Groentespread van zoete aardappel – Met zoete aardappel kun je echt veel meer dan alleen soep of friet maken. In deze spread combineer je ‘m met paprika en aubergine, en dat levert een verrassend romige en smeuïge dip op. Door de groenten te roosteren in de oven, krijgen ze een zachte structuur en diepe smaak – zonder dat je daar veel voor hoeft te doen. Even snijden, de oven in, en daarna pureren. De aubergine zorgt voor de romigheid, de paprika voor wat frisheid en de zoete aardappel voor een stevige basis.
Fijn is dat je met deze spread makkelijk extra groenten eet. Lekker op brood, als laagje onder kaas, of gewoon als dip bij rauwkost of chips. Ook fijn: het is helemaal plantaardig en er zit geen olie, mayonaise of andere toevoeging in. Gewoon groenten, een beetje citroensap, wat kruiden naar smaak en klaar. Houd je van pit? Dan is een snufje chilipoeder een aanrader.
Serveer ‘m lauwwarm of koud. In de koelkast blijft hij zo’n drie dagen goed – dus maak gerust wat extra.
Zoete aardappel recepten; van basis tot out of the box
Zoete aardappel recepten - een selectie smakelijke gevarieerde gerechten met deze zoete en zachte knol uit Amerika. Van soepjes tot pizza!
Aubergine; ontdek de veelzijdigheid van die paarse vruchtgroente
De aubergine; een veelzijdige vruchtgroente, die we vaker zouden mogen gebruiken. Tijd om de aubergine eens in de spotlight te zetten.
Paprika; in alle kleuren van de regenboog!
Met paprika's, de supergezonde groente, die in alle kleuren van de regenboog wordt geteeld, maak je de lekkerste en mooiste gerechten!
Groentespread
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 zoete aardappel
- 1 rode paprika
- 1 kleine aubergine
- 2 teentjes knoflook met schil
- paar takjes peterselie
- zout en peper
- chilipoeder of andere kruiden naar smaak
- citroensap
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je groentespread van zoete aardappel, paprika en aubergine:
Was de groente en snijd ze doormidden.
Leg ze op een bakplaat bekleed met bakpapier.
Druk de paprika zo plat mogelijk en prik de zoete aardappel en aubergine op een paar plaatsen in met een vork. Zet dit ongeveer 20-30 minuten in een oven van 200 graden. Leg er na 10 minuten de knoflook bij. Zet de oven uit als de aubergine en de aardappel zacht en gaar zijn. Laat de deur dicht en laat dit 10 minuten staan.
Haal de schil van de groente en druk het vruchtvlees uit de knoflook, doe dit in een blenderbeker of hoge kom. Pureer alles tot een gladde massa.
Snijd de peterselie fijn en voeg dit samen met een beetje zout, peper, een paar druppels citroensap en kruiden naar smaak toe.
Serveer lauwwarm of koud op brood of om te dippen.
De groentespread met zoete aardappel, paprika en aubergine is in de koelkast ongeveer 3 dagen houdbaar.
Tafel lekker !!