Lekker Tafelen
dinsdag 20 mei 2025
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Ontbijt

Sinaasappelmarmelade met een vleugje rozemarijn

Een marmelade die niet bitter is!

Connie Derks door Connie Derks
in Ontbijt
0
Sinaasappelmarmelade met een vleugje rozemarijn

Sinaasappelmarmelade met een vleugje rozemarijn – Marmelade ken je van de Engelse variant, stevig, zoet en een beetje bitter. In het recept van de sinaasappelmarmelade met een vleugje rozemarijn zit de helft minder suiker en door het wit van de sinaasappels niet te gebruiken, is hij ook niet bitter. De rozemarijn is op de achtergrond aanwezig en maakt er een verrassende marmelade van. Dit is echt een topper bij een ontbijt.

Confituur, jam, marmelade, wat is het verschil?

Jam

Jam is gemaakt van gepureerd fruit en is meestal vrij stevig. Het is wettelijk vastgelegd dat jam 35% fruit moet bevatten. In extra jam zit, zoals de naam al doet vermoeden, meer vruchten, die moet namelijk 45% vruchten bevatten.

Confituur

Confituur wordt gekookt met hele vruchten of in grove stukken gesneden vruchten, die tijdens het koken gedeeltelijk stuk koken. Vaak zit er in die jam dan ook 45% vruchten of meer. De naam confituur wordt in Nederland minder gebruikt, in de volksmond spreek je over jam, jam met stukjes fruit of extra jam. In België daarentegen spreken ze van confituur. Je hebt het dan vaak over precies hetzelfde recept.

Marmelade

In marmelade worden de schillen van citrusvruchten zoals sinaasappel gebruikt, marmelade is daardoor iets bitter van smaak, omdat het wit van de schil een bitter stofje afgeeft. Marmelade is vooral in Engeland erg populair.

Zelf jam maken

Zelf jam maken is leuk. Je neemt fruit en geleisuiker, kookt dit enkele minuten en klaar is de jam, confituur of marmelade. Je kunt jam maken met alleen suiker en dit net zo lang koken tot de pectine uit de vruchten hun werk doen. Maar veel handiger is het om geleipoeder of geleisuiker te kopen. Geleisuiker is kristalsuiker waar geleipoeder en vaak ook citroenzuur aan toegevoegd is. De meest verkochte is de 1:1 geleisuiker. Je neemt dan 1 kilo suiker en 1 kilo vruchten. Je hebt ook 2:1 en zelfs 3:1 geleisuiker, daarin gebruik je dus veel meer fruit dan suiker. Vaak wordt de 2:1 geleisuiker gebruikt, hiermee krijg je een lekker fruitige jam, waarin een stuk minder suiker zit.

sinaasappel - citrus - recept - recepten

Sinaasappel

Gebruik die sinaasappel mensen! Je kunt er echt zoveel mee. In marinades, zelfgemaakte limonade of diverse soorten gebak.

Sinaasappelmarmelade met een vleugje rozemarijn

Porties: 2 potjes
Bereidingstijd: 20 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • de rasp van 2 sinaasappels
  • 500 ml vers geperst sinaasappelsap
  • 250 gram geleisuiker 2:1
  • een takje rozemarijn
  • 1 eetlepel baking soda

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je de sinaasappelmarmelade:

Los de baking soda op in warm water en leg de sinaasappels hier 5 minuten in. Was ze en spoel ze af met stromend water.

Rasp het oranje gedeelte van de schil met een fijne rasp van de sinaasappels. Wil je liever iets grovere reepjes, neem dan een dunschiller en snijd er plakjes vanaf waar je later weer reepjes van snijdt. Let er wel op dat je het witte gedeelte bitter is. Dit mag erin als je dat lekker vindt, maar voor een niet bittere jam moet het alleen het oranje gedeelte zijn.

Kook de schillen 2 minuten in een klein laagje water. Spoel ze af en herhaal dit.

Doe het sinaasappelsap in een royale pan samen met de gekookte schilletjes en de geleisuiker en kook dit ongeveer 3-4 minuten. Kijk wel even op de verpakking, dit wil weleens verschillen.

Voeg er de laatste minuut het afgespoelde takje rozemarijn aan toe en kook dat kort mee. Haal het takje rozemarijn er voorzichtig uit en schenk de marmelade in schone potjes. Vul ze tot bijna aan de rand. Draai er direct de deksel op. Zet ze omgekeerd weg en draai ze na een uurtje. Zo zullen de schillen beter verdeeld worden over de jam. De deksels zullen na een tijdje een klik geven, je weet dan dat ze dicht zijn.

De sinaasappelmarmelade is lekker op brood, maar ook op pannenkoeken, bij desserts of bij een stukje kaas.

Tafel lekker !!

Tags: FruitMarmelade
DeelPin3TweetVerstuurVerstuur
Connie Derks

Connie Derks

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

groente spread met zoete aardappel en paprika
Ontbijt

Groentespread van zoete aardappel en paprika (Vegan)

wentelteefjes met karnemelk
Ontbijt

Wentelteefjes met karnemelk; Kinderen zijn hier dol op!

kwark vers fruit ontbijt
Ontbijt

Kwark met vers fruit als ontbijt

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Eenvoudige tomatensalade; puur genieten van rijpe tomaten
  • Romige venkel uit de oven met verse room en boerenkaas
  • Aardappelsalade van krieltjes en sperziebonen met spek en kaas
  • Verse kapucijners met spirelli en kiphaasjes
  • Tiramisu met bosbessen en citroen; omdat zelf gemaakt echt lekkerder is
  • Spiezenfeest: zelf barbecue spiesjes maken

Reacties

  • Redactie op Appel citroen plaatcake; frisse lekkernij met appels
  • Jans op Appel citroen plaatcake; frisse lekkernij met appels
  • Redactie op Tiramisu met bosbessen en citroen; omdat zelf gemaakt echt lekkerder is
  • Doortje Riemens op Tiramisu met bosbessen en citroen; omdat zelf gemaakt echt lekkerder is
  • Redactie op Tiramisu met bosbessen en citroen; omdat zelf gemaakt echt lekkerder is
  • F. van Mastbergen op Tiramisu met bosbessen en citroen; omdat zelf gemaakt echt lekkerder is

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

  • Update privacyvoorkeuren

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!