Rabarberjam met frambozen en lavendel – Maak je unieke jam voor op de ontbijttafel.
Jam is overal verkrijgbaar en talloze mensen genieten van een boterham of beschuitje met jam in de ochtend. Op menig ontbijttafel is de pot jam te vinden. Hoe leuk is het als daar jouw eigen jam staat? Je kunt dan wat fruit in een pan gooien met wat geleisuiker en even snel een jam maken. Zo lastig is dat allemaal niet. En toch doen we het niet of nauwelijks.
Het is echt leuk om zelf jam te maken. Kinderen vinden dat ook helemaal geweldig. Het wordt nog leuker als die jam ook jouw jam wordt. Jouw unieke jam met een unieke smaak, die niemand anders in jouw omgeving op tafel heeft staan. Een rabarberjam met frambozen en lavendel is er zo één. Ben je de gelukkige bezitter van een moestuintje dan kun je de rabarber zelf telen. Lavendel groeit in de zomer op veel plekken en anders hebben de buren die misschien wel op het balkon staan. Frambozen zou je zelf kunnen telen, maar dat is wat minder makkelijk. Afijn, ga gerust even bij de groenteman langs voor een flinke bos rabarber, een extra grote doos frambozen (ook wat om onderweg al op te snoepen) en maak jouw unieke jam door er dat vleugje lavendel aan mee te geven. Je ontbijt wordt ineens een unieke ervaring. Met wie ga jij ontbijten?
Maak de wereld een klein stukje beter
Jouw ontbijt? Ja, natuurlijk, het is jouw jam. Je kunt dat ook anders zien. Een potje zelfgemaakte jam is een heerlijk culinair cadeautje. Te vaak worden die potten jam gewoon uit de schappen van de supermarkt gehaald. En juist als jij de jam een unieke twist meegeeft is het geweldig om dat te delen. Maak deze rabarberjam met frambozen en lavendel en geeft een grote pot cadeau in plaats van een bos bloemen. Met deze jam tover je een glimlach op het gezicht van de ontvanger. Eten delen is zó leuk!
Frambozen; heerlijke recepten & nuttige tips
Er zijn meer dan genoeg reden om vaker frambozen te eten. Hier vind je die reden + de recepten om de frambozen ook echt te gaan gebruiken.
Rabarber, de groente onder het fruit
Hoewel rabarber vaak beschouwd wordt als fruit, en wordt gebruikt in gebak en desserts, is het echt een groente. Hier lees je er alles over!
Rabarberjam met frambozen en lavendel
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 750 gram rabarber
- 250 gram frambozen
- 5 à 6 takjes lavendel
- 500 gram geleisuiker
- een aantal glazen potjes met deksel, in totaal 1 liter
Bereidingswijze van dit recept
Rabarberjam met frambozen en lavendel maak je zo:
Was de rabarber, snijd de uiteinden eraf en hak de stelen in stukjes van 2 à 3 cm.
Doe de rabarber met de frambozen en de suiker in een RVS pan en zet op een halfhoog vuur. Geen water toevoegen! Doe het deksel erop. Ondertussen was je de lavendeltakjes en ris je de bloemetjes van de takjes. Vis er voorzichtig eventuele groene vliesjes uit. Voeg ze toe aan het mengsel. Blijf er bij en roer af en toe om. In het begin moet je even uitkijken dat de suiker op de bodem niet gaat karameliseren.
Kook ondertussen ruim 1 liter water en vul de (schone) potten en deksels met het kokende water. Zo steriliseer je de potten op een eenvoudige manier.
Zodra het mengsel goed pruttelt, zul je merken dat het een steeds vloeibaardere massa wordt. Haal nu het deksel er af en blijf af en toe roeren, totdat de rabarber helemaal uiteen valt. Zet dan het vuur uit.
Als je een gladde rabarberjam wilt, zet je de staafmixer er nog even in.
Neem een ovenwant en giet de hete potjes leeg in de gootsteen. Vul de potjes met de rabarberjam totdat ze bijna helemaal vol zitten, draai het deksel erop en zet de potjes nu op zijn kop. Laat ze op deze manier afkoelen.
Maak leuke stickers en plak die op de potjes. De rabarberjam met frambozen en lavendel is heerlijk bij een croissantje of gewoon op de boterham.
Tafel lekker !!