruimeltjes die niemand kan weerstaan
De crumble bovenop dit dessert is wat het echt onweerstaanbaar maakt. Daarvoor gebruik je roomboter, suiker, bloem en geraspte kokos. Laat je niet verleiden om margarine te kopen, de roomboter is echt onmisbaar in een lekkere crumble.
Een crumble bak je meestal in een grote schaal. Die schaal vol heerlijke verse ananas crumble serveer je het beste warm. Je kunt hem makkelijk voorbereiden en in de oven schuiven als iedereen aan tafel gaat, zodat je niet alle werk op het laatst hoeft te doen.
Je kunt er ook voor kiezen om eenpersoons glaasjes te maken. Dit kun je helemaal voorbereiden zodat je alles alleen nog maar in de glaasjes hoeft te doen. De kruimels bak je namelijk al eerder op een bakplaat. De ananas kun je eventueel even verwarmen voor je hem in de glaasjes doet voor een lekker warme crumble. Dit later samenstellen heeft zo zijn voordelen, de kruimeltjes blijven krokanter en de oventijd is met de helft verminderd.
Bij een crumble hoort vanillesaus
Niets kan op tegen een verse ananas crumble met een romige, zelfgemaakte vanillesaus! Die romige smaak krijg je met slechts een paar ingrediënten. Dit is puur natuur. Volle melk, eidooiers en een beetje suiker en vanille meer heb je hiervoor niet nodig. O ja, een beetje geduld dat wel.
Laat de saus niet koken, maar verwarm hem langzaam terwijl je roert. Zo krijg je een zijdezachte structuur zonder klontjes.
Handige tips voor een perfecte verse ananas crumble
- Gebruik een diepe ovenschaal: De ananasvulling borrelt tijdens het bakken, dus zorg ervoor dat je schaal hoog genoeg is om overkoken te voorkomen.
- Je kunt de crumble en ananasvulling apart voorbereiden en later samenstellen. Ideaal als je weinig tijd hebt op het moment van serveren.
- Voor een beetje extra luxe kun je de warme crumble serveren met een bolletje vanille-ijs.
Ananas; de lekkerste dingen maken met verse ananas
Heerlijk fris zo uit het vuistje, maar ook erg lekker in zowel hartige als zoete gerechten, verse ananas is een topper in de keuken.
Verse ananas crumble met vanillesaus
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 verse ananas
- 100 + 100 + 35 gram suiker
- 100 gram roomboter
- 165 gram bloem
- 50 gram geraspte kokos
- 3 eidooiers
- 300 ml volle melk
- 1 theelepel vanille-extract
- 1 eetlepel citroensap
- 1 flinke eetlepel maizena
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je verse ananas crumble met vanillesaus:
Het garen van de ananas:
Snijd de boven- en onderkant van de ananas en snijd de schil weg. Snijd de ananas in kwarten en haal de harde kern weg. Snijd hem nu in blokjes van ongeveer 1,5 cm.
Neem een ruime pan met lichte bodem en doe daarin 50 ml water en 100 gram suiker. Zet 75 ml kokend water klaar in een kopje.
Zet de pan op een matig vuur en laat de suiker zonder er in te roeren karameliseren. Dit duurt een paar minuten, maar als hij eenmaal begint te verkleuren gaat het vrij snel dus blijf erbij!
Als de karamel mooi goudbruin is, giet je voorzichtig het kokend water in de pan om het karameliseren te stoppen. Kook dit even kort door zodat de karamel oplost
Voeg er nu de ananas en het citroensap aan toe en kook al roerende alles goed door zodat de ananas gaart en een gedeelte van het sap loslaat.
Meng de maizena met een lepel water en giet dit, al roerend, bij de ananas. Laat even doorkoken tot het mooi stevig gebonden is. Zet opzij
De crumble:
Meng 100 gram boter met 100 gram suiker en een snufje zout.
Roer er de kokosrasp doorheen, als dit goed gemengd is mag er het zelfrijzend bakmeel bij. Meng dit tot je grove en fijne kruimeltjes hebt.
Glaasjes verse ananas crumble:
Verdeel de kruimels over een bakplaat met bakpapier. Bak ze in een oven van 180 graden in 10-15 minuten goudbruin en gaar.
Verdeel de ananas over de glaasjes en verdeel daar de kruimels over.
Voor de schaal met warme verse ananas crumble verdeel je de ananas oven een ovenvaste schaal. Daarover verdeel je de kruimels gelijkmatig.
Bak de schaal met verse ananas crumble ongeveer 30 minuten in een oven van 180 graden tot de kruimels mooi goudbruin en gaar zijn.
Zorg ervoor dat de schaal hoog genoeg is want de vulling gaat borrelen tijdens het bakken en kan zo dus overkoken.
Verse vanillesaus:
Breng de melk aan de kook.
Klop 35 gram suiker door de dooiers en doe een klein scheutje warme melk erbij. Klop dit goed door elkaar.
Voeg er de rest van de melk aan toe en roer goed.
Doe het mengsel terug in de pan en verwarm het al roerende met een siliconen spatel tot het mengsel dikker wordt. Laat de vanillesaus absoluut niet koken! Als je een streep op de spatel kunt trekken zonder dat de saus terugvloeit is de saus gaar.
Serveer de verse ananas crumble met vanillesaus. De crumble kan zowel warm als koud worden gegeten.
Tafel lekker !!