• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
zaterdag 14 juni 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Ontbijt

Zelf pruimenjam maken van verse Hollandse pruimen

Zelf jam maken met meer fruit en minder suiker

Connie Derks door Connie Derks
in Ontbijt
0
pruimenjam maken

Pruimenjam –  maak zelf de lekkerste jam boordevol fruit van eigen bodem.

Jam van verse Hollandse pruimen

Het seizoen van de Nederlandse pruimen duurt niet heel lang. Al vroeg in de zomer zie je pruimen in de winkel liggen, maar dat zijn geïmporteerde pruimen. De Nederlandse pruimen zijn er, afhankelijk van het weer, vanaf juli tot september. Pruimen zijn er in veel soorten, voor de jam zijn Opal pruimen gebruikt, maar van iedere pruimensoort kun je jam maken. Het mooie van Opal pruimen koken is dat de kleur tijdens het garen totaal veranderd. De kleur, maar ook de smaak wordt intenser, wat de pruimen perfect maakt om jam van te maken.

Voeg kaneel en vanille toe voor nog meer smaak

Pruimenjam maken is geen KOUD-kunstje

Jam maken is niet moeilijk. Het is wel belangrijk dat je schoon werkt. Was de pruimen en snijd eventuele slechte stukken weg. Zorg voor schone jampotjes met een goed sluitende deksels die niet beschadigd zijn. Het is zonde dat die heerlijke jam zou bederven, omdat er een deukje in de deksel zat of dat het potje niet goed schoon was. Was de potjes af in de vaatwasser. Doe je het met de hand? Dat kan ook, maar spoel ze dan goed na met kokend water. Kook ook de jam goed door, zodat de pruimen helemaal gaar zijn. Pas op voor spetters met jam koken want de massa is echt heel heet en zal af en toe pruttelen. Hete jam kan lelijke blaren geven.

Gladde pruimenjam maken of liever een pruimenjam met stukjes?

Als je jam van pruimen kookt, zul je grove stukken schil behouden, de schil kookt namelijk niet kapot. De een vind die stukken heerlijk, de ander vindt het minder lekker of lastig om te eten. Wil je graag mooie gladde jam maken? Gebruik dan een staafmixer, hiermee maal je de pruimenjam net zo grof of fijn als je voorkeur heeft. Kook de jam na het blenderen wel even goed door om bederf te voorkomen. Tijdens het blenderen breng je lucht in de jam en in die lucht zitten bacteriën die ervoor kunnen zorgen dat de jam bederft.

Kook de pruimenjam na het blenderen nog een keer door, om te voorkomen dat het bederft

Wil je fruit of wil je suiker? Kies de juiste geleisuiker!

De ouderwetse geleisuiker is vooral echt suiker. Op een kilo fruit heb je dan een kilo geleisuiker nodig. Het kan minder zoet! Kies dan voor geleipoeder die je zelf moet mengen met suiker, of kies voor een geleisuiker waar je minder van nodig hebt. De verhoudingen staan duidelijk op de verpakking. Voor deze pruimenjam wordt geleisuiker speciaal gebruikt. Op 250 gram fruit heb je dan maar 100 gram geleisuiker nodig. 250 gram is ongeveer een potje jam. Kortom, met geleisuiker speciaal maak je een echte fruitjam met veel vers fruit en minder suiker.

verse pruimen

Pruimentijd; het seizoen voor verse pruimen uit Nederland

Juli / augustus. Pruimentijd. Vier het seizoen met verse pruimen. Ontdek de verschillende soorten en smaken. Hier vind je tips & recepten.

Zelf pruimenjam maken

Porties: 4 potjes
Bereidingstijd: 15 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 1 kg pruimen, soort naar keuze
  • 400 gram geleisuiker speciaal
  • 1/2 theelepeltje kaneel
  • 1 eetlepel vanillesuiker

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je pruimenjam:

Zorg ervoor dat de benodigde schone potjes klaarstaan.

Was de pruimen en snijd ze doormidden. Haal de pit eruit en snijd ze nogmaals door.

Doe de gesneden pruimen in een grote pan (om spetters en overkoken te vermijden) en verdeel er de suiker, kaneel en vanillesuiker overheen. Breng aan de kook en laat minimaal een minuut goed doorkoken.

Zet het vuur uit en blender de jam fijn met een staafmixer. Breng de jam weer aan de kook. Pas op voor spetters!!

Doe de kokendhete jam in een litermaat met tuit of gebruik een vultrechter en giet de potjes zo vol mogelijk, zonder dat de randen vuil worden.

Draai direct het deksel erop en laat de pruimenjam afkoelen. Tijdens het afkoelen zul je een klik horen, dit betekent dat de potjes luchtdicht zijn.

Goed ingemaakte pruimenjam kun je een jaar of langer bewaren.

Tafel lekker !!

Tags: Fruit
DeelPin1VerstuurVerstuur
Connie Derks

Connie Derks

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

groente spread met zoete aardappel en paprika
Ontbijt

Groentespread van zoete aardappel en paprika (Vegan)

wentelteefjes met karnemelk
Ontbijt

Wentelteefjes met karnemelk; Kinderen zijn hier dol op!

kwark vers fruit ontbijt
Ontbijt

Kwark met vers fruit als ontbijt

wentelteefjes van banaan
Ontbijt

Wentelteefjes van banaan

Huevos a la Flamenca
Ontbijt

Huevos à la Flamenca

Aardappelkoekjes
Ontbijt

Slechts 3 ingrediënten! Aardappelkoekjes (Hash Browns)

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Fruit

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Watermeloen snijden is makkelijker dan je denkt
  • Gebakken schol met gepofte tomaatjes – vers en snel klaar
  • Wijn bij zomerse gerechten: lichte salades, vis en frisse pasta’s
  • Pappardelle met gepofte paprika, verse spinazie en echte feta
  • Varkensvlees op de barbecue kies je vers, niet kant-en-klaar
  • Honingkip uit de airfryer met frisse salade en oude kaas

Reacties

  • Redactie op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Corina Loeve op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Redactie op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Marionet op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Redactie op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Ceunen Martine op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

  • Update privacyvoorkeuren

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief