• Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
maandag 10 november 2025
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Pannenkoeken

Pannenkoek met groenten en kaas

Een oer Hollandse makkelijke maaltijd.

0
Pannenkoek met groenten en kaas

Pannenkoek met groenten en kaas is een heerlijk hartig alternatief voor de klassieke zoete variant. Dit recept zit boordevol kleurrijke, verse groenten zoals paprika, champignons en courgette. In combinatie met gesmolten Goudse kaas ontstaat een smaakvolle maaltijd die iedereen zal verrassen. Ideaal voor een doordeweekse avond of als bijzonder lunchgerecht. Je maakt het beslag eenvoudig zelf, zonder kant-en-klare mix. Daarmee bepaal je zelf de kwaliteit en houd je controle over wat er in je pannenkoek gaat. Bovendien is het leuk om samen te maken met kinderen.

Het leuke van pannenkoek met groenten en kaas is dat je eindeloos kunt variëren met de ingrediënten. Heb je nog restjes groente in de koelkast? Gebruik die gerust. Deze pannenkoek is niet alleen voedzaam, maar ook praktisch en duurzaam. Door de groente mee te bakken in de pan en de kaas later te smelten in de oven, krijg je een knapperige buitenkant en een smeuïge binnenkant. Pannenkoek met groenten en kaas is dan ook een favoriet voor jong en oud. Makkelijk, lekker én gezond.

Pannenkoek met groenten en kaas

Porties:8-10 stuks
Voorbereiding:20 minuten
Bereiding:30 minuten
Wachttijd:10 minuten
Totale tijd:60 minuten

Ingrediënten:

  • 1 grote ui
  • 1 rode paprika
  • 1 gele paprika
  • 1 bakje champignons
  • 1/2 courgette
  • 1 theelepel gedroogde basilicum
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • zout en peper
  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • 2 eieren
  • 1/2 liter melk
  • 25 gram gesmolten boter
  • boter om in te bakken
  • 300 gram geraspte Goudse kaas

Zo maak je een pannenkoek met groenten en kaas:

Maak het beslag door de eieren, de helft van de melk, het zelfrijzend bakmeel, een snuf zout en de gesmolten boter goed door elkaar te mengen tot een klontvrij beslag. Dit gaat heel makkelijk met een staafmixer. Voeg er dan beetje bij beetje de resterende melk aan toe. Zet opzij.

Snijd de groenten in kleine stukjes en bak die in een koekenpan met een beetje boter en kruiden beetgaar.

Bak de pannenkoeken door een beetje boter in de pan te verhitten. Schep er een lepel beslag in die de bodem met een dun laagje bedekt.

Verdeel er ongeveer 1/8 deel van de groenten over en bak de onderkant mooi bruin.

Draai de pannenkoek en bak de bovenkant even kort, zodat ze net gaar is.

Leg de pannenkoek op een bord met de gekleurde kant naar beneden, verdeel er een beetje geraspte kaas over en rol hem op. Leg de pannenkoek met groenten en kaas op een ovenvaste schaal en ga zo door tot alle beslag op is.

Bestrooi de pannenkoeken met nog een beetje kaas.

Zet de schaal 10 minuten in een oven van 180 graden om de pannenkoeken goed warm te laten worden, zodat ook de kaas kan smelten.

Je kunt de pannenkoeken met groenten en kaas makkelijk vooraf bakken. Verwarm ze dan later in een voorverwarmde oven van 180 graden. Als de pannenkoeken uit de koelkast komen reken dan op ongeveer 20-30 minuten.

Tafel lekker !!

Niveau

Makkelijk

Dieet

Vegetarisch

Kooktechniek

BakkenOven

Kooktijd

30-60 minuten

Verse ingrediënten

ChampignonsCourgetteEierenGele uienGoudse kaasMelkPaprika

Pannenkoek met groenten en kaas – Er zijn maar weinig mensen die niet van pannenkoeken houden. Het is een lekkere traktatie of makkelijke maaltijd en is perfect voor kinderfeestjes. De ingrediënten zijn meestal al in huis en het beslag is snel gemaakt. Een eenvoudige, neutrale pannenkoek wordt meestal met poedersuiker of stroop geserveerd. Dit recept is voor een hartige pannenkoek met groenten en kaas. Er gaan namelijk lekker veel verse groenten in en in plaats van met suiker strooi je met Goudse kaas. Zo maak je met eenvoudige ingrediënten en een beetje tijd een lekkere en gezonde maaltijd die bij iedereen een feestgevoel geeft.

Een basisbeslag voor pannenkoeken

Een lekkere pannenkoek valt of staat met een goed beslag. Een mix is nergens voor nodig. Een pannenkoekenbeslag is zo eenvoudig te maken dat het best zonder mix kan. De basis is een beslag voor gewone lekkere pannenkoeken van witte bloem, die te gebruiken is voor zowel zoete als hartige pannenkoeken, zoals de pannenkoeken met groenten en kaas.

Als je liever meer vezels in de pannenkoek hebt, vervang dan een gedeelte van de bloem in het recept door volkorenmeel of havermout. Die mix je makkelijk met een staafmixer door het beslag en je maakt zo een lekkere voedzame variant. Voeg er wel nog een beetje bakpoeder aan toe om iets lucht in het beslag te krijgen, een pannenkoek zonder lucht kan soms zo taai als leer zijn.

Pannenkoek met lekkere verse groenten en kaas

Een pannenkoek met groenten en kaas maak je natuurlijk met lekker verse groenten van het seizoen. Heb je nog restjes in huis, dan kun je die prima verwerken in een pannenkoek. Reken ongeveer 100 gram verse groenten per pannenkoek, dit recept is, afhankelijk van de grootte van de pan, voor 8 tot 10 pannenkoeken.

De groenten uit het recept zijn een richtlijn. Je kunt ook andere groenten gebruiken die je misschien nog over hebt. Denk aan sperziebonen, stukjes wortel, broccoli of bloemkool. Maar ook verse spinazie of kerstomaatjes zijn erg lekker in een pannenkoek met groenten en kaas. Snijd alles in kleine stukjes en bak de groenten vooraf beetgaar. Misschien heb je nog gare groenten over van eerder, dan hoef je ze alleen maar in stukjes te snijden. Breng het groentemengsel op smaak met gedroogde kruiden en je krijgt een geweldig lekkere groenten pannenkoek.

Een echt Hollands gerecht om trots op te zijn

De pannenkoek met groenten en kaas is met recht een Hollands gerecht. Niet alleen de manier waarop het beslag voor de pannenkoek gemaakt wordt, maar ook lekkere verse en lokale groenten en natuurlijk de oer-Hollandse Goudse kaas. Het is misschien een simpel recept, maar wel een gerecht waar we trots op mogen zijn. En die bordjes, die gaan zonder problemen leeg, zeker weten!

Zo bewaar je pannenkoek met groenten en kaas

Als je pannenkoeken met groenten en kaas over hebt, kun je die prima bewaren. Laat ze eerst goed afkoelen voordat je ze in een afgesloten bak in de koelkast zet. Ze blijven zo zeker twee dagen goed. Voor het opwarmen leg je ze het beste even in de oven op 180 graden. Dek ze eventueel af met aluminiumfolie om uitdroging te voorkomen. In de magnetron kan ook, maar dan worden ze minder knapperig.

Wil je ze langer bewaren? Dan kun je de pannenkoeken met groenten en kaas ook invriezen. Leg velletjes bakpapier tussen de pannenkoeken, zodat je ze makkelijk per stuk kunt ontdooien. In de vriezer blijven ze tot drie maanden goed. Laat ze ontdooien in de koelkast en warm ze daarna op in de oven of pan.

Recept aanpassen voor dieet of voorkeur

Pannenkoek met groenten en kaas is makkelijk aan te passen aan jouw voorkeuren of dieet. Voor een vegetarische variant zoals hierboven beschreven hoef je niets te veranderen. Wil je de pannenkoeken vegan maken? Gebruik dan plantaardige melk, laat de eieren weg of vervang ze door een ei-vervanger, en gebruik vegan geraspte kaas. Ook glutenvrij is mogelijk: vervang het zelfrijzend bakmeel door een glutenvrije variant en voeg een theelepel bakpoeder toe.

Voor een meer eiwitrijke variant kun je bijvoorbeeld wat gekookte kip, stukjes ham of gerookte zalm toevoegen aan het groentemengsel. Gebruik je graag minder vet? Bak de groenten dan in een droge pan of met een klein beetje olie, en kies voor magere kaas of minder kaas.

Heerlijk serveren en combineren

Deze pannenkoek met groenten en kaas is al een complete maaltijd op zich, maar je kunt hem ook serveren met een frisse salade. Denk aan een salade van komkommer, tomaatjes en een yoghurt-dressing. Of maak er een soepje bij, zoals tomatensoep of courgettesoep. Zo zet je een uitgebreide, voedzame maaltijd op tafel zonder veel extra werk.

Voor de presentatie kun je de pannenkoeken in schuine stukken snijden en op een mooie schaal leggen. Garneer eventueel met wat extra kruiden of rucola voor kleur. Serveer er een frisse limonade of glas karnemelk bij voor een écht Hollands moment.

Varieer eindeloos met dit basisrecept

Het leuke aan dit gerecht is dat je er eindeloos mee kunt variëren. Vervang de courgette bijvoorbeeld door spinazie, voeg wat geitenkaas toe of gebruik oude kaas voor een intensere smaak. Of maak een Italiaanse versie met mozzarella, tomaat en basilicum. Zelfs een Mexicaanse twist met mais, paprika en geraspte cheddar is mogelijk. Zo maak je steeds weer iets nieuws, met hetzelfde basisbeslag.

Ook leuk: gebruik kleine koekenpannen en maak mini-pannenkoeken met groenten en kaas. Die zijn ideaal voor op een buffet of kinderfeestje. Of serveer ze opgerold als lunchwrap. Door creatief te zijn met dit basisrecept, wordt pannenkoek met groenten en kaas nooit saai.

Pannenkoek met groenten en kaas

Porties: 8-10 stuks
Bereidingstijd: 60 minuten
Niveau: makkelijk

Ingrediënten voor dit recept

  • 1 grote ui
  • 1 rode paprika
  • 1 gele paprika
  • 1 bakje champignons
  • 1/2 courgette
  • 1 theelepel gedroogde basilicum
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • zout en peper
  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • 2 eieren
  • 1/2 liter melk
  • 25 gram gesmolten boter
  • boter om in te bakken
  • 300 gram geraspte Goudse kaas

Bereidingswijze van dit recept

Maak het beslag door de eieren, de helft van de melk, het zelfrijzend bakmeel, een snuf zout en de gesmolten boter goed door elkaar te mengen tot een klontvrij beslag. Dit gaat heel makkelijk met een staafmixer. Voeg er dan beetje bij beetje de resterende melk aan toe. Zet opzij.

Snijd de groenten in kleine stukjes en bak die in een koekenpan met een beetje boter en kruiden beetgaar.

Bak de pannenkoeken door een beetje boter in de pan te verhitten. Schep er een lepel beslag in die de bodem met een dun laagje bedekt.

Verdeel er ongeveer 1/8 deel van de groenten over en bak de onderkant mooi bruin.

Draai de pannenkoek en bak de bovenkant even kort, zodat ze net gaar is.

Leg de pannenkoek op een bord met de gekleurde kant naar beneden, verdeel er een beetje geraspte kaas over en rol hem op. Leg de pannenkoek met groenten en kaas op een ovenvaste schaal en ga zo door tot alle beslag op is.

Bestrooi de pannenkoeken met nog een beetje kaas.

Zet de schaal 10 minuten in een oven van 180 graden om de pannenkoeken goed warm te laten worden, zodat ook de kaas kan smelten.

Je kunt de pannenkoeken met groenten en kaas makkelijk vooraf bakken. Verwarm ze dan later in een voorverwarmde oven van 180 graden. Als de pannenkoeken uit de koelkast komen reken dan op ongeveer 20-30 minuten.

Tafel lekker !!

Connie D.

Connie D.

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Ook interessant

  • Tomatensalsa

    Zo maak je zelf tomatensalsa van verse tomaten

  • Roomsaus of bechamelsaus

    Basisrecept voor roomsaus of bechamelsaus – snel klaar en veelzijdig

  • Spitskool met ei

    Spitskool met ei – makkelijk, snel en lokaal

  • Drie-in-de-pan

    Drie-in-de-pan; ouderwets lekker

  • Linzenvlaai

    Linzenvlaai; Een klassieke Limburgse vlaai

  • gebakken mosselen

    Gebakken mosselen met paprika en ui; dit wil je proeven!

  • bechamel van bloemkool

    Bechamel van bloemkool voor pasta, vis en groente

  • Snijbonen met spek en ui

    Snijbonen met spek en ui; makkelijk, snel en altijd lekker

  • spitskool uit de wok

    Spitskool met paprika uit de wok – budgetgerecht voor 4 personen

  • Op de huid gebakken dorade

    Op de huid gebakken dorade met spaghetti van courgette en wortel

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren

Nieuw

  • Broodje hete makreel; zoveel lekkerder dan een broodje makreel van de viskraam
  • Kleine appeltaartjes met noten; gezellig, puur, lekker
  • Limburgs zoervleisj of zuurvlees; streekgerecht uit Limburg
  • Roomsoepje van prei met prosciutto – hier proef je echt de verse prei in
  • Speculaastaart met peer een sinterklaascadeautje uit jouw keuken
  • Kool uit de wok; de mogelijkheden zijn eindeloos

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Log in
  • Schrijf in
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.