Jam met minder suiker maak je eenvoudig zelf van vers fruit. Het is een toegankelijke manier om te genieten van fruit op zijn best, zonder dat je pot vol zit met toegevoegde suikers.
Kies voor vers fruit van het seizoen
Jam met minder suiker begint met goed, rijp fruit. In de zomer is dat er volop: aardbeien, frambozen, pruimen, kersen, abrikozen. Kijk op de markt, bij de boer of in de supermarkt naar wat op dat moment goed geprijsd en rijp is. Door te werken met seizoensfruit krijg je niet alleen meer smaak, maar ook een voordeliger eindresultaat. Snijd het fruit grof, verwijder pitten of kroontjes en je kunt direct aan de slag.
Jam met minder suiker? Bepaal zelf de verhoudingen met geleipoeder
Voor jam met minder suiker gebruik je geleipoeder of speciale geleisuiker. Daarmee bepaal je zelf hoeveel suiker je toevoegt. Kies je voor geleipoeder, dan voeg je de suiker apart toe. Zo kun je het zoeten helemaal naar eigen smaak regelen. Houd er rekening mee dat jam met minder suiker iets minder stevig kan zijn. Voeg dan gerust wat appel of citroensap toe voor extra pectine.
Geleisuiker is suiker waar geleipoeder aan toegevoegd is. Je hebt geleisuiker in verschillende gradaties:
1:1 is één deel suiker en één deel vers fruit
1:2 is één deel suiker en twee delen vers fruit
1:3 is één deel suiker en drie delen vers fruit
Hoe hoger het fruitgehalte hoe meer geleipoeder er in de suiker zit.
Als je geleipoeder neemt, kun je zelf de gewenste verhouding suiker en vruchten bepalen. Dus heel weinig of zelfs zonder suiker.
Let op de houdbaarheid van jam met minder suiker
Doordat suiker een conserverende werking heeft, is jam met minder suiker minder lang houdbaar dan klassieke jam. Je bewaart geopende potjes in de koelkast en gebruikt ze idealiter binnen twee weken. Maak daarom liever kleinere hoeveelheden. Dan hoef je niets weg te gooien en geniet je altijd van iets vers.
Lekker bij ontbijt of lunch
Jam met minder suiker past perfect bij het ontbijt op brood of door de yoghurt. Ook bij een brunch of op een versgebakken pannenkoek is het een fijne toevoeging. De smaak is fruitiger en frisser dan fabrieksjam, en je weet precies wat erin zit.
Fruit
Wat zijn nu de seizoenen van vers fruit, en waar moet je op letten als je fruit koopt? Je vindt op deze pagina veel recepten & inspiratie
Jam met minder suiker
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 kilo vers fruit, naar keuze
- 250 gram kristalsuiker
- 25 gram geleipoeder
- 20 gram vanillesuiker (optioneel)
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je jam met minder suiker:
Was 4 potjes en spoel ze goed na met kokend heet water. Zet ze op de kop op een schone theedoek en droog ze niet af. Doe dat ook met de deksels.
Was 1 kilo vers fruit en haal de eventuele pitten eruit of verwijder de kroontjes. Snij het verse fruit in grove stukken en doe in een grote pan. Een grote pan is belangrijk om overkoken en/of verbranden te voorkomen.
Meng de kristalsuiker met de vanillesuiker en de geleipoeder door elkaar en meng het dan door het verse fruit. Voeg een klein kopje water toe en breng alles aan de kook. Roer af en toe door, je kunt eventueel met een pureestamper het fruit iets kleiner maken. Laat minimaal 1 minuut goed doorkoken tot het fruit gaar is.
Giet de kokendhete jam in een litermaat en schud het dan in de potjes. Zorg ervoor dat de randen schoon blijven. Draai er direct een deksel op en laat ze op de kop afkoelen.
Bewaar de potjes jam op een donkere plek. Eenmaal geopend moet je jam met minder of geen toegevoegde suiker in de koelkast bewaren en het liefst binnen 2 weken opmaken.
Wil je helemaal geen suiker toevoegen? Dat kan, de werkwijze is hetzelfde.
Tafel lekker !!