• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
dinsdag 17 juni 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten

Oosterschelde kreeft; Het hoogtepunt op je barbecue

Redactie door Redactie
in Recepten
0
Oosterschelde kreeft barbecue

Oosterschelde kreeft; Het hoogtepunt op je barbecue – Sorry, ik kan er helemaal niets aan doen, maar het wordt tijd voor een bekentenis. Ik heb een nogal rare tik. Dat vertelt m’n omgeving me al heel lang maar er is een moment dat je er zelf achter komt. Oeps. Sorry dat ik dit met jullie deel.

Mijn tik is dat ik vind dat een barbecue een kooktoestel is. Echt, ik koester ‘m als mijn fornuis. Voor mij is de barbecue dus niet zo’n ding waar je af en toe eens wat vlees op mikt omdat het zo gezellig is. En dan al helemaal geen vlees dat druipt van de marinade. Je weet wel, die pakketten die je voor een eurootje of vijf aanschaft. Nee, een barbecue is bijna een op zichzelf staande keuken. Er komt bij mij echt van alles van dat rooster en daar heb ik nog niet zo heel veel over verteld. Tijd voor verandering, en dat doen we dan maar in één keer goed.

Eén portie vis please

Ken je dat? De één wil niet bij je barbecueën omdat er ook vis op het rooster gelegen heeft, de ander komt niet langs omdat er alleen maar vlees is. Bovendien vind ik al lang dat er veel te weinig mensen komen barbecueën. Heeft vast met die tik te maken. Of komt het omdat het barbecue seizoen zo kort is? Nou, bij mij niet. Waar velen de barbecue pas rond Hemelvaartsdag van stal halen staat bij mij de barbecue in maart al regelmatig aan.  Daarnaast kook ik heel graag met de seizoenen mee. Het volgende idee zal je dan ook vast niet meer verbazen.

Natuurlijk gaat er bij mij ook een mooi stuk vlees op de barbecue. Maar vandaag laat ik je zien hoe je een visliefhebber ook tegemoet kan komen. Sterker nog… dit gerecht komt deels van de barbecue en wordt deels aan te tuintafel gemaakt, maar is echt het hoogtepunt. Je gasten zullen verbaast zijn als je deze schotel van de barbecue haalt.

barbecue recepten

Barbecue; recepten en tips voor een heerlijke zomer

Alles voor de barbecue. Goed barbecuevlees, recepten met vis, maar ook vegetarisch en we hebben uiteraard ook aan de bijgerechten voor de barbecue gedacht.

Oosterschelde kreeft van de barbecue

met aardappel, spinazie en rode bietjes

  • 2 Oosterschelde kreeften
  • 1/2 knolselderij
  • 1 ui
  • 5 takjes verse rozemarijn
  • 5 takjes verse tijm
  • 1 flinke eetlepel peperkorrels
  • 4 rode bieten
  • 6 vastkokende kriel aardappelen
  • Een stukje verse!! knoflook
  • 200 gram verse spinazie
  • Een handje verse peterselie
  • Een klein handje basilicum
  • Een klein handje fijngeknipte bieslook
  • 3 eetlepels olie
  • 1 eetlepel sushi-azijn
  • zout

Versuf de kreeft door deze eerst een uur in de diepvries te leggen.

Vul een pan water en kook hierin de aardappelen met een stukje verse knoflook en een tikje zou in ca. 8 tot 10 minuten. Let op de kooktijd!! Giet af en spoel af onder koud water. Verwijder de knoflook. Verpak de aardappelen dan per stuk in een stukje aluminiumfolie.

Vul nog een pan water en kook hierin de rode bieten beetgaar. Giet af en verpak de bietjes net als de aardappelen per stuk in een stukje aluminiumfolie.

Steek je barbecue alvast aan.

Neem een ruime pan ( de kreeft moet er echt helemaal in passen). Vul voor ¾ met water en breng alvast aan de kook. Snijd ondertussen blokjes van de knolselderij. Voeg deze, samen met de rozemarijn, tijm en peperkorrels toe aan het kokende water.

Haal de elastieken van de kreeften scharen!! Doe de kreeft met de kop naar beneden in het kokende water. Kook deze slechts 3 minuten. Spoel direct af met ijskoud water om het garingsproces te stoppen. Halveer de kreeft, spoel af en leg even apart.

Meng in een kom de spinazie met de peterselie, gescheurde basilicumblaadjes en bieslook. Klop een dressing van de olie en de azijn en meng dit over de spinazie. Nog beter is om de dressing vlak voor het serveren pas toe te voegen.

Leg nu de aardappelen en de bietjes tussen de kooltjes van je barbecue. Plaats het rooster op je barbecue en leg daar de kreeft helften op. Sluit de deksel van de barbecue en laat zo’n 10 minuten garen.

Leg de kreeft helften in een schaal, en verdeel er de rode bieten, de aardappelen en de groene salade omheen. De gasten die niet van vis houden kunnen zich nu helemaal uitleven met het vlees dat je klaar hebt staan. Ondertussen zullen de visliefhebbers je dankbaar zijn voor je kookkunsten.

Geniet van het Oosterschelde kreeft seizoen!

 

Tags: Vis - KreeftVis - Schaal- en schelpdierenVis - Schaal- en Schelpdieren - SchaaldierenVis - Verse visZeeland
DeelPin10VerstuurVerstuur
Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Blauwe bessen mocktail
Drankjes

Deze mocktail met blauwe bessen maak je in 20 minuten

Gegratineerde bloemkool uit de airfryer
Bijgerecht

Gegratineerde bloemkool uit de airfyer met Noble Rouge (gatenkaas)

Jam met minder suiker
Jam en chutney

Jam met minder suiker, maar met lekker veel vers fruit (in 10 minuten)

Aardbeien met Rotterdamsche Oude
Hapjes

Aardbeien met Rotterdamsche Oude: simpel, vers en verrassend lekker

Gebakken schol met gepofte tomaatjes
Visgerechten

Gebakken schol met gepofte tomaatjes – vers en snel klaar

Pappardelle met gepofte paprika
Pastagerechten

Pappardelle met gepofte paprika, verse spinazie en echte feta

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Vis

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Deze mocktail met blauwe bessen maak je in 20 minuten
  • Gegratineerde bloemkool uit de airfyer met Noble Rouge (gatenkaas)
  • Jam met minder suiker, maar met lekker veel vers fruit (in 10 minuten)
  • Aardbeien met Rotterdamsche Oude: simpel, vers en verrassend lekker
  • Watermeloen snijden is makkelijker dan je denkt
  • Gebakken schol met gepofte tomaatjes – vers en snel klaar

Reacties

  • Redactie op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Corina Loeve op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Redactie op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Marionet op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Redactie op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Ceunen Martine op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief