Huevos à la Flamenca – In Spanje is dit een schotel die een belangrijk onderdeel van de culinaire cultuur is en het wordt daar gezien als een authentiek en traditioneel gerecht. Het is dus een echte Spaanse klassieker, een ovenschotel, bestaande uit gebakken eieren, groenten, kruiden en specerijen. Huevos à la Flamenca is een populair ontbijtgerecht, maar het doet het ook heel goed als lunch of diner. Het gerecht staat dan ook in veel restaurants en cafés op de kaart. Houd jij van een stevig ontbijtje? Met dit recept maak je zelf Huevos à la Flamenca.
Het juiste recept
Het juiste recept voor Huevos à la Flamenca bestaat niet. Het gerecht heeft geen vast recept. Wat er wel altijd in zit zijn de eieren, (huevos betekent eieren in het Spaans) en heel vaak gebakken tomaten. Vaak worden er dan verschillende soorten groenten aan toegevoegd, en ook aardappels zijn een ingrediënt dat vaak wordt gebruikt. Daarnaast kun je ook chorizo en een Spaanse droge ham als serranoham tegenkomen. Dit is dus bij uitstek een gerecht waarmee je op een lekkere manier restjes groente en vleeswaren kunt verwerken.
Variëren met Huevos à la Flamenca
Je kunt voor het klaarmaken van het gerecht natuurlijk prima een restje aardappels in blokjes snijden. In plaats van sperziebonen kun je ook doperwten of kikkererwten gebruiken. Ook een groente als broccoli past er heel goed in.
Je kunt een en ander voorbereiden. Maak Huevos à la Flamenca dan zover af, dat je op het moment dat je het in de oven gaat zetten alleen nog de eieren in de schaal hoeft te breken. Bewaar de schaal dan tot gebruik afgedekt in de koelkast.
Eet je liever geen vlees? Laat de chorizo en de ham dan weg. Bak de uien, de knoflook, de tomaten en de paprika dan in een scheutje olijfolie in plaats van het vet van de chorizo dat je anders zou gebruiken. Verder houd je het recept aan. Voeg eventueel wat kikkererwten toe aan de Huevos á la Flamenca.
Tomaten; het hele jaar de zon op je bord!
Tomaten, de zon op je bord! In de soep, in de salade, als gezonde snack, in alle soorten en kleuren. De meest gegeten groente!
Eieren
Oh wat kun je veel met eieren! Verse scharreleieren van de boer zijn een must have in je voorraadkast. Ontdek hier recepten met eieren.
Huevos a la Flamenca
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 6 eieren
- 125 gram chorizo, in kleine plakjes of stukjes
- 100 gram serranoham, in plakjes
- 400 gram tomaten, in kleine stukjes
- 1 ui, in halve ringen
- 2 teentjes knoflook, gehakt
- 300 gram vastkokende aardappels, in kleine blokjes
- 2 paprika's, kleur naar keuze, in reepjes
- 150 gram sperziebonen
- 1 eetlepel gerookt paprikapoeder
- 1 eetlepel gedroogde oregano
- zout en peper
- 2 eetlepels gehakte peterselie
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je Huevos à la Flamenca:
Kook de aardappelblokjes gaar in water met wat zout. Giet ze af en laat ze even uitdampen.
Kook de sperziebonen ook in wat water met zout beetgaar.
Doe de aardappels en de sperziebonen over in een grote vuurvaste schaal, waarin je de Huevos à la Flamenca straks gaat bakken.
Verhit een koekenpan. Bak hierin op een laag vuurtje de chorizo zachtjes uit. Schep de worst na het bakken bij de aardappels en de bonen.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Bak de uien samen met de knoflook lichtbruin in het vet van de chorizo. Doe de paprika erbij en bak die ook even mee. Voeg vervolgens de tomaten toe. Kruid het geheel met het gerookte paprikapoeder en de oregano. Voeg ook wat zout en peper toe. Als de tomaten zacht zijn schep je het mengsel door de aardappels en de sperziebonen.
Schik de plakjes ham tussen de groenten. Breek vervolgens 6 eieren in de schaal. Zet de schaal 10 à 15 minuten in de oven om de eieren te laten stollen.
Serveer de Huevos à la Flamenca direct. Bestrooi het gerecht voor het opdienen met de gehakte peterselie.
Tafel lekker !!