• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
dinsdag 17 juni 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten

Oranjebitter zelf maken in een handomdraai!

Redactie door Redactie
in Recepten
0
Oranjebitter zelf maken in een handomdraai!

Oranjebitter zelf maken in een handomdraai!

Dit is een echt koningsgezind drankje

De oorsprong van oranjebitter is, zoals van veel drankjes, niet zeker te zeggen. In de 16e en 17e eeuw kwamen scheepsmedicijnen tegen de beruchte scheurbuik op de markt. Dit waren vaak mengsels van citrusvruchten met jenever. Ook toen was namelijk al bekend, dat citrusvruchten veel vitamine C bevatte en zo dus scheurbuik konden tegengaan. Citrusvruchten waren toen al in Nederland te krijgen. De naar Nederland gevluchte Portugese joden verhandelden ze vaak. Zij hadden immers nog veel contacten in Spanje en Portugal. De alcohol hielp om het bittere vruchtensap naar binnen te krijgen en zorgde ervoor dat de vruchten langer meegingen. Dit drankje was de voorloper dus van onze huidige oranjebitter.

De verbondenheid met de Oranjes, is waarschijnlijk ontstaan in de 17e eeuw, nadat er een oranje drankje werd ontwikkeld ter ere van Frederik Hendrik, de stedendwinger. Bij de kroning van Koning Willem I in 1814, is het drankje opnieuw geïntroduceerd en vanaf de kroning van koningin Wilhelmina, was het drankje niet meer weg te denken bij koninklijke vieringen.

Bittertjes zijn oorspronkelijk drankjes op basis van jenever of brandewijn waar een kruiden of vruchtenmengsel aan toe is gevoegd en minder dan 100 gram suiker per fles. Oranjebitter dankt zijn bitterheid bovendien aan het feit dat er bittere sinaasappels voor worden gebruikt, oftewel pommenansen (van het Franse ‘pomme-orange’, appeltjes van oranje). Het is een destillaat en dat betekent dat brandewijn, vruchten(schillen) en specerijen in een ketel worden verhit tot 80 graden, waarna de alcohol verdampt. De dampen slaan neer en geven een drankje van ongeveer 80% alcohol. Het proces van destilleren wordt enkele malen herhaald, waarna er suiker en water aan worden toegevoegd. Dat is thuis natuurlijk niet gemakkelijk na te maken. Ik pretendeer dan ook niet dat deze zelfgemaakte oranjebitter echt te vergelijken valt met de gedistilleerde oranjebitter die in de winkels te koop is, maar dit smaakt ook prima.

Het is niet heel erg lastig om te maken en een bijkomend voordeel is, dat het ook in een middag te maken valt. De meeste thuismaak-recepten die je op internet tegen komt verlangen dat je de ingrediënten eerst nog 3 weken in een fles op smaak laat komen, waarna je de boel moet filteren en pas kunt drinken. Ook dat hoeft niet bij dit recept. Ik ben dan ook best trots op dit zelfbedachte recept.

Oranjebitter zelf maken in een handomdraai!

Nodig voor ongeveer een fles (0,7 liter) oranjebitter:

  • 2 bittere sinaasappels (en anders: een gewone sinaasappel, een mandarijn en een citroen)
  • 1 gewone sinaasappel
  • 1 citroen
  • 1 limoen
  • 2 mandarijntjes
  • 1 flinke theelepel anijszaadjes
  • 6 à 7 kardemompeulen
  • +/- 100 gram suiker
  • ongeveer 0,5 dl brandewijn
  • eventueel een plukje saffraandraadjes

Schil van alle citrusvruchten wat dunne schilletjes af. Doe de schillen in een pannetje. Pers alle citrusvruchten uit en doe ze mét de pitjes in het pannetje. Voeg nu de anijszaadjes, kardemom en suiker toe en zet op een zacht vuurtje. Wil je een mooie diepe oranjekleur? Gebruik dan ook nog wat saffraandraadjes.

 Laat het mengsel 30 minuten op een zacht vuurtje warm worden en laat dan afkoelen. Laat nog een paar uur staan om de smaken in te laten trekken. Proef of alles naar smaak is.

Leg een oude, maar schone (thee)doek in een zeef en giet het mengsel erdoor. Vang het vocht op, bijvoorbeeld in een waterkan, dan kun je het later gemakkelijker in een fles gieten.

Dit doorsijpelen kan nog best een tijdje duren (een uur misschien). Schraap af en toe met een lepel over het doek om de doorstroom te bevorderen. Wring op het laatst de doek nog uit, zodat je ook het laatste kostbare vocht kunt gebruiken.

Giet het sap in een schone fles, vul aan met brandewijn en geniet!    

DeelPin49VerstuurVerstuur
Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Gegratineerde bloemkool uit de airfryer
Bijgerecht

Gegratineerde bloemkool uit de airfyer met Noble Rouge (gatenkaas)

Jam met minder suiker
Jam en chutney

Jam met minder suiker, maar met lekker veel vers fruit (in 10 minuten)

Aardbeien met Rotterdamsche Oude
Hapjes

Aardbeien met Rotterdamsche Oude: simpel, vers en verrassend lekker

Gebakken schol met gepofte tomaatjes
Visgerechten

Gebakken schol met gepofte tomaatjes – vers en snel klaar

Pappardelle met gepofte paprika
Pastagerechten

Pappardelle met gepofte paprika, verse spinazie en echte feta

Salade met oude kaas en kipkluifjes
Salade

Honingkip uit de airfryer met frisse salade en oude kaas

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Gegratineerde bloemkool uit de airfyer met Noble Rouge (gatenkaas)
  • Jam met minder suiker, maar met lekker veel vers fruit (in 10 minuten)
  • Aardbeien met Rotterdamsche Oude: simpel, vers en verrassend lekker
  • Watermeloen snijden is makkelijker dan je denkt
  • Gebakken schol met gepofte tomaatjes – vers en snel klaar
  • Wijn bij zomerse gerechten: lichte salades, vis en frisse pasta’s

Reacties

  • Redactie op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Corina Loeve op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Redactie op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Marionet op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Redactie op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Ceunen Martine op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief