Lekker Tafelen
woensdag 21 mei 2025
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten

Oostenrijkse germknödel

door
in Recepten
0
Germknödel

Oostenrijkse germknödel – Wie in Oostenrijk geweest is voor een heerlijke wintersport kent hem vast wel, de germknödel, een typische Oostenrijkse specialiteit die veel in de wintersportgebieden geserveerd wordt. Een germknödel is een luxe brooddeeg gevuld met een compote, traditioneel is dit een pruimencompote, maar ieder andere compote of zelfs een jam zou ook kunnen. Het speciale aan de germknödel is dat deze niet gebakken wordt in de oven maar gestoomd of gekookt in zout water. Een germknödel wordt geserveerd met gesmolten boter en maanzaadsuiker en af en toe, voor de echte zoet liefhebber, wordt de knödel ook wel eens geserveerd met een rijke vanillesaus.

Oostenrijkse germknödel

Voor 4 germknödels is er nodig

Voor het deeg:
  • 250 gram bloem
  • 3 gram gist
  • 20 gram suiker
  • Rasp van 1/2 citroen
  • 120 ml lauw warme melk
  • 1/2 ei
  • 30 gram boter
Voor de topping:
  • 3 eetlepels maanzaad
  • 3 eetlepels suiker
  • 60 gram boter
Extra voor stomen:
  • 4 vierkantjes bakpapier
  • Stoompan (evt. pan met vergiet)

Doe de bloem in een kom en maak in het midden een kuiltje. Doe in dit kuiltje de suiker, de gist, de citroenrasp, de melk en de boter en kneed het geheel tot een samenhangend deeg.

Stomen van de germknödelHet deeg zal in eerste instantie nog wat stug aanvoelen, kneed het daarom nog even door tot het soepel aanvoelt en vorm tot een bal. Leg dit in een, met olie ingevette of met bloem bestoven, schaal. Dek af met een stukje huishoudfolie en laat een half uur rijzen.

Neem na een half uurtje het deeg uit de schaal, kneed even door en rol er een pil van. Verdeel deze pil in 4 gelijke delen. Druk ieder deel plat en schep hier een lepel pruimencompote op. Vouw voorzichtig dicht en leg met de naden naar beneden iedere deegbal op een stukje bakpapier. Leg hierover een stukje ingevet huishoudfolie en laat nogmaals 30 minuten rijzen.

Stomen

Zet ondertussen uw stoompan klaar, heeft u geen stoompan gebruik dan een pan water waarop u een vergiet plaatst. Breng het water in de stoompan aan de kook en leg de knödels in het stoommandje of vergiet. Om de knödels makkelijker te kunnen verplaatsen laat u het bakpapiertje eronder zitten. Doe de deksel op de pan en laat in 15 minuten de knödel gaar stomen.

Koken

Breng in een grote pan royaal water met wat zout aan de kook. Tijdens het koken zetten de knödels nog wat uit, doe ze daarom niet allemaal tegelijk in de pan, ze mogen elkaar tijdens het koken niet raken. Doe de knödels over in het zacht kokende water en laat ze in de open pan op matig vuur in ca. 12 minuten gaar worden. Draai ze op de helft van de kooktijd voorzichtig om. Neem de gare knödels met een schuimspaan uit het water en laat ze goed uitlekken.

Meng 3 el maanzaad met 3 el suiker. Zet de germknödel op een bordje, schenk hierover wat gesmolten boter en bestrooi de germknödel dan met de maanzaadsuiker.

Oostenrijkse Germknödel
Oostenrijkse Germknödel

Vanillesaus

Verkiest u een vanillesaus; deze wordt zo gemaakt;

  • Het merg van 1/2 vanillestokje
  • 100 ml volle melk
  • 100 ml slagroom
  • 30 gram suiker
  • 1 zakje vanille suiker
  • 2 eidooiers

Doe in een pan de room, de melk, en de suiker. Snijdt het vanillestokje overlangs open en schraap het merg eruit en doe dit ook bij de room/melk/suiker.

Breng zachtjes aan de kook en roer ondertussen de eidooiers los met de vanillesuiker. Schenk een klein beetje van de kokende room bij de eidooiers en roer flink door, schenk dit vervolgens terug in de pan bij de overige room. Verhit dit nu verder zonder het te koken, tot het de gewenste dikte heeft.

Tags: Oostenrijk
DeelPin11TweetVerstuurVerstuur

Gerelateerde Recepten en ideeën

Kalfsschnitzel van de boerderij, overbakken met graskaas
Vleesgerechten

Kalfsschnitzel van de boerderij, overbakken met graskaas

Eenvoudige tomatensalade van verse tomaten
Salade

Eenvoudige tomatensalade; puur genieten van rijpe tomaten

Romige venkel uit de oven
Bijgerecht

Romige venkel uit de oven met verse room en boerenkaas

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Ze zijn er weer. Aardappels van de nieuwe oogst
  • Kalfsschnitzel van de boerderij, overbakken met graskaas
  • Eenvoudige tomatensalade; puur genieten van rijpe tomaten
  • Romige venkel uit de oven met verse room en boerenkaas
  • Aardappelsalade van krieltjes en sperziebonen met spek en kaas
  • Verse kapucijners met spirelli en kiphaasjes

Reacties

  • Shirley op Oma’s draadjesvlees; smelt op je tong
  • Redactie op Appel citroen plaatcake; frisse lekkernij met appels
  • Jans op Appel citroen plaatcake; frisse lekkernij met appels
  • Redactie op Tiramisu met bosbessen en citroen; omdat zelf gemaakt echt lekkerder is
  • Doortje Riemens op Tiramisu met bosbessen en citroen; omdat zelf gemaakt echt lekkerder is
  • Redactie op Tiramisu met bosbessen en citroen; omdat zelf gemaakt echt lekkerder is

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

  • Update privacyvoorkeuren

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief