• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
dinsdag 8 juli 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Ontbijt

Jam met minder suiker, maar met lekker veel vers fruit (in 10 minuten)

Voor wie het graag iets minder zoet wil, maar wel wil genieten van pure smaak uit vers fruit.

Connie Derks door Connie Derks
in Ontbijt, Jam en chutney
0
0
Jam met minder suiker

Jam met minder suiker maak je eenvoudig zelf van vers fruit. Het is een toegankelijke manier om te genieten van fruit op zijn best, zonder dat je pot vol zit met toegevoegde suikers.

Kies voor vers fruit van het seizoen

Jam met minder suiker begint met goed, rijp fruit. In de zomer is dat er volop: aardbeien, frambozen, pruimen, kersen, abrikozen. Kijk op de markt, bij de boer of in de supermarkt naar wat op dat moment goed geprijsd en rijp is. Door te werken met seizoensfruit krijg je niet alleen meer smaak, maar ook een voordeliger eindresultaat. Snijd het fruit grof, verwijder pitten of kroontjes en je kunt direct aan de slag.

Jam met minder suiker? Bepaal zelf de verhoudingen met geleipoeder

Voor jam met minder suiker gebruik je geleipoeder of speciale geleisuiker. Daarmee bepaal je zelf hoeveel suiker je toevoegt. Kies je voor geleipoeder, dan voeg je de suiker apart toe. Zo kun je het zoeten helemaal naar eigen smaak regelen. Houd er rekening mee dat jam met minder suiker iets minder stevig kan zijn. Voeg dan gerust wat appel of citroensap toe voor extra pectine.

Geleisuiker is suiker waar geleipoeder aan toegevoegd is. Je hebt geleisuiker in verschillende gradaties:

1:1 is één deel suiker en één deel vers fruit

1:2 is één deel suiker en twee delen vers fruit

1:3 is één deel suiker en drie delen vers fruit

Hoe hoger het fruitgehalte hoe meer geleipoeder er in de suiker zit.

Als je geleipoeder neemt, kun je zelf de gewenste verhouding suiker en vruchten bepalen. Dus heel weinig of zelfs zonder suiker.

Let op de houdbaarheid van jam met minder suiker

Doordat suiker een conserverende werking heeft, is jam met minder suiker minder lang houdbaar dan klassieke jam. Je bewaart geopende potjes in de koelkast en gebruikt ze idealiter binnen twee weken. Maak daarom liever kleinere hoeveelheden. Dan hoef je niets weg te gooien en geniet je altijd van iets vers.

Lekker bij ontbijt of lunch

Jam met minder suiker past perfect bij het ontbijt op brood of door de yoghurt. Ook bij een brunch of op een versgebakken pannenkoek is het een fijne toevoeging. De smaak is fruitiger en frisser dan fabrieksjam, en je weet precies wat erin zit.

Fruit

Fruit

Wat zijn nu de seizoenen van vers fruit, en waar moet je op letten als je fruit koopt? Je vindt op deze pagina veel recepten & inspiratie

Jam met minder suiker

Porties: 3 tot 4 potjes
Bereidingstijd: 10 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 1 kilo vers fruit, naar keuze
  • 250 gram kristalsuiker
  • 25 gram geleipoeder
  • 20 gram vanillesuiker (optioneel)

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je jam met minder suiker:

Was 4 potjes en spoel ze goed na met kokend heet water. Zet ze op de kop op een schone theedoek en droog ze niet af. Doe dat ook met de deksels.

Was 1 kilo vers fruit en haal de eventuele pitten eruit of verwijder de kroontjes. Snij het verse fruit in grove stukken en doe in een grote pan. Een grote pan is belangrijk om overkoken en/of verbranden te voorkomen.

Meng de kristalsuiker met de vanillesuiker en de geleipoeder door elkaar en meng het dan door het verse fruit. Voeg een klein kopje water toe en breng alles aan de kook. Roer af en toe door, je kunt eventueel met een pureestamper het fruit iets kleiner maken. Laat minimaal 1 minuut goed doorkoken tot het fruit gaar is.

Giet de kokendhete jam in een litermaat en schud het dan in de potjes. Zorg ervoor dat de randen schoon blijven. Draai er direct een deksel op en laat ze op de kop afkoelen.

Bewaar de potjes jam op een donkere plek. Eenmaal geopend moet je jam met minder of geen toegevoegde suiker in de koelkast bewaren en het liefst binnen 2 weken opmaken.

Wil je helemaal geen suiker toevoegen? Dat kan, de werkwijze is hetzelfde.

Tafel lekker !!

Tags: BroodbelegFruitJam
DeelPin1VerstuurVerstuur
Connie Derks

Connie Derks

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Bramenjam
Jam en chutney

Makkelijk bramenjam zelf maken met verse bramen van het seizoen

Roerei met tomaten
Ontbijt

Een makkelijk roerei met tomaten voor ontbijt of lunch

Curd van verse frambozen
Jam en chutney

Curd van verse frambozen voor in taart of op brood

Rode bessengelei
Jam en chutney

Rode bessengelei maken van verse rode bessen

Croissants met gele room en aardbeien
Ontbijt

Croissants met gele room en aardbeien; feest bij het ontbijt

Frisse lemoncurd van eidooiers voor taart, toetjes of ontbijt
Jam en chutney

Frisse lemoncurd van eidooiers voor taart, toetjes of ontbijt

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Gegrilde entrecote van de barbecue of uit de grillpan
  • Makkelijke lasagne met andijvie uit de oven
  • Gegrilde bindsla met champignons, ui, spek & kaas
  • Zomerse fruitsalade van steenfruit; met een zalige barbecue tip
  • Wat is het verschil tussen verse melk en houdbare melk?
  • Zelfgemaakte spread van snijbonen en Rotterdamsche oude

Reacties

  • Redactie op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Cecile op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Redactie op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Redactie op Linzenvlaai; Een klassieke Limburgse vlaai
  • Esmeralda op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Jeanneke Lambriex op Linzenvlaai; Een klassieke Limburgse vlaai

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!