• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
vrijdag 13 juni 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Ontbijt

Granola, maak je eigen cruesli

Marlene Stolte door Marlene Stolte
in Ontbijt
0
Granola, maak je eigen cruesli

Granola

Granola, maak je eigen cruesli – Ontbijt is niet één van mijn favoriete maaltijden. Eigenlijk wil ik alleen maar een bak zwarte koffie en dan heel, heel langzaam wakker worden. Ik wil voor dat “ontwaak” moment zelfs eerder opstaan om het langer te laten duren, met een tweede bakje koffie er achter aan. Dat dit ritueel niet de beste manier is om je dag te beginnen is, heb ik heel lang ontkend. Zolang er maar regelmaat is, maakt niet uit welke regelmaat, dan is het oké, riep ik altijd heel hard. Onzin natuurlijk, maar ik gruwel echt van een boterham als ik mijn ogen nog op een half-open stand heb staan.

Geen ontbijt dus voor mij (afgezien van een gebakken eitje in het weekend), totdat ik granola ontdekte. Granola? Dat is wat wij allemaal bij de merknaam noemen, namelijk cruesli, dus muesli geroosterd met honing en olie. Granola bestaat al meer dan 100 jaar, hoe bijzonder dat dit heerlijke goedje pas de laatste 40-50 jaar zo bekend geworden is. En deze granola is bij mij favoriet, niet de muesli, want die doet me te veel denken aan die boterham. Zonder gedroogd fruit, maar wel met lekker veel noten, yoghurt of kwark, vers fruit en voor wat zoetigheid honing of agavesiroop, maakt het voor mij het perfecte ontbijt.

Moet ik zelf toch ook kunnen maken, met alle dingen die ik lekker vind. Zonder alle extra toegevoegde suikers en met pure producten en zonder die rozijnen. Zoekend kom ik inderdaad allerlei recepten tegen, allemaal net even anders dus precies toegespitst op de smaak van de persoon. En dat maakt het dus ook zo leuk om te doen, mijn eigen heerlijke mengsel om bij wakker te worden. Niet dat ik dat bakje koffie nu laat staan, dat kan ik maar beter blijven doen voor het welzijn van de mensen om mij heen, maar mijn lijf start nu eerder met wakker worden en dat zorgt ervoor dat ik meer energie heb.

Granola moet ik zelf toch ook kunnen maken, met alle dingen die ik lekker vind. Zonder alle extra toegevoegde suikers en met pure producten.

Moeilijk? Met een oven heb je in een halfuurtje een voorraadje voor een paar weken voor elkaar. Als je er tenminste vanaf kan blijven, want een handje granola tussendoor is absoluut geen straf. De aanschaf van al die producten doet je wel even schrikken, maar bedenk dat je hiervan meerdere keren een volle pot granola kan maken. Daarnaast kan je je eigen mengsel zo gek (lees: lekker) maken als je zelf wilt. Voeg stukjes appel toe en rooster die meteen mee met je notenmengsel, gebruik pinda’s in plaats van walnoten, voeg gedroogde vruchten toe, kies en mix! Uiteindelijk ben je goedkoper uit en heb je iets compleet naar je eigen smaak. Dit is wat ik heb gebruikt om een weckpot van een liter vol te maken (en dan heb ik natuurlijk wel behoorlijk lopen snoepen toen de boel stond af te koelen).

Granola, maak je eigen cruesli

Porties: Een grote pot vol
Bereidingstijd: 40 minuten
Niveau: Makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 100 gram havervlokken
  • 100 gram quinoavlokken
  • 150 gram gemengde noten, amandelen, hazelnoten, pecannoten
  • 50 gram gemende zaden (ik heb een salade-mix van de natuurwinkel genomen met zonnebloem-, pompoen- en pijnboompitten, wel zo handig)
  • 50 gram gemalen kokos
  • 20 gram sesamzaad
  • 3 el ahornsiroop (of honing)
  • 4 el zonnebloemolie
  • 2 el gembersiroop
  • 1 tl kaneel

Bereidingswijze van dit recept

Wil je een wat kleveriger granola gebruik dan wat meer honing.

Verwarm de oven voor op 150 graden.
Meng de droge ingrediënten met elkaar en meng olie en siropen met elkaar. Spreid het droge mengsel uit op een bakplaat en sprenkel hier het olie/siroop-mengsel over. Roer het goed om en spreid het mengsel goed uit. Zet 15-20 minuten in de oven en roer het mengsel elke 5 minuten. Haal de bakplaat uit de oven en laat de granola afkoelen. Houd vooral op het laatst de granola in de gaten, want dan kan het erg hard gaan en wordt het mengsel donker. Tenzij je natuurlijk van die heerlijke geroosterde smaak houd (zoals ik), dan laat je de granola nog een paar minuutjes langer in de oven, maar blijf het mengsel wel continue in de gaten houden.

Houd je van gedroogd fruit door je granola, voeg dit dan toe nadat je ‘ontbijtmix’ is afgekoeld.

Tafel lekker !!

Tags: Noten
DeelPin1VerstuurVerstuur
Marlene Stolte

Marlene Stolte

Eten doe je iedere dag en dan kan het maar beter een feestje zijn. Met mooie verse produkten, fantasie, proberen en heel soms toch wat weggooien moet dit echt goedkomen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

groente spread met zoete aardappel en paprika
Ontbijt

Groentespread van zoete aardappel en paprika (Vegan)

wentelteefjes met karnemelk
Ontbijt

Wentelteefjes met karnemelk; Kinderen zijn hier dol op!

kwark vers fruit ontbijt
Ontbijt

Kwark met vers fruit als ontbijt

wentelteefjes van banaan
Ontbijt

Wentelteefjes van banaan

Huevos a la Flamenca
Ontbijt

Huevos à la Flamenca

Aardappelkoekjes
Ontbijt

Slechts 3 ingrediënten! Aardappelkoekjes (Hash Browns)

Reacties 3

  1. stephanie says:
    10 jaar geleden

    Dit is een super recept. Ik had zelf de pot van de albert heijn gekocht alleen zit hier toegevoegde suiker bij en dat werd me teveel koolhydraten. Ik vind deze super lekker met wat yoghurt en een grapefruit super. bedankt.

    Beantwoorden
    • Eline says:
      4 jaar geleden

      Hier zit ook heel veel suiker in, zoals je kunt zien aan de honing en gembersiroop.

      Beantwoorden
  2. Liz says:
    11 jaar geleden

    Ik heb je recept als basis gebruikt want ik maak al langer mijn eigen granola/ cruesli. Maar ik was de oventijd kwijt en de graden. Het gebruik van het vloeibare mengsel ipv honing alleen was een verbetering tov mijn eigen recept. Met dank dus!

    Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Honingkip uit de airfryer met frisse salade en oude kaas
  • Maak zelf een frisse pinacolada mocktail met verse ananas
  • Krokante courgettefrietjes zelf maken
  • Watermeloen met crème van feta; snel klaar en feestelijk
  • Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Asperges met ham en kaas uit de oven; makkelijk en vers

Reacties

  • Redactie op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Ceunen Martine op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Redactie op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Yvonne op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Redactie op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Miny Krijgsman op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

  • Update privacyvoorkeuren

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief