• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
vrijdag 13 juni 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Ontbijt

Monkey bread oftewel broodje aap

Connie Derks door Connie Derks
in Ontbijt
1
monkey bread

Monkey bread oftewel broodje aap – Dit, in Amerika, reuze populaire brood wordt daar meestal gemaakt van brooddeeg uit blik. Ja je leest het goed brooddeeg uit blik !!! Dat gaan wij hier dus echt niet doen, wij maken lekker zelf een deeg. Helemaal niet moeilijk en tig keren lekkerder.

Waar de naam monkey bread vandaan komt is niet helemaal duidelijk, er gaan geruchten dat het brood lijkt op de vruchten van de apenboom. Andere benamingen voor dit brood zijn: Monkey puzzle bread, Bubble loaf, African coffee cake , pinchpinch me cake en er zijn er vast nog veel meer.

Monkey bread; Een onzin verhaal maar..

“Broodje aap” is een Nederlands gezegde voor een onzin verhaal, nou de grootste onzin in dit verhaal is dat het vriendelijk voor de lijn is. Maar het is wel erg lekker, dat dan weer wel.

Dit brood is een zoet en plakkerig brood wat verdeeld is in stukjes en door de boter en de kaneelsuiker is gerold. Deze stukjes worden weer samen in een (meestal) tulbandvorm gebakken tot een brood. Het heeft wel iets weg van de alom bekende Zeeuwse bolussen. Bij de bolussen wordt wel minder boter gebruikt maar de kaneel en de bruine suiker hebben ook hierin de boventoon. In Amerika wordt het als ontbijt gegeten, maar dit is wel erg zwaar voor een ontbijtje, je zou het eerder bij de koffie na een lange wandeling appreciëren, liefst nog een beetje warm. Lekkere kop hete thee erbij en met je vingers plukken uit het brood trekken en opsnoepen.

Dit brood is een zoet en plakkerig brood wat verdeeld is in stukjes en door de boter en de kaneelsuiker is gerold.

Monkey bread

Porties: 1 monkey bread
Bereidingstijd: 60 minuten
Niveau: Makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 500 gram bloem
  • 50 gram suiker
  • 275 gram melk
  • 50 gram boter
  • 10 gram zout
  • 25 gram verse gist
  • 150 gram bruine basterdsuiker
  • 1 eetlepel kaneel
  • 100 gram gesmolten boter
  • 100 gram pecannoten

Bereidingswijze van dit recept

Monkey bread bakken doe je zo:

Maak van je ingrediënten tot en met de gist een lekker soepel deeg. Weet je niet zo goed hoe het moet bekijk dan dit recept van zoet gistdeeg. Na het kneden mag het deeg afgedekt op een warme en tochtvrije plaats 30 minuten rijzen. Smelt ondertussen de boter en smeer een vorm dik in met deze boter. Maak op een bord de kaneelsuiker, door de suiker met de kaneel te mengen. Doe een klein beetje olie aan je handen en knijp stukjes van je deeg af. Dit hoeft niet netjes en gelijk. Leg steeds 3-4 stukjes deeg in de gesmolten boter, laat een beetje afdruipen en rol ze dan door de kaneelsuiker.

Leg de bolletjes deeg kriskras op elkaar en strooi er tussentijds wat stukjes pecannoten tussen. Wanneer alle bolletjes in de vorm zitten alles licht aandrukken. Trek er nu een stukje huishoudfolie over en zet minimaal een uur warm en tochtvrij weg om het te laten rijzen. Het deeg moet verdubbeld zijn in volume. Verwarm de oven voor op 175 graden, trek de folie van de vorm en bak het brood in 30-40 minuten gaar. Laat het brood 5 minuutjes in de vorm en stort het dan op een bord. Strooi er nog wat extra pecannoten overheen. Let op de suiker wordt erg heet! Laat het brood niet te lang in de vorm want dan is het er bijna niet meer uit te krijgen. Warm is monkey bread het lekkerste maar afgedekt bewaren kan ook goed.

Tafel lekker !!

Tags: BroodNoten
DeelPin1VerstuurVerstuur
Connie Derks

Connie Derks

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

groente spread met zoete aardappel en paprika
Ontbijt

Groentespread van zoete aardappel en paprika (Vegan)

wentelteefjes met karnemelk
Ontbijt

Wentelteefjes met karnemelk; Kinderen zijn hier dol op!

kwark vers fruit ontbijt
Ontbijt

Kwark met vers fruit als ontbijt

wentelteefjes van banaan
Ontbijt

Wentelteefjes van banaan

Huevos a la Flamenca
Ontbijt

Huevos à la Flamenca

Aardappelkoekjes
Ontbijt

Slechts 3 ingrediënten! Aardappelkoekjes (Hash Browns)

Reacties 2

  1. Wilma says:
    1 jaar geleden

    Ik vond het niet zo, teveel gist 25 gram , komt een gist smaak aan . Ik doe volgende keer minder gist.

    Beantwoorden
    • Connie Derks says:
      1 jaar geleden

      Had je verse gist gebruikt Wilma? Een goede eerste rijs is ook erg belangrijk.

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Honingkip uit de airfryer met frisse salade en oude kaas
  • Maak zelf een frisse pinacolada mocktail met verse ananas
  • Krokante courgettefrietjes zelf maken
  • Watermeloen met crème van feta; snel klaar en feestelijk
  • Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Asperges met ham en kaas uit de oven; makkelijk en vers

Reacties

  • Redactie op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Ceunen Martine op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Redactie op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Yvonne op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Redactie op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Miny Krijgsman op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

  • Update privacyvoorkeuren

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief