• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
vrijdag 18 juli 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Ontbijt

Shakshuka; gepocheerde eieren in een groentestoof

Redactie door Redactie
in Ontbijt
1
Shakshuka

Shakshuka – Stoven hoeft niet speciaal met vlees of vis. Je kunt ook heel goed stoven met groenten. Shakshuka is een stoofgerecht, vol groenten, uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika. De basis van het gerecht is een rode saus, bestaande uit tomaten en andere groenten, op smaak gebracht met kruiden en specerijen. In de saus worden eieren gepocheerd.

Kies eens voor een warm ontbijt, vol verse groenten

Eieren bij het ontbijt, daar is niet veel bijzonders aan. Verse groenten bij het ontbijt is in de Nederlandse cultuur iets wat niet zo gebruikelijk is. In andere eetculturen ligt dat wel een beetje anders. Shakshuka kun je inzetten als gezonde maaltijd op ieder moment van de dag. Oorspronkelijk is het een ontbijtgerecht. Na een nachtje doorhalen kom je de dag wel door op een shakshuka ontbijt! Verder is het ook een prima lunchgerecht en zelfs als (koolhydraatarm) niet te zwaar diner doet shakshuka het goed. Dit recept moet je dus zeker een keer proberen. Zeker weten dat je het vaker gaat klaarmaken.

Met shakshuka kun je lekker variëren!

Er zijn ontelbaar veel variaties in het recept voor dit gerecht. Zo zijn er recepten voor groene shakshuka, waarin spinazie vaak een belangrijk ingrediënt is, naast allerlei andere groene groenten. De meeste varianten zijn vegetarisch, soms wordt er wel vlees of kip toegevoegd. Onderstaande variant, op basis van tomaten, is vegetarisch. Vlees hoeft niet elke dag en eieren zijn een heel goede vleesvervanger. Zonder vlees is het een recept dat snel en makkelijk te maken is.

Eieren in een saus

Eieren in een saus; ontdek deze makkelijke recepten

Verse eieren koken en in een heerlijke saus op tafel zetten. Dat is variëren met een gekookt ei. Heel veel recepten voor jouw inspiratie.

Shakshuka

Porties: 2 personen
Bereidingstijd: 20 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 1 gesnipperde ui
  • 2 teentjes knoflook, gehakt
  • ½ groene chilipeper, zonder zaad, gehakt
  • 1 rode paprika, in stukjes
  • 500 gram tomaten in stukjes
  • 140 gram tomatenpuree
  • 100 gram verse spinazie
  • 250 gram gekookte kikkererwten (eventueel 1 blik)
  • 3 theelepels ras el hanout
  • 1 theelepel sumak (sommige supermarkten verkopen dit, anders in de Turkse winkel)
  • wat feta
  • 4 eieren
  • olie om te bakken
  • 1 el gehakte peterselie
  • zout

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je shakshuka:

Verhit in een hapjespan of een braadpan wat olie. Bak hierin de ui, paprika, peper en knoflook glazig.

Doe dan de tomatenpuree er bij en laat die een paar minuten meebakken om te ontzuren. Roer dan de sumak en de Ras el Hanout er door en bak nog heel even.

Voeg de tomaten toe en laat het geheel een minuut of 10 pruttelen. Als de saus te dik dreigt te worden, doe er dan een scheut water bij om het iets te verdunnen. Laat dan de spinazie in de saus slinken, voeg de kikkererwten toe en laat goed heet worden.

Maak met een juslepel 4 kuiltjes in de saus. Breek voorzichtig in elk kuiltje een ei. Doe het deksel op de pan en pocheer de eieren tot het eiwit gestold is.

Bestrooi het gerecht rondom de gepocheerde eieren met wat verbrokkelde feta. Strooi daar wat peterselie overheen.

Serveer de shakshuka met Arabisch platbrood, pitabroodjes of Turks of Marokkaans brood.

Tafel lekker !!

DeelPin1VerstuurVerstuur
Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

pruimenjam maken
Jam en chutney

Zelf pruimenjam maken van verse Hollandse pruimen

Roerei met zalm
Ontbijt

Vers roerei met zalm voor ontbijt of lunch; iedereen lachend aan tafel

Roerei met tomaten
Ontbijt

Een makkelijk roerei met tomaten voor ontbijt of lunch

Croissants met gele room en aardbeien
Ontbijt

Croissants met gele room en aardbeien; feest bij het ontbijt

Jam met minder suiker
Ontbijt

Jam met minder suiker, maar met lekker veel vers fruit (in 10 minuten)

groente spread met zoete aardappel en paprika
Ontbijt

Groentespread van zoete aardappel en paprika (Vegan)

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Verse schelvis met gestoofde paprika en cajunkruiden
  • Runderribstuk; slowcooking op de barbecue
  • Op de huid gebakken dorade met spaghetti van courgette en wortel
  • Prikkertjes met meloen, ham en mozzarella
  • Lamsbiefstuk met kruidenboter; dat is smaak op tafel
  • Fruitsalade van meloen in een limoncello dressing

Reacties

  • Erik op Pitabroodjes of shoarmabroodjes; zo maak je ze zelf
  • Redactie op Zelf pruimenjam maken van verse Hollandse pruimen
  • Janny Hildenbrant op Zelf pruimenjam maken van verse Hollandse pruimen
  • Redactie op Stoofpotje met lam, aardpeer en ras el hanout
  • Eric op Stoofpotje met lam, aardpeer en ras el hanout
  • Redactie op De echte Duitse Currywurst (TOPSNACK)

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

cropped-pruimen-opal.jpg

Verse Hollandse Pruimen

Ciabatta met geitenkaas en perziken

Verleidelijk Vers Vegetarisch

10 keer VERS in 15 minuten

10 keer VERS in 15 minuten

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!