Aardappelkoekjes – Als de Amerikanen ontbijten dan pakken ze vaak ook uit. Op doordeweekse dagen zijn het vooral de cereals, of zoals we hier zeggen de ontbijtgranen, die op tafel staan. Maar als er dan ook maar een beetje meer tijd is, dan pakken ze uit. De beroemde American pancakes ken je vast wel. Maar een echte klassieker die hier iets minder bekend is, is de Hash Brown. Het zijn kleine krokante aardappelkoekjes die samen met bacon, eieren, of worstjes gegeten worden als ontbijt.
Als je ze eenmaal gemaakt en geproefd hebt weet je waarom ze zo populair zijn.
Koekjes van alleen maar aardappels
Sommige recepten geven bloem, maizena of andere ingrediënten aan, maar je hebt echt alleen aardappels nodig om die heerlijke aardappelkoekjes te maken. Natuurlijk ook een beetje olie om in te bakken en een beetje zout, maar dat is het dan ook wel.
Omdat je voor deze aardappelkoekjes echt alleen aardappels gebruikt, moet je wel de juiste hebben. Licht bloemige aardappelen zoals een bintje of een Frieslander zijn hier heel geschikt voor. Die geven de aardappelkoekjes de juiste structuur en de rasp blijft, door het zetmeel, beter plakken voor mooie koekjes.
Vergeet niet de aardappels te spoelen om het overtollige zetmeel te verwijderen. Sla je deze stap over, dan zullen de aardappelkoekjes al vrij snel donker kleuren voordat ze gaar zijn.
Verwijder zo veel mogelijk vocht uit de geraspte aardappels. Zo voorkom je dat ze gaan spetteren als je ze bakt en zo worden ze lekker krokant. Dat vocht verwijder je het makkelijkste door de rasp in een theedoek te wikkelen. Die draai je zo strak mogelijk op om er zoveel mogelijk vocht uit te persen.
Gezellig samen aardappelkoekjes maken
Het proces van een gewone aardappel naar een goudbruin en knapperig aardappelkoekje is leuk om samen met kinderen te doen. Zo leren ze hoe een ongekookte, harde aardappel met een klein beetje inspanning best veel knapperige aardappelkoekjes oplevert.
- Aardappels schillen
- Het raspen van de aardappels op een grove rasp
- Aardappelrasp schoonspoelen
- Alle vocht uit de aardappelrasp persen.
- Het vormen van koekjes
- Aardappelkoekjes bakken
- Genieten van de lekkerste zelfgemaakte aardappelkoekjes
Samen aan de slag in de keuken is zooo leuk!
Hash Browns zijn aardappelkoekjes die niet alleen bij het ontbijt lekker zijn
Aardappelkoekjes kun je op heel veel manieren serveren. De mogelijkheden zijn vrijwel eindeloos en kunnen naar ieders smaak worden aangepast.
- Basis – naturel met een beetje zout en/of peper. Eventueel met een beetje ketchup of mayonaise
- Als ontbijt – met gebakken eieren, roereieren of een zacht gekookt eitje. Vaak geserveerd met kleine worstjes of uitgebakken spek.
- Met kaas – meng een beetje geraspte kaas door de geraspte aardappelen voor het bakken of leg er een plakje kaas op tijdens het bakken zodat dit smelt.
- Toppings – beleg ze met plakjes avocado, tomaat, mozzarella of zure room.
- Als sandwich – gebruik de koekjes als sandwich en leg tussen 2 koekjes een plakje kaas, ham, spek of ander lekkers.
- Bijgerecht – serveer de aardappelkoekjes als bijgerecht bij de warme maaltijd.
- Snack – geef hash browns als snack met een lekkere saus of salsa om in te dippen.
De aardappel is hartstikke hip
Je ziet, de aardappel is hartstikke hip. Ga samen dit recept maken en beleef een heerlijke middag. Je hebt niet meer nodig dan een aardappel, wat olie en een beetje zout. Zo eenvoudig bouw jij een feestje thuis.
Aardappels
Laat je weer eens vaker verleiden tot het eten van een echte aardappel. Ontdek hier de lekkerste recepten met de aardappel, inclusief tips.
Aardappelkoekjes
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 600 gram frieslanders
- zonnebloemolie om in te bakken
- zout en peper
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je de aardappelkoekjes:
Schil de aardappels en rasp ze op een grove rasp.
Spoel de geraspte aardappelen kort schoon in een vergiet.
Leg de geraspte aardappel in het midden op een theedoek en breng de punten van de theedoek bij elkaar.
Draai de theedoek nu strak aan en pers zoveel mogelijk vocht uit de aardappelrasp.
Maak de geraspte aardappel weer een beetje los van elkaar.
Verhit een beetje olie in een koekenpan en schep er 3 of 4 kleine hoopjes geraspte aardappel in.
Duw ze een beetje plat met de achterkant van een lepel of een pannenkoekenmes.
Draai ze om als ze mooi bruin beginnen te worden.
Bak ook de andere kant bruin en knapperig.
Leg ze op een stukje keukenpapier en bestrooi ze met zout en eventueel peper naar smaak.
Bak zo alle geraspte aardappel op.
Serveer de aardappelkoekjes met een gebakken ei en knapperige bacon.
Tafel lekker !!
Zelfde als aardappel pannekoekjes worden in Twente veel gemaakt.
Dat zijn de Tuffelpankeukskes als ik me niet vergis.