• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
dinsdag 17 juni 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Ontbijt

Gekarameliseerde pruimen met granola en yoghurt

Connie Derks door Connie Derks
in Ontbijt
0
Gekarameliseerde pruimen met granola en yoghurt

Gekarameliseerde pruimen met granola en yoghurt – Fruit wordt vaak uit gewoonte gekocht. Meestal liggen er standaard sinaasappels, bananen en appels op de fruitschaal. Misschien ook nog kiwi of mandarijnen en dan houdt het vaak op. Maar er zijn zo veel meer soorten vers fruit, zeker in de zomer. Denk dan aan verse pruimen, perziken of nectarines. Ook heb je van dat heerlijke zomerse zacht fruit zoals aardbeien, frambozen of bosbessen, maar die horen in de koelkast en niet op de fruitschaal. In dit recept ga je aan de slag met verse pruimen. Je gaat ze verwerken in de pan en dan heb je heerlijke gekarameliseerde pruimen. Vervolgens gaan ze met granola op de yoghurt, en je serveert straks een ontbijt waar iedereen blij van wordt.

Overrijp fruit is echt niet nodig

Bij verse pruimen, perziken en nectarines heb je nogal eens dat ze sneller rijp worden dan je graag hebt. Als ze te zacht beginnen te worden, kun je ze stoven. Dat gestoofde fruit kun je bij de yoghurt (ontbijt of dessert) en bij de vla of pudding geven. Bovendien is het zo ook nog een paar dagen langer houdbaar. De smaak van gestoofd fruit is ook veel intenser dan dat je het fruit rauw eet. En wie wordt er nu niet blij van yoghurt en echt vers fruit. En in dit geval serveer je de yoghurt met gekarameliseerde pruimen. Dat is echt heel erg lekker!

Dit recept voor gekarameliseerde pruimen is dus niet alleen geschikt voor de overtollige pruimen maar ook voor bijvoorbeeld perziken of nectarines.

Gekarameliseerde pruimen, granola en yoghurt

Granola is eigenlijk een hippe naam voor muesli. Het is een mix van granen, pitten en/of gedroogde vruchten. Het lijkt heel gezond, maar let goed op, want maar al te vaak is er een berg suiker aan toegevoegd. Bovendien kan granola best prijzig zijn.

Met een klein beetje moeite maak je zelf de lekkerste granola’s en je kunt erin doen wat jij lekker vindt.

De granola die in dit recept bij de gekarameliseerde pruimen en de yoghurt gebruikt wordt is erg simpel en maak je met maar een paar ingrediënten.

Vruchtenyoghurt

Vruchtenyoghurt; maar dan wel met echt fruit

De definitie van vruchtenyoghurt is yoghurt + fruit. Veel fruit uiteraard. De gemiddelde vruchtenyoghurt voldoet hier niet aan.

verse pruimen

Pruimentijd; het seizoen voor verse pruimen uit Nederland

Juli / augustus. Pruimentijd. Vier het seizoen met verse pruimen. Ontdek de verschillende soorten en smaken. Hier vind je tips & recepten.

Gekarameliseerde pruimen met granola en yoghurt

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 20 minuten
Niveau: Makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 600 gram yoghurt naar keuze
  • 6 verse rode pruimen
  • 100 gram suiker
  • 150 gram havermoutvlokken
  • 50 gram zonnebloempitten
  • 1 eiwit
  • ½ theelepel kaneel
  • mespuntje roomboter

Bereidingswijze van dit recept

Gekarameliseerde pruimen met granola en yoghurt maak je zo:

Neem een kommetje en doe er de suiker en het eiwit in. Roer goed door en voeg er dan de havermoutvlokken en de zonnebloempitten aan toe. Verwarm een koekenpan met antiaanbaklaag en rooster er al roerende het havermoutmengsel in tot dit droog en krokant is. Voeg er de kaneel aan toe en haal van het vuur en schud de vlokken op een bord om af te koelen.

Smelt de boter in een pan en voeg er 50 gram suiker aan toe. Laat de suiker een beetje verkleuren tot lichtbruin. Leg er de gewassen en de ontpitte halve pruimen met de snijkant naar onderen in. Bak ze ongeveer 3 minuten en draai ze dan om. Voeg 2 eetlepels water toe en laat de pruimen nog een paar minuten door stoven tot ze net gaar zijn, maar nog wel stevig. Haal voorzichtig het velletje van de gekarameliseerde pruimen en laat afkoelen.

Verdeel de yoghurt over 4 glazen. Doe in ieder glas 3 halve gekarameliseerde pruimen en verdeel de siroop over de pruimen. Top af met een royale lepel granola en serveer direct.

Tafel lekker !!

Tags: Fruit
DeelPin1VerstuurVerstuur
Connie Derks

Connie Derks

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Jam met minder suiker
Jam en chutney

Jam met minder suiker, maar met lekker veel vers fruit (in 10 minuten)

groente spread met zoete aardappel en paprika
Ontbijt

Groentespread van zoete aardappel en paprika (Vegan)

wentelteefjes met karnemelk
Ontbijt

Wentelteefjes met karnemelk; Kinderen zijn hier dol op!

kwark vers fruit ontbijt
Ontbijt

Kwark met vers fruit als ontbijt

wentelteefjes van banaan
Ontbijt

Wentelteefjes van banaan

Huevos a la Flamenca
Ontbijt

Huevos à la Flamenca

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Fruit

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Deze mocktail met blauwe bessen maak je in 20 minuten
  • Gegratineerde bloemkool uit de airfyer met Noble Rouge (gatenkaas)
  • Jam met minder suiker, maar met lekker veel vers fruit (in 10 minuten)
  • Aardbeien met Rotterdamsche Oude: simpel, vers en verrassend lekker
  • Watermeloen snijden is makkelijker dan je denkt
  • Gebakken schol met gepofte tomaatjes – vers en snel klaar

Reacties

  • Redactie op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Corina Loeve op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Redactie op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Marionet op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Redactie op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Ceunen Martine op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief