• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
zaterdag 14 juni 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Ontbijt

Slechts 3 ingrediënten! Aardappelkoekjes (Hash Browns)

Het krokante aardappelkoekje voor je ontbijt

Connie Derks door Connie Derks
in Ontbijt
0
Aardappelkoekjes

Aardappelkoekjes – Als de Amerikanen ontbijten dan pakken ze vaak ook uit. Op doordeweekse dagen zijn het vooral de cereals, of zoals we hier zeggen de ontbijtgranen, die op tafel staan. Maar als er dan ook maar een beetje meer tijd is, dan pakken ze uit. De beroemde American pancakes ken je vast wel. Maar een echte klassieker die hier iets minder bekend is, is de Hash Brown. Het zijn kleine krokante aardappelkoekjes die samen met bacon, eieren, of worstjes gegeten worden als ontbijt.

Als je ze eenmaal gemaakt en geproefd hebt weet je waarom ze zo populair zijn.

Koekjes van alleen maar aardappels

Sommige recepten geven bloem, maizena of andere ingrediënten aan, maar je hebt echt alleen aardappels nodig om die heerlijke aardappelkoekjes te maken. Natuurlijk ook een beetje olie om in te bakken en een beetje zout, maar dat is het dan ook wel.

Omdat je voor deze aardappelkoekjes echt alleen aardappels gebruikt, moet je wel de juiste hebben. Licht bloemige aardappelen zoals een bintje of een Frieslander zijn hier heel geschikt voor. Die geven de aardappelkoekjes de juiste structuur en de rasp blijft, door het zetmeel, beter plakken voor mooie koekjes.

Vergeet niet de aardappels te spoelen om het overtollige zetmeel te verwijderen. Sla je deze stap over, dan zullen de aardappelkoekjes al vrij snel donker kleuren voordat ze gaar zijn.

Verwijder zo veel mogelijk vocht uit de geraspte aardappels. Zo voorkom je dat ze gaan spetteren als je ze bakt en zo worden ze lekker krokant. Dat vocht verwijder je het makkelijkste door de rasp in een theedoek te wikkelen. Die draai je zo strak mogelijk op om er zoveel mogelijk vocht uit te persen.

Gezellig samen aardappelkoekjes maken

Het proces van een gewone aardappel naar een goudbruin en knapperig aardappelkoekje is leuk om samen met kinderen te doen. Zo leren ze hoe een ongekookte, harde aardappel met een klein beetje inspanning best veel knapperige aardappelkoekjes oplevert.

  • Aardappels schillen
  • Het raspen van de aardappels op een grove rasp
  • Aardappelrasp schoonspoelen
  • Alle vocht uit de aardappelrasp persen.
  • Het vormen van koekjes
  • Aardappelkoekjes bakken
  • Genieten van de lekkerste zelfgemaakte aardappelkoekjes

Samen aan de slag in de keuken is zooo leuk!

Hash Browns zijn aardappelkoekjes die niet alleen bij het ontbijt lekker zijn

Aardappelkoekjes kun je op heel veel manieren serveren. De mogelijkheden zijn vrijwel eindeloos en kunnen naar ieders smaak worden aangepast.

  • Basis – naturel met een beetje zout en/of peper. Eventueel met een beetje ketchup of mayonaise
  • Als ontbijt – met gebakken eieren, roereieren of een zacht gekookt eitje. Vaak geserveerd met kleine worstjes of uitgebakken spek.
  • Met kaas – meng een beetje geraspte kaas door de geraspte aardappelen voor het bakken of leg er een plakje kaas op tijdens het bakken zodat dit smelt.
  • Toppings – beleg ze met plakjes avocado, tomaat, mozzarella of zure room.
  • Als sandwich – gebruik de koekjes als sandwich en leg tussen 2 koekjes een plakje kaas, ham, spek of ander lekkers.
  • Bijgerecht – serveer de aardappelkoekjes als bijgerecht bij de warme maaltijd.
  • Snack – geef hash browns als snack met een lekkere saus of salsa om in te dippen.

De aardappel is hartstikke hip

Je ziet, de aardappel is hartstikke hip. Ga samen dit recept maken en beleef een heerlijke middag. Je hebt niet meer nodig dan een aardappel, wat olie en een beetje zout. Zo eenvoudig bouw jij een feestje thuis.

aardappel

Aardappels

Laat je weer eens vaker verleiden tot het eten van een echte aardappel. Ontdek hier de lekkerste recepten met de aardappel, inclusief tips.

Aardappelkoekjes

Porties: 4 porties
Bereidingstijd: 30 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 600 gram frieslanders
  • zonnebloemolie om in te bakken
  • zout en peper

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je de aardappelkoekjes:

Schil de aardappels en rasp ze op een grove rasp.

Spoel de geraspte aardappelen kort schoon in een vergiet.

Leg de geraspte aardappel in het midden op een theedoek en breng de punten van de theedoek bij elkaar.

Draai de theedoek nu strak aan en pers zoveel mogelijk vocht uit de aardappelrasp.

Maak de geraspte aardappel weer een beetje los van elkaar.

Verhit een beetje olie in een koekenpan en schep er 3 of 4 kleine hoopjes geraspte aardappel in.

Duw ze een beetje plat met de achterkant van een lepel of een pannenkoekenmes.

Draai ze om als ze mooi bruin beginnen te worden.

Bak ook de andere kant bruin en knapperig.

Leg ze op een stukje keukenpapier en bestrooi ze met zout en eventueel peper naar smaak.

Bak zo alle geraspte aardappel op.

Serveer de aardappelkoekjes met een gebakken ei en knapperige bacon.

Tafel lekker !!

Tags: Aardappel recepten
DeelPin20VerstuurVerstuur
Connie Derks

Connie Derks

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

groente spread met zoete aardappel en paprika
Ontbijt

Groentespread van zoete aardappel en paprika (Vegan)

wentelteefjes met karnemelk
Ontbijt

Wentelteefjes met karnemelk; Kinderen zijn hier dol op!

kwark vers fruit ontbijt
Ontbijt

Kwark met vers fruit als ontbijt

wentelteefjes van banaan
Ontbijt

Wentelteefjes van banaan

Huevos a la Flamenca
Ontbijt

Huevos à la Flamenca

kwark met banaan en limoen
Ontbijt

Kwark met banaan en limoen, gezond en lekker ontbijten

Reacties 2

  1. Ali says:
    4 maanden geleden

    Zelfde als aardappel pannekoekjes worden in Twente veel gemaakt.

    Beantwoorden
    • Connie Derks says:
      4 maanden geleden

      Dat zijn de Tuffelpankeukskes als ik me niet vergis.

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Aardappels

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Watermeloen snijden is makkelijker dan je denkt
  • Gebakken schol met gepofte tomaatjes – vers en snel klaar
  • Wijn bij zomerse gerechten: lichte salades, vis en frisse pasta’s
  • Pappardelle met gepofte paprika, verse spinazie en echte feta
  • Varkensvlees op de barbecue kies je vers, niet kant-en-klaar
  • Honingkip uit de airfryer met frisse salade en oude kaas

Reacties

  • Redactie op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Corina Loeve op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Redactie op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Marionet op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Redactie op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Ceunen Martine op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

  • Update privacyvoorkeuren

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief