Drie-in-de-pan is een heerlijk en makkelijk recept met een beetje nostalgie. De naam zegt alles. Drie pannekoekjes die precies samen in een pan passen. Ze zijn net wat dikker dan gewone pannenkoeken, want in het beslag zit minder melk en het wordt luchtig door er gist aan toe te voegen. Daardoor krijg je geen platte lappen, maar kleine ronde koekjes die zacht, fluffy en vol van smaak zijn. De klassieke versie is gevuld met stukjes appel en rozijnen. Het bakken is een feestje: langzaam zie je de hoopjes beslag rijzen en goudbruin kleuren. Dat is echt een zen-momentje.
De truc zit in het beslag: de stukjes appel en de rozijntjes die tijdens het bakken karameliseren. Bestrooi ze royaal met poedersuiker en je hebt genoeg. Het is een klassieker die al in oude kookboeken uit de vorige eeuw te vinden is. Ga dit recept een keer maken en ontdek zelf wat ouderwets genieten is. Het originele recept van drie-in-de-pan wordt gemaakt met gist. Dat betekent dat het beslag even moet rijzen, meestal een klein uurtje. Dit geeft de pannenkoekjes een heel eigen karakter en een vollere smaak. Wie ongeduldig is of geen gist in huis heeft, kan kiezen voor zelfrijzend bakmeel. Dan sla je de wachttijd over en kun je meteen gaan bakken. Het resultaat is nog steeds lekker luchtig, maar de smaak is net iets anders. Een middenweg is om bakpoeder te gebruiken, maar de echte klassieke drie-in-de-pan is toch die met gist.
Drie-in-de-pan
Ingrediënten voor dit recept
- 250 gram bloem
- 1/2 theelepel zout
- 15 gram verse of 5 gram gedroogde gist
- 250 ml volle melk
- 2 eieren
- 2 theelepels suiker
- 100 gram rozijnen
- 1 flinke appel
- boter om in te bakken
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je drie-in-de-pan:
Verwarm de melk tot lauwwarm, maximaal 40 graden, en los hier de suiker en de gist in op. Zet opzij.
Schil de appel en snijd deze in kleine blokjes.
Roer de eieren samen met het zout los in een beker.
Doe de bloem in een ruime kom en maak in het midden een kuil.
Doe hierin het gistmengsel en de eieren en roer nu beetje bij beetje met een garde de bloem bij het vocht. Roer goed door zodat er geen klontjes in zitten.
Voeg de appeltjes en de rozijnen toe en zet het beslag ongeveer 45 minuten op een warme, tochtvrije plaats. Als het volume met minimaal een derde vermeerderd is, kun je gaan bakken.
Verwarm een koekenpan met een beetje boter.
Schep er drie gelijke hoopjes beslag in. Het gebruik van een saus- of ijslepel kan hierbij erg handig zijn. Duw de hoopjes direct een beetje uit elkaar tot iets plattere koekjes.
Als de bovenkant dof begint te worden en de onderkant mooi goudbruin is, kun je ze omdraaien.
Bak de andere kant ook goudbruin.
Bak steeds nieuwe porties tot al het beslag op is.
Serveer de drie-in-de-pan lekker warm met royaal poedersuiker.
Tafel lekker !!
