Shakshuka – Stoven hoeft niet speciaal met vlees of vis. Je kunt ook heel goed stoven met groenten. Shakshuka is een stoofgerecht, vol groenten, uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika. De basis van het gerecht is een rode saus, bestaande uit tomaten en andere groenten, op smaak gebracht met kruiden en specerijen. In de saus worden eieren gepocheerd.
Kies eens voor een warm ontbijt, vol verse groenten
Eieren bij het ontbijt, daar is niet veel bijzonders aan. Verse groenten bij het ontbijt is in de Nederlandse cultuur iets wat niet zo gebruikelijk is. In andere eetculturen ligt dat wel een beetje anders. Shakshuka kun je inzetten als gezonde maaltijd op ieder moment van de dag. Oorspronkelijk is het een ontbijtgerecht. Na een nachtje doorhalen kom je de dag wel door op een shakshuka ontbijt! Verder is het ook een prima lunchgerecht en zelfs als (koolhydraatarm) niet te zwaar diner doet shakshuka het goed. Dit recept moet je dus zeker een keer proberen. Zeker weten dat je het vaker gaat klaarmaken.
Met shakshuka kun je lekker variëren!
Er zijn ontelbaar veel variaties in het recept voor dit gerecht. Zo zijn er recepten voor groene shakshuka, waarin spinazie vaak een belangrijk ingrediënt is, naast allerlei andere groene groenten. De meeste varianten zijn vegetarisch, soms wordt er wel vlees of kip toegevoegd. Onderstaande variant, op basis van tomaten, is vegetarisch. Vlees hoeft niet elke dag en eieren zijn een heel goede vleesvervanger. Zonder vlees is het een recept dat snel en makkelijk te maken is.
Eieren in een saus; ontdek deze makkelijke recepten
Verse eieren koken en in een heerlijke saus op tafel zetten. Dat is variëren met een gekookt ei. Heel veel recepten voor jouw inspiratie.
Shakshuka
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 gesnipperde ui
- 2 teentjes knoflook, gehakt
- ½ groene chilipeper, zonder zaad, gehakt
- 1 rode paprika, in stukjes
- 500 gram tomaten in stukjes
- 140 gram tomatenpuree
- 100 gram verse spinazie
- 250 gram gekookte kikkererwten (eventueel 1 blik)
- 3 theelepels ras el hanout
- 1 theelepel sumak (sommige supermarkten verkopen dit, anders in de Turkse winkel)
- wat feta
- 4 eieren
- olie om te bakken
- 1 el gehakte peterselie
- zout
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je shakshuka:
Verhit in een hapjespan of een braadpan wat olie. Bak hierin de ui, paprika, peper en knoflook glazig.
Doe dan de tomatenpuree er bij en laat die een paar minuten meebakken om te ontzuren. Roer dan de sumak en de Ras el Hanout er door en bak nog heel even.
Voeg de tomaten toe en laat het geheel een minuut of 10 pruttelen. Als de saus te dik dreigt te worden, doe er dan een scheut water bij om het iets te verdunnen. Laat dan de spinazie in de saus slinken, voeg de kikkererwten toe en laat goed heet worden.
Maak met een juslepel 4 kuiltjes in de saus. Breek voorzichtig in elk kuiltje een ei. Doe het deksel op de pan en pocheer de eieren tot het eiwit gestold is.
Bestrooi het gerecht rondom de gepocheerde eieren met wat verbrokkelde feta. Strooi daar wat peterselie overheen.
Serveer de shakshuka met Arabisch platbrood, pitabroodjes of Turks of Marokkaans brood.
Tafel lekker !!